Back to top

A dűlőtől a pincéig

A KITE Zrt. nem egyes gépeket, hanem teljes megoldásokat kínál partnereinek. Kertészeti kínálatukból az idén a szőlőtermesztés gépeit vonultatták föl az AGROmashEXPO-n, a soraljművelőktől kezdve a permetező-, lombbefűző gépeken, szüretelőkombájnokon át a bogyózókig, bogyóroppantóig. A gépek legfontosabb paramétereit Olajos Sándor szőlészeti gépértékesítési menedzser ismertette.

A sorközök és soraljak művelésére az olasz Orrizonti cég gépeiket ajánlják, a növényápolásra pedig a Nobili radiál- és axiálventilátoros permezetőit. Nagy hangsúlyt fektet a KITE a szőlőbetakarítás gépesítésére, a kiállításon a Pellenc önjáró és vontatott szőlőkombájnját is bemutatták. A vontatott Grape’s Line szüretelőgép-család a közelmúltban került forgalomba, öt típussal, az egészen egyszerű mechanikus beállításútól a Selectiv Process bogyózóval fölszerelt gépig.

Ez a tisztítórendszer olyan pontosan elválasztja a kocsánytól, levélnyéltől a bogyókat, hogy azok akár a présbe is üríthetők.

A betakarítógépek már a kisebb 10-15 hektár ültetvénnyel rendelkező gazdáknak is elérhetők.

A vontatott Grape's Line szüretelőgép-család a közelmúltban került forgalomba

A nagy ültetvények szüretelésére alkalmas önjáró betakarító Optimum család már 2013 óta kapható hazánkban is, de tavaly új szüretelőfejjel szerelték föl, melynek még kíméletesebb a rázási rendszere, így még több mustot takaríthatunk meg.

Olajos Sándor az önjáró Optimum szőlőkombájn előtt
Fotó: Rimóczi Irén

Ehhez kapcsolódóan Olajos Sándor elmondta, hogy a Pellenc cég két fő irányban fejleszti gépeit. Céljuk, hogy minél könnyebb, kényelmesebb legyen a kezelő dolga, ezért a fülkék kijelző felületén nincsenek szöveges üzenetek, utasítások, csak piktogramok, a munka biztonságát pedig fejlett borulásgátlóval szavatolják. Legalább ilyen fontosnak tartják, hogy minél jobb minőségű alapanyaggal lássák el a borászatokat, azaz betakarításkor is kíméljék a szőlőt.

A Pellenc különálló bogyózó- és bogyóroppantó gépet is kínál, egyebek közt a kézzel szüretelő gazdáknak.

Előtérben a kíméletes bogyóroppantó, mögötte a bogyózógép
Fotó: Rimóczi Irén

(A szőlőültetvények ápolására kínált gépekről a Kertészet és Szőlészet 6. számában írunk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.