Back to top

Az amerikai glifozát-botrány

Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a legtöbb sör- és bormárkában megtalálható a glifozát nevű gyomirtó szer maradványa. A tesztek magukban foglalták a bio italokat is, ahol szintén lesújtó volt az eredmény. Az amerikai fogyasztókat sokkolta a napvilágra került adat.

Az USA-ban a fogyasztóknak nagy megrázkódtatás volt a legnépszerűbb bor- és sörfajták tesztjeinek eredménye. Az amerikai nonprfit szervezet, a PIRG csoport (Public Interest Research Group)  ez évi jelentéséből kiderült, hogy az Egyesült Államokban a sörök és a borok többsége glifozáttal szennyezett.

A kutatás 5 népszerű bormárkát érintett, köztük volt például a Beringer, a Barefoot, a Sutter Home és 15 sörmárkát, köztük a Budweiser, a Coors, a Miller Lite, a Sam Adams, a Samuel Smith Organic és a New Belgium.

Az összesen 20 vizsgált alkoholos ital közül 19 esetben találtak glifozátot, míg a bio italok közül 4 eladott termék közül 3 volt szennyezett.

Az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett glifozát gyomirtó szer 2015-ben az IARC , azaz az

Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott.

A glifozát, a népszerű gyomirtó szer fő hatóanyaga, amely több éve képezi vita tárgyát. A független kutatásra támaszkodó ökológusok azt állítják, hogy  rákkeltő, és főként a kismamákat, illetve a magzatokat veszélyezteti. A véleményt az Egészségügyi Világszervezet is osztja, amely úgy véli, hogy a glifozát a rák és más egészségügyi problémák kialakulásához köthető.

Az Egyesült Államokban a 2000-es évek elejére ez lett a legtöbbet használt peszticid, egyes adatok szerint

évente pázsitokon, gyepeken, kiskertekben 2300-3600 tonnát, míg mezőgazdaságban 39-41 ezer tonnát használnak fel belőle.

A szer nemcsak Amerikában, de világszerte az egyik leggyakrabban használt gyomirtó. Egy hazánkat is érintő átfogó tanulmány szerint az európai talajok 45%-a szennyezett glifozáttal, vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre. 2019. július 2-án

Ausztria az Európai Unióban elsőként betiltotta a glifozát használatát.

Egyelőre vitatott, hogy a tilalom megfelel-e az uniós jognak, de sokan üdvözölték ezt a lépést.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Jogszabályi labirintusban a traktorok és a munkagépek

Az AGROmashEXPO egyik szakmai programján a zsúfolásig megtelt konferenciaterem is igazolta, hogy igazán aktuális témát választott Dikán András munkavédelmi szakmérnök. „Mezőgazdasági járművek a paragrafusok útvesztőiben” című előadása sokakat érint, ugyanis valóban nagyon nehéz eligazodni a mezőgazdasági járművek műszaki és közigazgatási követelményei között.

A világ méztermelése és az uniós mézimport

A világ mézpiacának tavalyi alakulásáról még nincsenek pontos adatok, de a korábbi évek adatváltozásai is jól mutatják a nagyságrendeket és az irányokat, melyek nem feltétlenül kedveznek a hazai és más európai uniós méhészeknek. A méz százalékos pontosságú származásának, illetve minőségének feltüntetését célzó spanyol, francia és portugál törvénytervezeteket az Európai Bizottság elutasította.

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

Kérdőjelek övezik a tokaji bort

Költők, írók, pápák, királyok sora dicsérte, sőt dicsőítette az elmúlt évszázadokban a tokaji bort, és ma is gyakran hallhatunk ennek a különleges italnak a nemzetközi borversenyeken rendre elért sikereiről. A nyers valóságot nézve viszont csöppet sem lehetünk elégedettek. Annak ellenére, hogy a tokaji minősége folyamatosan javul, a piaca egyre szűkül.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.