0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A csalán hat nem tipikus használata

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. Miért? Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!

Vonzza a katicabogarakat

A katicabogár a levéltetvek természetes ellensége. Egy felnőtt katicabogár a levéltetű lárvájából több mint 60-at tud elpusztítani egy nap alatt.  Ez is indokolja, hogy a kertben maradjon néhány tő csalán.

 

Nagyszerű természetes trágya

A csalán levelei és szárai értékes anyagokat tartalmaznak a többi kerti növény számára, többek között káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat, valamint A, B, C és K vitaminokat és szerves savakat. Ezért kiváló trágya alapanyag más növények számára. Hogyan készítsünk szuszpenziót csalánból? Vágjuk le a friss csalánokat és keverjük el vízzel, a legjobb ehhez az esővíz. Egy kiló csalánt kell tenni 10 liter vízbe. A keverésre használt tartály lehetőleg ne legyen fémből, legyen fedetlen. Árnyékos helyre kell helyezni és naponta megkeverni, hogy levegőzzön az oldat. Három hét után a trágya készen áll, akkor jó, ha a hab eltűnt a tetejéről és a folyadék világosbarna színű.

Védi a többi növényt a betegségek és kártevők ellen

Ha egy kilónyi csalánt 10 liter vízben felforralunk, és később összekeverjük hígított trágyalével, akkor egy környezetbarát kártevő irtószert kapunk, mely alkalmas többek között a levéltetvek, pókatkák, és a szürkepenész megszüntetésére.

A talaj termékenységének mutatója

A csalánok előnyben részesítik a nitrogénben gazdag talajt, amely a növények növekedéséhez szükséges elemet biztosítja. Ott, ahol a csalánok nőnek, érdemes leveles zöldségeket, például spenótot, vagy salátát ültetni.

Erősíti a gyógynövények illatát

A csalánok körüli növények aromásabbak. A csalánok közelsége következtében a gyógynövények több illóolajat termelnek, ami nem csak az aromájukat erősítik , hanem az egészséget elősegítő tulajdonságaikat is. Természetesen a csalánból nem kell túl sok, különben gátolja a gyógynövények növekedését.

Felgyorsítja a gyümölcsök érését

Ha azt szeretné, hogy a már leszedett, de még kemény gyümölcsök gyorsabban érjenek elegendő, ha egy papírzacskóban friss  csalánréteget helyez el, erre teszi a gyümölcsöket, a tetejére pedig egy másik réteg csalánt helyez. A csalán etilént választ ki, azaz olyan növényi hormont, amely serkenti a gyümölcs érési folyamatát.

 

 

Forrás: kobieta.onet.pl/magyarmezogazdasag.hu