Back to top

Így menthetjük meg pusztulásnak indult szobanövényeinket

A szobanövények gondozása egyszerűnek tűnhet. Biztosítani kell növényünknek a megfelelő mennyiségű fényt és vizet. De mi történik akkor, ha nem sikerül eltalálnunk kellően az arányokat? Mutatjuk, hogyan jelez a szobanövény, és mit tehetünk.

Ha bármi rendelleneset vélünk felfedezni a szobanövényünkön, az első teendő, hogy átgondoljuk, mikor is került hozzánk. Amennyiben az elmúlt két hónapban vásároltuk vagy ültettük, feltehetően a fényhiány, a légáramlás vagy a szabálytalan öntözés a probléma forrása. Ha ennél idősebb szobanövényről van szó, a hervadást valószínűleg a kártevők, a tápanyaghiány és ehhez hasonlók okozzák. Nézzük meg közelebbről a tüneteket és a lehetséges megoldásokat.

Lekonyult és sárga levelek

Ha azt látjuk, hogy szobanövényünkön sárgulni és hervadni kezdenek a levelek, nézzük meg, mennyire nedves a földje. Valószínűleg túlöntöztük a virágunkat. Vásároljunk alul lyukakkal ellátott cserepet vagy kaspót, ami alá tányért helyezhetünk. Könnyebb így figyelemmel kísérni és szabályozni a víz mennyiségét.

Száraz, barna és lehulló levelek

Ha szárazak és barnák a szobanövényünk levelei, nagy valószínűséggel nem kapott elegendő folyadékot. Természetesen meg kell öntözni a növényt, figyelve a mértékletességre. Ezután fokozottan ügyeljünk a rendszeres locsolásra. Segít, ha megérintjük a virág földjét, jelzi, hogy szüksége van-e vízre. Legyünk résen, minden növény folyadékigénye más, és ez változhat a környezet és az évszak hatására is.

Például, ha éppen fűtünk vagy klímát használunk, a virágföld gyorsabban kiszáradhat.

Csökkent cserépföld

A beteges levelek és a cserépben lévő virágföld hiánya arra utal, hogy a növényünknek lecsökkent a tápanyagforrása. Ilyenkor mindenképpen adjunk hozzá földet, vagy ültessük át egy kissé nagyobb cserépbe, lehetőleg friss virágföldbe. Keressük meg a megfelelő tápoldatot vagy táprudat a növényünknek, érdemes megelőzésként is használni.

Finom pókháló és apró kártevők

A finom pókháló akkor jelentkezik, amikor megtámadják szobanövényünket a kártevők (tetvek vagy lisztharmat). Nagyon fontos, hogy elkülönítsük az érintett növényt az egészséges virágoktól, ugyanis gyakran megfertőzheti a környezetét.

A beteg növény leveleit hetente egyszer mossuk át enyhe alkoholos vízzel. Ezt három hétig végezzük. Amíg tart a „kezelés” ne érje túl erős fény, és ne legyen kitéve magas hőmérsékletnek.

Alkoholos permet-keverék:

Kisebb növények esetén tegyünk egy kanálnyi 70 vagy 90 százalékos izopropil-alkoholt két csésze vízbe. A nagyobbaknál pedig 3.5 liter vízhez adjunk hozzá max. fél csészényi alkoholt.

Forrás: 
agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözési kísérlet Horgoson

Magyarországon fokozatosan csökken a szabadföldi paprika termesztési területe, ugyanakkor nő a kereslet a kápia típusú bogyók iránt. A frisspiac mellett a feldolgozóipar is Szerbiából próbálja pótolni a hiányzó nyersanyagmennyiséget. Az ipari feldolgozás augusztus 20-tól kezdődik.

Faládák reneszánsza

Manapság fokozott igény mutatkozik a megújuló nyersanyagokból készült csomagolásokra. A komposztálható műanyag és a megújuló forrásból készített műanyag között nem egyértelmű mindenki számára a különbség, annál tisztább azonban a kép a fa esetében.

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 2019. évi bevalláshoz kapcsolódó felügyeleti díj második részletének fizetési határideje 2020. január 31. napja. A díj átutalása kizárólag az e célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető.

Baktériumok: csak finoman a kijuttatással!

A Phylazonit - mint élő szervezeteket tartalmazó mikrobiológiai készítmény – kijuttatásakor fontos, hogy olyan agrotechnikai műveletet válasszunk, amellyel biztosítható a baktériumok számára optimális élettér.

Lombtrágya újragondolva

Vegetációs időszakon belül a hiánybetegségek gyors kezelése, a tápanyagutánpótlás szinte elképzelhetetlen lombtrágyák nélkül. Másfél évtizede látja el a ConsulTrade 2002 Kft. a cseh Klofác fejlesztő és gyártó cég lombtrágyáinak magyarországi képviseletét. A cseh vállalat tulajdonosa korábban gyakorló agrármérnök volt, aki a termelésben szerzett tapasztalatait a tápanyag utánpótlás területén kamatoztatja.

6,2 milliárd eurós rekordbevétel a holland növény- és virágexportőröknél

A holland növény- és virágexportőrök összesen 6,2 milliárd eurós rekordbevétellel zárták 2019-et, ami elsősorban a kelet-európai országokba irányuló exportnak, valamint az értékesítőhálózat folyamatos bővülésének köszönhető.

Nem kapott engedélyt a szőlővessző alapú növényvédő szer

Január közepén jelent meg egy uniós rendelet arról, hogy nem hagyták jóvá a szőlő szálvesszőiből származó tanninokat úgynevezett növényvédő hatású egyszerű anyagként (mint amilyen egyebek között a sör, a csalán, vagy a szódabikarbóna). Az indoklás szerint nem áll rendelkezésre megfelelő toxikológiai értékelés.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.