Back to top

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Még ha keserűnek ítéljük meg a sárgarépa zöldjét, akkor is érdemes egy keveset hozzáadni ételeinkhez, mert nagyon egészséges. Használhatjuk levesbe, salátába és pestohoz. Olaszországban előszeretettel adják omletthez vagy tojássalátához. Főzéssel elnyomhatjuk a kesernyés ízvilágot. Ha nyersen fogyasztanánk, és szeretnénk csökkenteni az intenzív ízt, adjuk édes gyümölcslevekhez, például almához.

A sárgarépa zöldjének gyógyító hatásai:

- A sárgarépa levele sötétzöld színű, tele van klorofillal. Ezáltal hatásos vértisztító, méregteleníti a májat, valamint fokozza a vörös vértestek képződését.

- Sok benne az antioxidáns, ami segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.

- A sárgarépa zöldje gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Sokkal több benne a K-vitamin, mint bármely más zöldségben. Ez a vitamin segíti a véralvadást és a sebgyógyulást. Hatszor több benne a C-vitamin, mint a répa gyökerében.

- Magas a káliumtartalma, ami fontos a szív-és érrendszeri egészség megőrzésében.

- Rendkívül sok benne a rost, ezáltal megkönnyíti az emésztési folyamatokat.

- Vízhajtó hatása van, ezért segíti a vese méregtelenítését, valamint a kövek kialakulásának megelőzését. A már létező vesekő megszüntetéséhez is hozzájárulhat, különösen tea formájában.

Így készítsük el a teát: két csészényi friss répalevélhez adjunk 8 csészényi forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és már fogyaszthatjuk is.

- Fertőtlenítő hatású. Használhatjuk sebek fertőtlenítésére, valamint a szájhigiénia megőrzésére. Megszünteti a kellemetlen leheletet és a fogínygyulladást.

Vannak olyanok, akik nem a keserű íz miatt kerülik a sárgarépa zöldjét, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy mérgező.

Termel egy furokumarin nevű anyagot, ami néhány embernél enyhe allergiás reakciót vált ki, de semmiképp nem mérgező. Bátran fogyasztható, hisz nagyon egészséges.
Forrás: 
telegraf.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?