Back to top

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely 2015-ben került be a köztudatba, azonban az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA csak most hagyta jóvá a forgalmazását. Az allulózról azt kell tudni, hogy kis mennyiségben, természetes formában megtalálható különböző élelmiszerekben. Hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka. A kérdés, hogy vajon egészséges is?

Állítólag, az allulózt az alacsony szénhidrát-tartalmú étrenden élő emberek és a cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják, mert nem befolyásolja a vércukorszint változását, száz százalékban természetes és ugyan úgy használható sütéshez, mint a cukor.

De talán ez mind túl szép, hogy igaz legyen… Lisa Valente dietetikus és táplálkozási tanácsadó adott felvilágosítást a témában. Elmondta, hogy az allulóz nem mesterséges cukor. Úgynevezett "ritka cukorként" kapott besorolást, mert természetes formában is megtalálható néhány élelmiszerben, igaz csak kis mennyiségben. Így például a füge, a mazsola, a melasz és a juharszirup is tartalmaz allulózt, amely a glükózhoz és a fruktózhoz hasonlóan egyszerű cukor, vagyis monoszacharid.

A mesterséges édesítőszerek az allulóztól eltérő módon készülnek. Például a Splenda néven forgalmazott szukralózt, a szacharóz kémiai megváltoztatásával készítenek el. A szukralózt az emberi szervezet nem bontja le, nincs tápértéke, ezért nem biztosít energiát, így nem jelent többlet kalóriát. A feldolgozási folyamatnak köszönhetően a mesterséges édesítőszerek a természetes cukornál jóval édesebbek.

Az aszpartám - Equal vagy NurtraSweet formájában - és a szacharin- amelyet Sweet n 'Low néven értékesítenek- hasonlóan kalória mentes élelmiszer, ami azt jelenti, hogy valójában nem is igazi élelmiszer, mert nincs semmilyen tápértéke. Ezzel ellentétben az allulóz, amelyet pszikóznak is neveznek, egy valódi cukor, emészthető és kalóriát is biztosít- csak nem sokat.

Érdekesség, hogy a Dolcia Prima nevű allulóz édesítő márkát a Tate & Lyle gyártja, ez a gyár fejlesztette ki a Splendát is. A Tate & Lyle honlapja szerint az allulóz „a cukor kompromisszummentes ízét és érzését kínálja, minden kalória vagy glikémiás hatás nélkül.”

Az allulóz hetven százalékkal édesebb, mint a "rendes" cukor, azonban nincs glikémiás hatása, vagyis nem emeli meg olyan nagy mértékben a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor.

Bár a mesterséges édesítőszereknek nincs kalória tartalmuk, nem ajánlatos túlzott mértékben használni őket, mert negatív hatással lehetnek a bélrendszeri problémákra, a krónikus betegségekre, vagy akár súlygyarapodásra is . Mivel a mesterséges édesítőszerek általában több százszor édesebbek, mint a természetes cukrok, drámai módon megváltoztathatják az ízlelőbimbóinkat, ezért amikor valódi, természetes cukrot fogyasztunk sokkal többet használunk fel belőle, hogy édesnek érezzük. Talán az allulóz nem okoz ilyen problémákat, mert az édesítő szerekhez képest kevésbé édesebb, ténylegesen emészthető cukor, de jelenleg ez még nem bizonyított. Mivel az allulóz egy új édesítő szer a piacon, még nagyon kevés kutatás áll mögötte, különösen a fogyás és a vércukorszint kezelése tekintetében.

Egy 2017-ben, a Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóiratban (Journal of Agricultural and Food Chemistry) megjelent tanulmány azt írja az allulózról, hogy

a patkánykísérletek során azok a patkányok, amelyek tíz hétig allulóz szirupot ittak kevésbé híztak meg, kisebb volt a testzsír százalékuk, továbbá a vércukor- és inzulinszintjük is alacsonyabb volt, míg azoknak a patkányoknak, amelyek ugyan olyan mennyiségű magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot kaptak.

Egy másik, emberekkel végzett 20 fős vizsgálat azt is kimutatta, hogy az allulóz fogyasztása csökkentette a betegek vércukor- és inzulinszintjét, ami azt jelenti, hogy ez a cukorbetegek számára is alkalmas cukor alternatíva lehet.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala az allulózt „ általánosan elismertnek ” minősítette és a közelmúltban úgy döntött, hogy az allulóz kizárásra kerül a teljes és a hozzáadott cukor mennyiséget feltüntető táplálkozási címkékről.

Forrás: 
www.foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

Növények, amelyek elnyelik a káros sugarakat

Törökországban is sok cég munkavállalója dolgozott otthonról a Covid-19-járvány miatt. Az otthoni munkavégzéshez mindenki többet használta a telefonját és laptopját, és sokan aggódtak az eszközök által kibocsátott sugárzás miatt, ezért megugrott a pozsgás növények kereslete.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Paradicsomi pillanatok

Paradicsomot bármelyik étkezéshez fogyaszthatunk. A kedvelt zöldség sokoldalúságára Wim van den Berg, a DOOR Partners marketingmenedzsere meglepő kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet.

Újabb találgatások a Tesco jövőjéről: marad vagy megy?

A londoni tőzsde szakértői továbbgombolyították a Tesco áruházlánc kelet-közép-európai vállalkozásainak jövőjével kapcsolatos találgatásokat. Úgy gondolják, hogy a kiskereskedő távozik a régióból.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Betett a home office a kávénak

Jelentősen visszaesett a kávéfogyasztás a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén, illetve otthoni munkavégzés miatt. Csaknem egy évtizede először a fogyasztás visszaesésére számítanak.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.