Back to top

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely 2015-ben került be a köztudatba, azonban az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA csak most hagyta jóvá a forgalmazását. Az allulózról azt kell tudni, hogy kis mennyiségben, természetes formában megtalálható különböző élelmiszerekben. Hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka. A kérdés, hogy vajon egészséges is?

Állítólag, az allulózt az alacsony szénhidrát-tartalmú étrenden élő emberek és a cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják, mert nem befolyásolja a vércukorszint változását, száz százalékban természetes és ugyan úgy használható sütéshez, mint a cukor.

De talán ez mind túl szép, hogy igaz legyen… Lisa Valente dietetikus és táplálkozási tanácsadó adott felvilágosítást a témában. Elmondta, hogy az allulóz nem mesterséges cukor. Úgynevezett "ritka cukorként" kapott besorolást, mert természetes formában is megtalálható néhány élelmiszerben, igaz csak kis mennyiségben. Így például a füge, a mazsola, a melasz és a juharszirup is tartalmaz allulózt, amely a glükózhoz és a fruktózhoz hasonlóan egyszerű cukor, vagyis monoszacharid.

A mesterséges édesítőszerek az allulóztól eltérő módon készülnek. Például a Splenda néven forgalmazott szukralózt, a szacharóz kémiai megváltoztatásával készítenek el. A szukralózt az emberi szervezet nem bontja le, nincs tápértéke, ezért nem biztosít energiát, így nem jelent többlet kalóriát. A feldolgozási folyamatnak köszönhetően a mesterséges édesítőszerek a természetes cukornál jóval édesebbek.

Az aszpartám - Equal vagy NurtraSweet formájában - és a szacharin- amelyet Sweet n 'Low néven értékesítenek- hasonlóan kalória mentes élelmiszer, ami azt jelenti, hogy valójában nem is igazi élelmiszer, mert nincs semmilyen tápértéke. Ezzel ellentétben az allulóz, amelyet pszikóznak is neveznek, egy valódi cukor, emészthető és kalóriát is biztosít- csak nem sokat.

Érdekesség, hogy a Dolcia Prima nevű allulóz édesítő márkát a Tate & Lyle gyártja, ez a gyár fejlesztette ki a Splendát is. A Tate & Lyle honlapja szerint az allulóz „a cukor kompromisszummentes ízét és érzését kínálja, minden kalória vagy glikémiás hatás nélkül.”

Az allulóz hetven százalékkal édesebb, mint a "rendes" cukor, azonban nincs glikémiás hatása, vagyis nem emeli meg olyan nagy mértékben a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor.

Bár a mesterséges édesítőszereknek nincs kalória tartalmuk, nem ajánlatos túlzott mértékben használni őket, mert negatív hatással lehetnek a bélrendszeri problémákra, a krónikus betegségekre, vagy akár súlygyarapodásra is . Mivel a mesterséges édesítőszerek általában több százszor édesebbek, mint a természetes cukrok, drámai módon megváltoztathatják az ízlelőbimbóinkat, ezért amikor valódi, természetes cukrot fogyasztunk sokkal többet használunk fel belőle, hogy édesnek érezzük. Talán az allulóz nem okoz ilyen problémákat, mert az édesítő szerekhez képest kevésbé édesebb, ténylegesen emészthető cukor, de jelenleg ez még nem bizonyított. Mivel az allulóz egy új édesítő szer a piacon, még nagyon kevés kutatás áll mögötte, különösen a fogyás és a vércukorszint kezelése tekintetében.

Egy 2017-ben, a Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóiratban (Journal of Agricultural and Food Chemistry) megjelent tanulmány azt írja az allulózról, hogy

a patkánykísérletek során azok a patkányok, amelyek tíz hétig allulóz szirupot ittak kevésbé híztak meg, kisebb volt a testzsír százalékuk, továbbá a vércukor- és inzulinszintjük is alacsonyabb volt, míg azoknak a patkányoknak, amelyek ugyan olyan mennyiségű magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot kaptak.

Egy másik, emberekkel végzett 20 fős vizsgálat azt is kimutatta, hogy az allulóz fogyasztása csökkentette a betegek vércukor- és inzulinszintjét, ami azt jelenti, hogy ez a cukorbetegek számára is alkalmas cukor alternatíva lehet.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala az allulózt „ általánosan elismertnek ” minősítette és a közelmúltban úgy döntött, hogy az allulóz kizárásra kerül a teljes és a hozzáadott cukor mennyiséget feltüntető táplálkozási címkékről.

Forrás: 
www.foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hónapok óta emelkednek az élelmiszerárak a világpiacon

Ötödik hónapja folyamatosan növekednek a világpiaci élelmiszerárak – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentéséből. Májusban a tejtermékek - főként a sajtok - drágultak jelentősen, de többet kellet fizetni a gabonáért és a húsfélékért is, ugyanakkor csökkent a cukor és a növényi olajok ára.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

A szívünk látja kárát, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt és zöldséget

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.