Back to top

Gyors, hatékony talajelemzés munkavégzés közben

Veris iScan néven újdonságnak számító talajvizsgálati technológiáját mutatott be tavaly a holland Vantage Agrometius cég.

A különböző munkagépekre – ami lehet kultivátor, vetőgép, vagy akár burgonyaültető gép is – felszerelhető berendezés fő egysége egy kéttárcsás csoroszlya, melyek közül az egyikbe áramot vezetnek. A másik tárcsán mérhető áramból kiszámolható a talaj elektromos vezetőképessége, amiből következtetni lehet, egyebek mellett, fizikai összetételére, illetve nedvességtartalmára is.

A tárcsák mellett a rendszer része egy közeli infravörös (NIR) tartományban dolgozó talajszonda is, mely a talaj szervesanyag-tartalmáról szolgáltat adatokat.

A rendszert egy 12 V-os feszültségről működő kommunikációs egység teszi teljessé, ami a szenzorok adatait Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal a traktor vezetőfülkéjébe közvetíti, ahol egy tablet rögzíti őket. Az adatok, természetesen a megfelelő GPS koordinátákkal együtt, innen tölthetők le a későbbi elemzésekhez. Az adatokból sok egyéb mellett azonosíthatók a valamilyen okból kiemelt figyelmet igénylő táblarészek, így op­timalizálhatók a későbbi tápanyag-visszapótlási, nö­vény­védelmi és egyéb műveletek.

Fejlesztői szerint a Veris iScan legnagyobb előnye, hogy normál mun­kavégzés közben használható. Ez különösen értékes tulajdonság annak fényében, hogy milyen rövid lehet az az alkalmas időablak, ami rendelkezésre áll betakarítás után a talajvizsgálatok elvégzéséhez.

Fontos előny emellett, hogy egy rakodóvilla segítségével a talajvizsgáló berendezés mindössze 5 perc alatt átszerelhető egy másik munkagépre.

A gyártó cég becslései szerint a mintegy 25 000 eurós berendezéssel elvégzett talajvizsgálat hektáronként 75–100 euróval kerül kevesebbe, mint az általuk nyújtott hasonló szolgáltatás, így vélhetően nem okoz majd forradalmi változást a gazdálkodók által elvégzett talajvizsgálatok gyakoriságában.

Hasznot jelenthet viszont, hogy a vizsgálati eredmények alapján különböző talajművelési igényű területeket lehet kijelölni a nem egyenletes adottságú táblákon, illetve új területek művelésbe vonásakor is jól jöhetnek a talaj szervesanyag-tartalmára vonatkozó pontos adatok.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/Future Farming
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadon jönnek-mennek a tehenek: fejőrobot a kisgazdaságban

Munkaerőhiánnyal nem csak a nagyobb mezőgazdasági üzemek, hanem a kisebb gazdaságok is küszködnek manapság. A Csákberény melletti Orond-pusztai tehenészet egy magyar családi vállalkozásból született 14 éve, ahol már mintagazdasági körülmények között készítenek tejtermékeket és sajtokat. A fejős állomány egyelőre 20 tehénből áll.

Önvezető kombájn saját kútfőből

A magántulajdonú mezőgazdasági szolgáltató cégként működő holland HuizingHarvest a legnagyobb gépgyártók területének tartott fejlesztésbe vágott bele, és kísérleti projektként önvezetővé alakítanak egy egyszerű kivitelű, kínai gyártmányú kombájnt.

Robotizált fejlődésmonitoring nemesítőknek

Az Illinois Egyetem két tanára által alapított EarthSense egy olyan robottal törne be a piacra, mely képes önállóan megfigyelni a nagy sortávolságra vetett haszonnövények – azaz elsősorban a kukorica – kísérleti parcelláit, és nyomon követni a növények fenotí­pusos megjelenését, illetve fenológiai fejlődését.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat. Sorozatunkat az új motorokkal szerelt AVERO kombájnokkal folytatjuk.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – elterjedt angol kifejezéssel swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.