Back to top

Az amerikai glifozát-botrány

Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a legtöbb sör- és bormárkában megtalálható a glifozát nevű gyomirtó szer maradványa. A tesztek magukban foglalták a bio italokat is, ahol szintén lesújtó volt az eredmény. Az amerikai fogyasztókat sokkolta a napvilágra került adat.

Az USA-ban a fogyasztóknak nagy megrázkódtatás volt a legnépszerűbb bor- és sörfajták tesztjeinek eredménye. Az amerikai nonprfit szervezet, a PIRG csoport (Public Interest Research Group)  ez évi jelentéséből kiderült, hogy az Egyesült Államokban a sörök és a borok többsége glifozáttal szennyezett.

A kutatás 5 népszerű bormárkát érintett, köztük volt például a Beringer, a Barefoot, a Sutter Home és 15 sörmárkát, köztük a Budweiser, a Coors, a Miller Lite, a Sam Adams, a Samuel Smith Organic és a New Belgium.

Az összesen 20 vizsgált alkoholos ital közül 19 esetben találtak glifozátot, míg a bio italok közül 4 eladott termék közül 3 volt szennyezett.

Az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett glifozát gyomirtó szer 2015-ben az IARC , azaz az

Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott.

A glifozát, a népszerű gyomirtó szer fő hatóanyaga, amely több éve képezi vita tárgyát. A független kutatásra támaszkodó ökológusok azt állítják, hogy  rákkeltő, és főként a kismamákat, illetve a magzatokat veszélyezteti. A véleményt az Egészségügyi Világszervezet is osztja, amely úgy véli, hogy a glifozát a rák és más egészségügyi problémák kialakulásához köthető.

Az Egyesült Államokban a 2000-es évek elejére ez lett a legtöbbet használt peszticid, egyes adatok szerint

évente pázsitokon, gyepeken, kiskertekben 2300-3600 tonnát, míg mezőgazdaságban 39-41 ezer tonnát használnak fel belőle.

A szer nemcsak Amerikában, de világszerte az egyik leggyakrabban használt gyomirtó. Egy hazánkat is érintő átfogó tanulmány szerint az európai talajok 45%-a szennyezett glifozáttal, vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre. 2019. július 2-án

Ausztria az Európai Unióban elsőként betiltotta a glifozát használatát.

Egyelőre vitatott, hogy a tilalom megfelel-e az uniós jognak, de sokan üdvözölték ezt a lépést.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

A Fülöp-szigeteken is megjelent az afrikai sertéspestis

Az első jelentések szerint 7500 sertést öltek le a szigetvilágban, miután először mutatták ki a rettegett vírust házisertés állományokból. A kényszervágásokat két farmon kellett végrehajtani, Manilától nem messze.

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot.

Ha ezt esszük, megmenthetjük a Földet!

Kaktuszok, algák, hínárok, tökvirág és lótuszgyökér. Ezek a növények is rajta vannak a jövő 50 egészséges élelmiszerének a listán, amelyek fogyasztása nem csak az emberi szervezetnek kedvező, hanem megmenthető a Föld is velük.

Növényvédelmi előrejelzés – Bagolylepkék a láthatáron

Növényvédelmi szempontból egyelőre a száraz időre jellemző rovarkártevő-aktivitás a fő kihívás, hiszen a hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig kitartott, a Kárpát-medencébe betörő hidegfront csak néhány napja vetett véget a kánikulai időnek.

Kína felfüggeszti a növényvédőszerekre és tejsavófehérjére kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.

Nemzetközi piacot keres biotermékének? Ismét lesz közösségi stand a Biofachon

Aki bioterméket szeretne eladni, annak úgyszólván kihagyhatatlan a nürnbergi Biofach kiállítás. Minden év februárjában rendezik, de aki nemcsak látogatóként, hanem kiállítóként is ki szeretné próbálni, annak már most kell jelentkeznie. A magyar standot szokás szerint az AMC építi meg, náluk október elejéig jelentkezhet, akit a közösségi kiállítás lehetősége érdekel.

Technológia és agrárismeretek együtt: precíziós gazdálkodás

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a magyar mezőgazdaság eszközparkja alapjaiban újult meg, a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődése azonban most egy újabb technológiai váltást indított el. Miért van erre szükség - kérdeztük Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatóját, akivel a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Miért annyira hűséges állat a kutya?

Akár olvasunk, akár beszélünk a kutyákról, egy dolog biztosan említésre kerül róluk: a ragaszkodásuk. De vajon miért annyira hűséges állatok a kutyák?