Back to top

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Mandulakajszi
Mandulakajszi
Annak idején, a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet jogelődjének alakulásakor tájszelekciós munka indult, aminek a Ceglédi bíborkajszi, a Ceglédi óriás, a Mandulakajszi az eredménye, valamint a Kécskei rózsa és a Ceglédi hajnalpír, amelyek már nem szerepelnek a nemzeti fajtajegyzéken. Klónszelekcióval született a Magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi és a Rózsakajszi. A kutatóintézet ceglédi állomásán Nyujtó Ferenc vezetésével indult a kajszinemesítés, fajták sora született ott: Ceglédi arany, Ceglédi kedves, Ceglédi Piroska, Ceglédi napsugár, Nyujtó Ferenc emléke, Ceglédi szilárd, Ceglédi gömbölyű és Ceglédi zamatos.

Gönci magyar kajszi
Gönci magyar kajszi
A másik nemesítőműhely a Kertészeti Egyetem (ma Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar) volt, ahol Pedryc Andrzej nemesített kajszit. Az egyetemi fajták a következők: Aranycsepp, Budapest, Corred, Corfirm, Corlate, Harmat, Korai zamatos, Pedryc Andrzej emléke.

A hazai kajszitermesztésben a Gönci magyar kajszi az etalon, július 6-10. közötti érésidejében van a legtöbb gyümölcs.

A hagyományos magyar fogyasztói igények kielégítésére még mindig a Ceglédi óriás, a Gönci magyar kajszi és a Ceglédi arany a legkeresettebbek a főszezonban, ezekből kiváló lekvár és befőtt is készíthető. Piacra juttatásukat nehezíti, hogy éréskor gyorsan puhul a gyümölcsük. A fő érésidő előtt, és jóval későbben szedhető új fajták is léteznek már. Közülük mutatunk be néhányat.

A Ceglédi óriás hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Magyar kajszi, de jóval nagyobb a gyümölcse.

A nemzeti oltalom alatt álló Ceglédi napsugár néhány nappal a Magyar kajszi előtt érleli nagy, tojás alakú gyümölcsét. Erős növekedési erélyű, fölfelé törő koronájú kajszi, közepesen fagytűrő és himlővírusra toleráns. Igen korán termőre fordul, gyümölcse 40 grammos, húsa tömör, világossárga, éretten lédús, ízletes.

Ceglédi óriás
Ceglédi óriás

Jól szállítható, friss fogyasztásra és lekvár készítésére alkalmas. Ivólének földolgozva különösen finom. A fajta kedvezőtlen jellemzője, hogy moníliás betegségre érzékeny, fagytűrése és termőképessége csak közepes.

A Ceglédi zamatos a Rózsakajszi és a Mandulakajszi keresztezéséből származik. Erős növekedésű fája közepesnél gyengébb elágazási hajlamú, a koronaalakításnál ügyelni kell arra, hogy ne hagyjunk meg lehasadásra hajlamos, meredek oldalágakat. Virágzása középkései, fagytűrése a középmezőnyben van, de nagyon függ az évjárattól; a Magyar kajszival közel egy időben, június 30-július 10. körül érik. Korán termőre fordul, termőképessége azonban legföljebb közepes. Szép nagy gyümölcse mandulakajszi jellegű, kemény, jól szállítható. Sárga alapszínen 60-80 százalékban kárminpiros fedőszín borítja. Húsállománya kedvező és finom ízű. Az eddigi vizuális szemléken nem találtak rajta vírustüneteket. Vírusmentesítése megtörtént, Cegléden izolátorháló alatt tartják a törzsfáit.

Corred
Corred
A Corred egyik szülője a román Mamaia fajta, aminek nagyon szép, nagy gyümölcse van, ezt örökölte is tőle. Koronája a Magyar kajszinál kisebb, félig feltörő, kielégítő elágazási hajlammal. A Corred főként vesszőn terem, ezt a metszésnél vegyük figyelembe. A Magyar kajszi előtt virágzik, és annál egy héttel később érik. Jó a termőképessége, de az egyenletes vízellátására ügyelni kell, különben a gyümölcshús erősen rostos lesz. Gyümölcse középnagy, 55 grammos, tojásdad, a felület felét szép piros fedőszín borítja. Húsa sötét narancssárga.

Néhány nap eltéréssel július 20. körül érik a Ceglédi arany. Öntermékeny fajta, későn virágzik. Fája erős növekedésű, kevéssé elágazó koronájú, a hosszú vesszőkön is terem.

A gyümölcs nagy, gömbölyded, narancssárga héj- és hússzínű. Himlővírusra toleráns, vagyis a tünetek nem nagyon jelennek meg a gyümölcsön.

A Ceglédi szilárd középkései, jól szállítható fajta, frissfogyasztásra és lekvár készítésére egyaránt alkalmas, amaretto jellegű, ám vigyázni kell, mert könnyen oxidálódik. Öntermékeny, bőven terem, himlővírusra sajnos érzékeny, viszont fagytűrése a közepesnél jobb. A Magyar kajszi után érik 12 nappal. Gyümölcse narancssárga alapszínen legalább felerészben kárminpirossal bemosott, sötét narancssárga húsa tömör állományú, kemény, de leveses.

A Nyujtó Ferenc emléke 7-13 nappal érik a Magyar kajszi után, öntermékenyülő fajta, jó a termőképessége. Fájának növekedési erélye középerős, jó fagytűrő, viszont vírusfertőzésre és gombás betegségekre érzékeny. Gyümölcse tetszetős, jellegzetes, élénk fedőszínű, zamatos, friss fogyasztásra ajánlott. Szintén nemzeti oltalom alatt áll.

A Corfirm fajta a Bergeron és a román Baneasa keresztezéséből származik. Erős növekedésű fajta, nagy, félig feltörő koronát nevel, elágazási hajlama közepes. Elsősorban a rövid részeken terem, rendszeres metszést igényel. Későn virágzik és két héttel a Magyar kajszi után érik. Részben öntermékeny. Gyümölcse 60-65 grammos.

A Corlate az iráni Keptsuar és egy ismeretlen fajta utóda, nevét késői éréséről kapta. Jól elágazódó, feltörő, de nem túl erős növekedésű a fája, a hosszú részeken terem. Augusztus első felében, elhúzódva szedhető. Késői érése miatt a növényvédelmére és a fajtatársításra figyelni kell. Érésidejét az évjárat erősen befolyásolja, szerencsére éretten is a fán tartható. Gyümölcse nagy, 70-75 grammos, jellegzetesen benyomódott bibepontú. Felszínét 70 százalékban borítja fedőszín. Íze kimondottan édes, az alacsony savtartalma következtében.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

Az otthon melege – A tüzelés praktikái

Ahogyan a gyertyalángnak, úgy a kályhában lobogó, pattogó, majd parázsló tűzifának is varázsa van. Hangulatot teremt, megnyugtat, még akkor is, ha nem látjuk, csak a duruzsolását halljuk. A kályhákból, kandallókból áradó bársonyos, testünket, lelkünket átjáró meleg pedig leginkább a nap sugaraihoz hasonlítható. Nem utolsósorban a kályha egész évben dísze a lakásnak.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.