Back to top

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

A nagy nemzetközi márkák hazai forgalmazói, illetve termékeik mellett számos konferencia, tájékoztató és workshop színesíti majd a rendezvény programját, köztük

a Magyar Mezőgazdaság Kft. nagy sikerű Agrármarketing- és Média Napja, illetve Smart Farm interaktív kerekasztal beszélgetése. 

Az AGROmashEXPO sajtótájékoztatóján Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta, mintegy 50 ezer látogatóra számítanak rendezvény ideje alatt, aminek megnyitóján átadják majd a Termékfejlesztési díjakat is, amelyekre gépesítés, logisztika és input kategóriában nevezhettek a kiállítók. „Idén rekordszámú, 41 pályázat érkezett, amelyekből 2 termék nagydíjban, 12 pedig különdíjban részesült” – mondta Szilvási Krisztina, kitérve a szép számú, Prémium Oklevelet kapó nevezettekre is.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szavai szerint a rendezvény egyfajta seregszemle lesz, amely egyúttal a magyar agrárium teljesítményére is rávilágít majd. Mint mondta,

idén jó évet tudhat maga mögött az ágazat, amelynek bruttó hozzáadott értéke 1128 milliárd forint volt, ami 4,8%-os növekedést jelent az előző év adataihoz képest.

Hozzátette, a kiállítás olyan területeken is hasznos tudást szolgáltathat, mind például a környezetvédelmet szem előtt tartó gazdálkodás vagy a generációváltás.

Utóbbihoz kapcsolódva Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) kiemelte a „Legyél Te is mezőgépész!” elnevezésű kezdeményezésüket, amelynek fontos állomása lesz a 2019-es kiállítás.

„24 csapat 120 diákja verseng majd a rendezvény ideje alatt, a döntőben pedig 6 csapat küzdhet meg egymással”

– részletezte a MEGFOSZ elnöke, aki szerint a fiatalok számára kiváló lehetőséget ad az AGROmashEXPO arra, hogy megszeressék ezt a remek szakmát.

Termékfejlesztési díj részletes végeredménye pedig:

Nagydíjban részesült:

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika Kategóriában:

Pannon Agrotech Kft. - Környezetkímélő energiatermelés a mai magyar mezőgazdaságban

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában:

AXIÁL Kft. - CLAAS TUCANO 450 kombájn

Különdíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában:

McHale Hungária Kft. - McHale R6878 középrendképző

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában:

AGRO-BÉKÉS Kft. - CASE IH Axial Flow 8250 kombájn

Andreas Stihl Kft. - Stihl M500i elektronikusan szabályzott injektoros motorfűrész

Auditker Kft. - Weremczuk Maja Automatic hajlított ponyvás gyümölcsrázó gép

AXIÁL Kft. - Berthoud VANTAGE vontatott szántóföldi permetezőgép

AXIÁL Kft. - Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktor széria

AXIÁL Kft. - Horsch LEEB 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép

GKN Walterscheid GmbH - Walterscheid lengéscsillapítóval ellátott hidraulikus harmadik pont kar

Starcz Agrotechnik Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. - Damman trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgép

Vaderstad Kft. - Väderstad Tempo L 12/18 szemenkénti vetőgép

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Karintia Kft. - Farmdok (Farm Management Information System)

KITE Zrt. - John Deere Expert Alert analitikai rendszer

Prémium Oklevélben részesült:

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Auditker Kft. - Auditker TerraCondi Aerator folyamatos üzemű talajszellőztető gép

Farmgép Kft. - MOBITOX - SUPER II. mobil csávázógép

Omikron Kft. - ORS-6/3 FM folyékony műtrágyaszóróval szerelt sorközművelő kultivátor

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Afflield Kft. - MachineryGuide BSC Pres szakaszvezérlő

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

ALFA-GÉP Kft. - JJBroch pneumatikus vetőgép

Amazonen-Werke Kft. - Amazone UX 01 Super vontatott permetezőgép

Agro-Tipp Kft. - Mazzotti IBIS 3180LP njáró permetezőgép

Agroker Holding Zrt. - Dragone 2006 TAV 400L függesztett kertészeti permetezőgép

Készenlét Zrt. - Faresin Leader PF önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi

Kverneland Group Hungária Kft. - iXtrack T3 szántóföldi vontatott permetezőgép

Magtár Kft. - Pöttinger Impress 155 V Master hengeres bálázó

Szal-Agro Kft. - SaMASZ XT 390 fűkasza

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Input kategóriában

CORTEVA AGRISCIENCE - Lumiposa® szisztematikus hatású rovarölő csávázószer

Karintia Kft. - Angelica szója

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Agrotec Magyarország Kft. - Lindsay FiledNet Advisor öntözés döntéshozatali tanácsadó rendszer

Novara Coop Kft. - Hibrid hajtás öntöződobhoz

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

Megújult a vadászati kiállítás a Vajdahunyad várában

Vadászat aranykora Magyarországon címen nyitották meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megújult vadászati kiállítását. A megnyitóra a Vajdahunyad várának gótikus termeiben június 14-én került sor, ahol a tematikájában, bemutatott tárgyaiban új, gyarapodó kiállítást ismertették. A kiállítás célja a magyar vadászkultúra, vadfauna bemutatása, és hazánk vadászat nagyhatalmi mivoltának megismertetése.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.