Back to top

Így menthetjük meg pusztulásnak indult szobanövényeinket

A szobanövények gondozása egyszerűnek tűnhet. Biztosítani kell növényünknek a megfelelő mennyiségű fényt és vizet. De mi történik akkor, ha nem sikerül eltalálnunk kellően az arányokat? Mutatjuk, hogyan jelez a szobanövény, és mit tehetünk.

Ha bármi rendelleneset vélünk felfedezni a szobanövényünkön, az első teendő, hogy átgondoljuk, mikor is került hozzánk. Amennyiben az elmúlt két hónapban vásároltuk vagy ültettük, feltehetően a fényhiány, a légáramlás vagy a szabálytalan öntözés a probléma forrása. Ha ennél idősebb szobanövényről van szó, a hervadást valószínűleg a kártevők, a tápanyaghiány és ehhez hasonlók okozzák. Nézzük meg közelebbről a tüneteket és a lehetséges megoldásokat.

Lekonyult és sárga levelek

Ha azt látjuk, hogy szobanövényünkön sárgulni és hervadni kezdenek a levelek, nézzük meg, mennyire nedves a földje. Valószínűleg túlöntöztük a virágunkat. Vásároljunk alul lyukakkal ellátott cserepet vagy kaspót, ami alá tányért helyezhetünk. Könnyebb így figyelemmel kísérni és szabályozni a víz mennyiségét.

Száraz, barna és lehulló levelek

Ha szárazak és barnák a szobanövényünk levelei, nagy valószínűséggel nem kapott elegendő folyadékot. Természetesen meg kell öntözni a növényt, figyelve a mértékletességre. Ezután fokozottan ügyeljünk a rendszeres locsolásra. Segít, ha megérintjük a virág földjét, jelzi, hogy szüksége van-e vízre. Legyünk résen, minden növény folyadékigénye más, és ez változhat a környezet és az évszak hatására is.

Például, ha éppen fűtünk vagy klímát használunk, a virágföld gyorsabban kiszáradhat.

Csökkent cserépföld

A beteges levelek és a cserépben lévő virágföld hiánya arra utal, hogy a növényünknek lecsökkent a tápanyagforrása. Ilyenkor mindenképpen adjunk hozzá földet, vagy ültessük át egy kissé nagyobb cserépbe, lehetőleg friss virágföldbe. Keressük meg a megfelelő tápoldatot vagy táprudat a növényünknek, érdemes megelőzésként is használni.

Finom pókháló és apró kártevők

A finom pókháló akkor jelentkezik, amikor megtámadják szobanövényünket a kártevők (tetvek vagy lisztharmat). Nagyon fontos, hogy elkülönítsük az érintett növényt az egészséges virágoktól, ugyanis gyakran megfertőzheti a környezetét.

A beteg növény leveleit hetente egyszer mossuk át enyhe alkoholos vízzel. Ezt három hétig végezzük. Amíg tart a „kezelés” ne érje túl erős fény, és ne legyen kitéve magas hőmérsékletnek.

Alkoholos permet-keverék:

Kisebb növények esetén tegyünk egy kanálnyi 70 vagy 90 százalékos izopropil-alkoholt két csésze vízbe. A nagyobbaknál pedig 3.5 liter vízhez adjunk hozzá max. fél csészényi alkoholt.

Forrás: 
agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

Vírusokkal a Xylella ellen

A hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközpont diákjai korunk legveszélyesebb növénykórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium elleni szintetikus biológiai védekezés lehetőségét keresik. A témával nemzetközi kutatói versenyen is részt vesznek.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Veszélyben a dohányültetvények

Megjelent a dohányültetvényeken a TMV, azaz a dohánymozaik vírus Lengyelországban, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene. Az ország déli vidékein egyre nagyobb területeket veszélyeztet a vírus.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.