Back to top

Jelentősen csökkent a vágómarha ára

A KSH előzetes becslése szerint az elmúlt évhez képest 2018-ban a mezőgazdaság kibocsájtása 3,1 százalékkal 2600 milliárd Ft fölé nőtt. A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 1,8, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal lett nagyobb. Az élő állatok kibocsájtása 8,1, az állati termékeké pedig 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Legjobban a baromfiágazat fokozta a teljesítményét.

2018. január–október között az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 5,1 százalékkal volt nagyobb, míg az élő állatoké és állati termékeké 2,1 százalékkal kisebb lett.

A zöldségféléket 13 százalékkal többért, a gyümölcsöké 13 százalékkal kevesebbért tudták csak értékesíteni.

A vágósertés ára 11 százalékkal visszaesett. A tej 1,0, a tojás 8,4 százalékkal drágult.

2018 októberében 2017 októberéhez képest a gabonafélék ára 13 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 21, a kukoricáé 5,4 százalékkal.

A gyümölcsök ára 26 százalékkal mérséklődött, ezen belül az almáé kimagaslóan, 41 százalékkal, míg a szőlőé 18 százalékkal lett alacsonyabb. A zöldségfélék ára 34 százalékkal emelkedett. Az élő állatok ára 2,6 százalékkal csökkent, ezen belül a sertésé 5,5 százalékkal esett vissza, miközben a baromfié 1,2 százalékkal emelkedett.

2018 októberéig - az előző év hasonló időszakához képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 2,3 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 5,1 százalékkal emelkedett, az élő állatoké és az állati termékeké viszont 2,1 százalékkal csökkent.

Októberben – a múlt év azonos hónapjához viszonyítva – a vágójuh ára kilónként 22 forinttal nőtt, a vágóbaromfié viszont 2 forinttal, a vágósertésé 20 forinttal, a vágómarháé pedig 79 forinttal visszaesett. A nyerstejért és étkezési tojásért 3-3 forinttal fizettek kevesebbet.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.