Back to top

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely 2015-ben került be a köztudatba, azonban az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA csak most hagyta jóvá a forgalmazását. Az allulózról azt kell tudni, hogy kis mennyiségben, természetes formában megtalálható különböző élelmiszerekben. Hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka. A kérdés, hogy vajon egészséges is?

Állítólag, az allulózt az alacsony szénhidrát-tartalmú étrenden élő emberek és a cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják, mert nem befolyásolja a vércukorszint változását, száz százalékban természetes és ugyan úgy használható sütéshez, mint a cukor.

De talán ez mind túl szép, hogy igaz legyen… Lisa Valente dietetikus és táplálkozási tanácsadó adott felvilágosítást a témában. Elmondta, hogy az allulóz nem mesterséges cukor. Úgynevezett "ritka cukorként" kapott besorolást, mert természetes formában is megtalálható néhány élelmiszerben, igaz csak kis mennyiségben. Így például a füge, a mazsola, a melasz és a juharszirup is tartalmaz allulózt, amely a glükózhoz és a fruktózhoz hasonlóan egyszerű cukor, vagyis monoszacharid.

A mesterséges édesítőszerek az allulóztól eltérő módon készülnek. Például a Splenda néven forgalmazott szukralózt, a szacharóz kémiai megváltoztatásával készítenek el. A szukralózt az emberi szervezet nem bontja le, nincs tápértéke, ezért nem biztosít energiát, így nem jelent többlet kalóriát. A feldolgozási folyamatnak köszönhetően a mesterséges édesítőszerek a természetes cukornál jóval édesebbek.

Az aszpartám - Equal vagy NurtraSweet formájában - és a szacharin- amelyet Sweet n 'Low néven értékesítenek- hasonlóan kalória mentes élelmiszer, ami azt jelenti, hogy valójában nem is igazi élelmiszer, mert nincs semmilyen tápértéke. Ezzel ellentétben az allulóz, amelyet pszikóznak is neveznek, egy valódi cukor, emészthető és kalóriát is biztosít- csak nem sokat.

Érdekesség, hogy a Dolcia Prima nevű allulóz édesítő márkát a Tate & Lyle gyártja, ez a gyár fejlesztette ki a Splendát is. A Tate & Lyle honlapja szerint az allulóz „a cukor kompromisszummentes ízét és érzését kínálja, minden kalória vagy glikémiás hatás nélkül.”

Az allulóz hetven százalékkal édesebb, mint a "rendes" cukor, azonban nincs glikémiás hatása, vagyis nem emeli meg olyan nagy mértékben a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor.

Bár a mesterséges édesítőszereknek nincs kalória tartalmuk, nem ajánlatos túlzott mértékben használni őket, mert negatív hatással lehetnek a bélrendszeri problémákra, a krónikus betegségekre, vagy akár súlygyarapodásra is . Mivel a mesterséges édesítőszerek általában több százszor édesebbek, mint a természetes cukrok, drámai módon megváltoztathatják az ízlelőbimbóinkat, ezért amikor valódi, természetes cukrot fogyasztunk sokkal többet használunk fel belőle, hogy édesnek érezzük. Talán az allulóz nem okoz ilyen problémákat, mert az édesítő szerekhez képest kevésbé édesebb, ténylegesen emészthető cukor, de jelenleg ez még nem bizonyított. Mivel az allulóz egy új édesítő szer a piacon, még nagyon kevés kutatás áll mögötte, különösen a fogyás és a vércukorszint kezelése tekintetében.

Egy 2017-ben, a Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóiratban (Journal of Agricultural and Food Chemistry) megjelent tanulmány azt írja az allulózról, hogy

a patkánykísérletek során azok a patkányok, amelyek tíz hétig allulóz szirupot ittak kevésbé híztak meg, kisebb volt a testzsír százalékuk, továbbá a vércukor- és inzulinszintjük is alacsonyabb volt, míg azoknak a patkányoknak, amelyek ugyan olyan mennyiségű magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot kaptak.

Egy másik, emberekkel végzett 20 fős vizsgálat azt is kimutatta, hogy az allulóz fogyasztása csökkentette a betegek vércukor- és inzulinszintjét, ami azt jelenti, hogy ez a cukorbetegek számára is alkalmas cukor alternatíva lehet.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala az allulózt „ általánosan elismertnek ” minősítette és a közelmúltban úgy döntött, hogy az allulóz kizárásra kerül a teljes és a hozzáadott cukor mennyiséget feltüntető táplálkozási címkékről.

Forrás: 
www.foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.

Nébih: fémdarab lehet a párizsiban

Fémdarab lehet a Kaiser márkájú Arany Pulyka párizsiban - hívja fel a figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.