Back to top

Gyors, hatékony talajelemzés munkavégzés közben

Veris iScan néven újdonságnak számító talajvizsgálati technológiáját mutatott be tavaly a holland Vantage Agrometius cég.

A különböző munkagépekre – ami lehet kultivátor, vetőgép, vagy akár burgonyaültető gép is – felszerelhető berendezés fő egysége egy kéttárcsás csoroszlya, melyek közül az egyikbe áramot vezetnek. A másik tárcsán mérhető áramból kiszámolható a talaj elektromos vezetőképessége, amiből következtetni lehet, egyebek mellett, fizikai összetételére, illetve nedvességtartalmára is.

A tárcsák mellett a rendszer része egy közeli infravörös (NIR) tartományban dolgozó talajszonda is, mely a talaj szervesanyag-tartalmáról szolgáltat adatokat.

A rendszert egy 12 V-os feszültségről működő kommunikációs egység teszi teljessé, ami a szenzorok adatait Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal a traktor vezetőfülkéjébe közvetíti, ahol egy tablet rögzíti őket. Az adatok, természetesen a megfelelő GPS koordinátákkal együtt, innen tölthetők le a későbbi elemzésekhez. Az adatokból sok egyéb mellett azonosíthatók a valamilyen okból kiemelt figyelmet igénylő táblarészek, így op­timalizálhatók a későbbi tápanyag-visszapótlási, nö­vény­védelmi és egyéb műveletek.

Fejlesztői szerint a Veris iScan legnagyobb előnye, hogy normál mun­kavégzés közben használható. Ez különösen értékes tulajdonság annak fényében, hogy milyen rövid lehet az az alkalmas időablak, ami rendelkezésre áll betakarítás után a talajvizsgálatok elvégzéséhez.

Fontos előny emellett, hogy egy rakodóvilla segítségével a talajvizsgáló berendezés mindössze 5 perc alatt átszerelhető egy másik munkagépre.

A gyártó cég becslései szerint a mintegy 25 000 eurós berendezéssel elvégzett talajvizsgálat hektáronként 75–100 euróval kerül kevesebbe, mint az általuk nyújtott hasonló szolgáltatás, így vélhetően nem okoz majd forradalmi változást a gazdálkodók által elvégzett talajvizsgálatok gyakoriságában.

Hasznot jelenthet viszont, hogy a vizsgálati eredmények alapján különböző talajművelési igényű területeket lehet kijelölni a nem egyenletes adottságú táblákon, illetve új területek művelésbe vonásakor is jól jöhetnek a talaj szervesanyag-tartalmára vonatkozó pontos adatok.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/Future Farming
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ hétfőn ismertetett javaslattervezete szerint.

Vízmegőrzés szinergiával

Három hazai cég együttműködésével született meg az a világon egyedülálló komplex talajkezelési technológia, amit Nagy István agrárminiszter jelenlétében mutattak be a sajtónak. A homokhátsági talajokra kifejlesztett módszer legalább hat héten keresztül javítja a talaj vízmegtartó képességét és a talajéletet.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Együttműködés a gázüzemű járművek fejlesztésében

A Fiat csoporthoz tartozó CNH Industrial – amelynek részei a Case IH, a New Holland, a Steyr traktorgyárak, az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártás, valamint az FPT motorgyár is –, felgyorsította a gázüzemű járművek kutatását és fejlesztését.

A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.