0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Új európai hitelcsomag a fiatal termelőknek

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) április végén 1 milliárd euró összegű hitelcsomagot indított el, amely kifejezetten a fiatal mezőgazdasági termelőket célozza meg - közölte a bizottság.

2017-ben a fiatal uniós mezőgazdasági termelők által a bankokhoz benyújtott hitelkérelmek 27 százalékát elutasították, míg az egyéb mezőgazdasági termelők esetében ez az arány csupán 9 százalék volt.

A hitelcsomag célja ezért az uniós gazdálkodók, különösen a fiatal mezőgazdasági termelők finanszírozási eszközökhöz való hozzáférésének javítása.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos szerint döntő fontosságú a finanszírozáshoz való hozzáférés, és túl gyakran jelent akadályt a fiatalok számára, akik e szakmához kívánnak csatlakozni. Mivel az európai mezőgazdasági termelők 11 százaléka 40 év alatti, az ágazat fiatal mezőgazdasági termelőinek támogatása az Európai Bizottság és a 2020 utáni közös agrárpolitika egyik prioritása.

A programot tagállami szinten az Unió-szerte működő bankok és lízingtársaságok kezelik majd. A programban részt vevő bankoknak az EBB által vállaltnak megfelelő összeget kell mobilizálniuk – így a teljes összeg 2 milliárd eurót tesz ki –, és elsőbbséget kell biztosítaniuk a fiatal mezőgazdasági termelőknek.

A program keretében nyújtott kölcsön alacsonyabb kamatlábakkal lesz elérhető, és a hitelfizetés megkezdéséig hosszabb, akár 5 éves időszak áll majd rendelkezésre.

A teljes hitel törlesztésére szolgáló futamidő is hosszabb, akár 15 év, és a mezőgazdasági ágazatban tapasztalható árfolyam-ingadozás kezelése érdekében – a feltételektől függően – további rugalmasságot biztosítanak annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők nehéz helyzetben is képesek legyenek a hitel törlesztésének folytatására (például türelmi idő révén, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy néhány hónapig szüneteltessék a visszafizetést).

Forrás: Európai Bizottság Sajtóközlemény