0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gyors, hatékony talajelemzés munkavégzés közben

Veris iScan néven újdonságnak számító talajvizsgálati technológiáját mutatott be tavaly a holland Vantage Agrometius cég.

A különböző munkagépekre – ami lehet kultivátor, vetőgép, vagy akár burgonyaültető gép is – felszerelhető berendezés fő egysége egy kéttárcsás csoroszlya, melyek közül az egyikbe áramot vezetnek. A másik tárcsán mérhető áramból kiszámolható a talaj elektromos vezetőképessége, amiből következtetni lehet, egyebek mellett, fizikai összetételére, illetve nedvességtartalmára is.

A tárcsák mellett a rendszer része egy közeli infravörös (NIR) tartományban dolgozó talajszonda is, mely a talaj szervesanyag-tartalmáról szolgáltat adatokat.

A rendszert egy 12 V-os feszültségről működő kommunikációs egység teszi teljessé, ami a szenzorok adatait Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal a traktor vezetőfülkéjébe közvetíti, ahol egy tablet rögzíti őket. Az adatok, természetesen a megfelelő GPS koordinátákkal együtt, innen tölthetők le a későbbi elemzésekhez. Az adatokból sok egyéb mellett azonosíthatók a valamilyen okból kiemelt figyelmet igénylő táblarészek, így op­timalizálhatók a későbbi tápanyag-visszapótlási, nö­vény­védelmi és egyéb műveletek.

Fejlesztői szerint a Veris iScan legnagyobb előnye, hogy normál mun­kavégzés közben használható. Ez különösen értékes tulajdonság annak fényében, hogy milyen rövid lehet az az alkalmas időablak, ami rendelkezésre áll betakarítás után a talajvizsgálatok elvégzéséhez.

Fontos előny emellett, hogy egy rakodóvilla segítségével a talajvizsgáló berendezés mindössze 5 perc alatt átszerelhető egy másik munkagépre.

A gyártó cég becslései szerint a mintegy 25 000 eurós berendezéssel elvégzett talajvizsgálat hektáronként 75–100 euróval kerül kevesebbe, mint az általuk nyújtott hasonló szolgáltatás, így vélhetően nem okoz majd forradalmi változást a gazdálkodók által elvégzett talajvizsgálatok gyakoriságában.

Hasznot jelenthet viszont, hogy a vizsgálati eredmények alapján különböző talajművelési igényű területeket lehet kijelölni a nem egyenletes adottságú táblákon, illetve új területek művelésbe vonásakor is jól jöhetnek a talaj szervesanyag-tartalmára vonatkozó pontos adatok.

Forrás: Kistermelők Lapja/Future Farming