Back to top

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

A cikksorozat első részét itt olvashatja.

Funkcionális vadászkutyák

A vizslák, mint egy nagy halmaz, két csoportra oszthatók: vannak a kontinentális vizslák és az angol vizslák. Előbbiekhez tartoznak a többi között magyar kutyafajtáink két kiemelkedősége a rövidszőrű magyar vizsla és a drótszőrű magyar vizsla. De ide tartoznak még a német vizslák, a weimari vizsla, münsterlandi vizsla, vagy a francia és olasz vizsla is. Az angol vizslák képviselői: a pointer, angol szetter, ír szetter, gordon szetter. A két csoport alapvetően abban különbözik, hogy míg az előbbiek mindenes vizslaként dolgoztathatóak, vagyis lövés előtt és után, erdőn, mezőn, vízen, addig az angol vizslák jellemzően a lövés előtti mezei munkára alkalmasak (vad felkeresése, jelzése).

Ezeknek a vadászkutyáknak a legfőbb feladata az apróvad felkutatása és apportírozása. A kutya a levegőben kiszagolt vad szagára ráhúz, majd mereven állja, jelzi annak tartózkodási helyét.

A felrebbentett vagy kiugrasztott vad láttán a vizslának hasalnia kell, a lövést követően pedig parancsra meg kell keresnie és odahoznia a vadászhoz a vadat.

A kajtatóebeket apróvad vadászaton alkalmazzák. Feladatuk az apróvad megkeresése légszimat segítségével, majd felrebbentése és kiugrasztása még lőtávolságon belül. Ilyen kutyák főként a cocker és a springer spániel, illetve a terrierek és tacskók.

Kotorékozáshoz és vaddisznóhajtáshoz is használnak vadászkutyákat. Ezek a fajták a legbátrabbak, heves vérmérsékletűek és harciasak. A kotorékozás során a rókát, borzot a kotorékban felkutatják és lefojtják vagy kiugrasszák. A vaddisznóhajtáson disznós kutyákként is használhatóak: hajtásban a vaddisznót kitartóan keresik, csaholják, puska elé hajtják, vagy állítják. Vannak olyan disznós kutyák is, amelyek egyik vadászkutya fajtához sem sorolhatóak, viszont harcias és bátor viselkedésük miatt hibátlanul alkalmazhatóak az ilyen vadászatokon. Ilyennek számít két magyar kutyafajtánk a mudi és a pumi is.

A vérebek a legérzékenyebb és legfinomabb orral rendelkező kutyák. Már-már precíz műszernek is betudható szaglószervük, joggal, hiszen orruk amellett, hogy szelektál, képesek akár 30-48 órás hideg vérnyomot is követve, a vércsapán haladva felkutatni a sebzett vadat. Elsősorban nagyvad vadászatok során veszik igénybe a vérebek segítségét abban az esetben, ha a vadász megsebezte a vadat, és a vad elvitte a lövést. A szaknyelv szerint a megtalált, de még menekülésre képes vadat állóra, a kihűlt vadat pedig dermedtre csaholják.

Hazánkban főleg a bajor és a hannoveri véreb az elterjedt, de az angol véreb is remekül használható az ilyen sajnálatos sebzések után.

A retrieverek is egyre elterjedtebbek lettek, jellemzően fáradhatatlan munkájuk és rendkívüli vízszeretetüknek köszönhetően. Elsősorban az apróvad vadászatokon használatosak, kimagasló apportírozó munkájuk miatt, a vízivad vadászatokon pedig egész egyszerűen nincsen párjuk, olyankor ott szinte nincs elveszett vad. Két fajtájuk ismert: a golden retriever és a labrador retriever.

A hazai vadászati törvények tiltják a klasszikus értelembe vett kopózást, melynek célja a vadat a friss csapán hangos csaholással felkutatni, kitartóan hajtani. Ez mára a vadászati etikett szerint nem elég humánus és nem kíméletes, ezért e vadászati módszert betiltották.

Az agarászat a tavalyi törvénymódosítás értelmében (VTV 59. § e) és 67. § 1) e) bekezdése) engedélyezett. Ezt a két csoportot csak a tenyésztési vonatkozása miatt említem meg, ugyanis az ide tartozó fajták közül kettő magyar, és hazánk nemzeti kincsei. Ezek a magyar agár és az erdélyi kopó.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.