Back to top

Talajmenedzsment a SMARTFARM-on

Sikerrel zárult az idei SMARTFARM második napja is, amelynek középpontjában a talajmenedzsmenttel kapcsolatos aktualitások álltak. Az egész napos, interaktív előadásokkal és látványos szántóföldi bemutatókkal tarkított program résztvevői ezen a napon is új, egyben szakmai információkkal gazdagodtak.

Elsőként a biológiai termésnövelő készítményekben rejlő lehetőségekbe nyerhettek betekintést Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója jóvoltából. A szakember az alapfogalmak tisztázását követően ismertette e termékek több típusát, így beszélt például a biostimulánsokról is. Elmondta, ezek tápanyagtartalmuktól függetlenül stimulálják a növény tápanyagellátási folyamatait, és javítanak annak egy vagy több tulajdonságán: kihathatnak például az abiotikus stressz-rezisztenciára, vagy éppen a minőségi sajátosságokra is. A Nébih elnöke előadása végén példákat mutatott a készítmények felhasználásával elérhető termésmennyiség-növekedésre, ugyanakkor egyértelműsítette: ezek nem csodaszerek; a termés továbbra is ki lesz téve az időjárásnak. Hozzátette, a téma kapcsán fontosak a további lehetőségeket kereső tudományos kutatások, illetve a gazdákkal történő folyamatos együttműködés is, ezek alapján pedig be kell illeszteni a biostimulátorokat a precíziós gazdálkodásba.

09_07_smartfarm_009.jpg

Fotó: Zsoldos Alexandra

Tudományos ismeretekre alapozva, következetes szabályozással egyszerűsített a piacra jutása a hatékony, biztonságos termékeknek – hangsúlyozta.

Ezt követően Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója tartotta meg a talajjal, illetve a talajmenedzsment jelenével és jövőjével, valamint kihívásaival foglalkozó előadását. A többi közt beszélt a termésbizonytalanság globális és hazai okairól, a főbb következményekről, és persze a lehetséges megoldásokról is. A szakember hangsúlyozta a talaj vízmegtartó-képességének talajbaktériumokkal és talajalgákkal történő javítását, a szervesanyag-tartalom növelésének fontosságát, illetve beszélt a helyes agrotechnikáról és talajművelésről is.

Borsiczky István, a Tomelilla Kft. ügyvezetője a Kerneland DTX kombinált talajlazító munkáját a legapróbb részletekig bemutatta, Rácz Gábor, az Everris International szaktanácsadója pedig a burkolt műtrágyák használatának előnyei a precíziós szántóföldi tápanyag-visszapótlásban címmel tartott igencsak informatív előadást. Nem kevésbé volt hasznos Szabó István, a Pro-Feed Kft. üzletág-fejlesztési igazgatójának prezentációja sem: ő a szabad aminosavak növényélettani szerepéről, illetve a helyspecifikus talajanalízis felhasználási lehetőségeiről számolt be. A program délelőtti részét Pecze Zsuzsanna, az IKR Agrár Kft. fejlesztési ágazatvezetőjének a cég szolgáltatásairól szóló előadása, majd pedig Virág István, az AGROTEC Magyarország Kft. GPS termékmenedzserének bemutatója zárta. Utóbbi szakember a New Holland kínálatában elérhető komplex talajszkennelési rendszert, a SoilXplorer-t ismertette a SMARTFARM második napján.

09_07_smartfarm_050.jpg

Fotó: Zsoldos Alexandra
A második etapot a Linamar Hungary Zrt. OROS divízió nyitotta. A cég 50 éve gyárt adaptereket, melynek egyik típusát, a Tornado adaptert mutatták be a SMARTFARM résztvevőinek, egy New Holland kombájnra felszerelve. A látványos bemutató után a Huminisz Kft. ügyvezetője, Pais István tartott előadást a növénykondicionálás és növénytáplálás témakörében. Az ügyvezető felhívta a figyelmet a klímastresszre, ami a növényvédelem szempontjából igencsak aktuális és lényegi problémakör. Az alkalmazott Huminisz technológia elsősorban a stressztolerancia növelésében, tápanyagfelvételben és a gyökértömeg-növelésben segíti és kondicionálja a növénykultúrát, amellett hogy növeli a növények természetes ellenálló képességét is.

Az eljárás során a növény föld alatti részeihez kijuttatott huminsavak teszik lehetővé a növény élettani folyamatainak a támogatását, valamint a keláthatást, aminek köszönhetően a növény könnyebben és gyorsabban befogja a tápanyagot.

Ezt követően Hunyadi Gergely, az Envirosense Hungary Kft. vezető kutatómérnöke a távérzékelési módszerekről és a talajtérképezésről tartott átfogó előadást, amit Hajdú Sándor a HL-LAB Talajvizsgáló Laboratórium szakemberének talajszkenneléssel kapcsolatos prezentációja követett. Az Envirosense Hungary Kft. légi távérzékelés módszerével végez felméréseket merevszárnyú repülőgépekre szerelt szenzorokkal, emellett műholdas adatfeldolgozással, adatfeldolgozás fejlesztésével, valamint különféle drónos vizsgálatokkal foglalkozik. A légi távérzékelés során a műholdas adatok feldolgozásával, illetve egy arra kiépített országos referenciahálózat segítségével teljes körű referencia-adatgyűjtés valósítható meg, amellyel az algoritmusok fejlesztése és egyben adatbázis bővítés következik be. Mindez számos módon alkalmazható. Növényvédő szer vagy vetőmag forgalmazásával foglalkozó cég például ezeknek a felméréseknek és letérképezéseknek köszönhetően megtudhatja, hogy mely gazdákat érdemes neki megcélozni termékeivel, vagy ha valaki mezőgazdasági biztosításokkal foglalkozik, ott a portfoliót az adott gazdának a területére optimalizálva tudja kialakítani. Nem utolsó sorban belvízkárok, gyom- és vadkárok menedzsment zónák lehatárolását végzik el.

09_07_smartfarm_062.jpg

Fotó: Zsoldos Alexandra

A talajszkennelés témakörében az előadó a módszer céljait és alkalmazhatóságát mutatta be az érdeklődőknek. A Topsoil Mapper talajszkenner fizikai talajféleség térképet, humusztartalom térképet, termőhely besorolási térképet is képes létrehozni amellett, hogy megállapítja az adott talaj nitrogén, foszfor és kálium mennyiségét is.

Kovács Gábor a Vaderstad Kft. területi képviselője a szántóföldi kultivátorok széles palettájának ismertetésével, és azok kopóhegy választásának kritériumaival kapcsolatosan adott átfogó tájékoztatót. Részletezte mely módszerekkel és termékekkel valósítható meg a legoptimálisabb lazítás, keverés és porhanyítás, valamint a mérsékelt rögösítést és porosítást széles talajnedvesség-intervallumban.

„A lehetséges mértékben sekélyen, és csak a szükséges mértékben mélyen” mottóra hívta fel a publikum figyelmét, mint a kultivátorozás alapszabályára.

Ezután az AXIÁL Kft. térinformatikai fejlesztője, Okvátovity István beszélt a korszerű és szakszerű helyspecifikus tápanyag-gazdálkodási technológiákról, valamint a vállalat saját térinformatikai szolgáltatásairól, a Trimble Power Zone és a Crop Productivity Index, valamint a Maxi-Hozam műholdas hozamméréséről tartott átfogó tájékoztatót. A Güttler Kft. is jelen volt a SMARTFARM konferencia előadói között, a cég előadását Vörös Endre kereskedelmi vezető ismertette. A megfelelő talajelőkészítésről és talajszerkezetről adott tájékoztató a cég forgalmazott mezőgazdasági gépein és eszközein keresztül lett láttatva, amit a különféle simítók, rugóskapák, hengersorok és sokoldalú kultivátorok tesznek lehetővé.

09_07_smartfarm_078.jpg

Fotó: Zsoldos Alexandra
Majd Péterné Marosy Katalin, a belga Carmeuse Kft. európai üzletfejlesztési menedzsere beszélt a talajkémhatás optimalizálásáról, annak szükségességéről és megvalósításáról.

Elhangzott a magyarországi talajsavanyodás jelenlegi helyzete is: a 4,5 ph-érték alatt területek már kifejezetten savas talajnak számítanak, és ez hazánk jelentős részére sajnos igaz.

Az előadó elmondása szerint azonban nem csak a talaj alaptulajdonságai alapján lehet egy talaj savanyú, hanem a gazdák is nagyban rásegítenek erre a problémára, például műtrágyával, csak hogy kiemeljünk egy mindennapos talajsavanyítót.

A konferencia következő előadója az EuroChem Agro Hungary Kft. értékesítője, Lakatos Ferenc a tápanyagigényhez igazodó nitrogénkijuttatás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Az előadó kiemelte a nitrogén fehérjeépítő tulajdonságának jelentőségét, valamint, hogy mennyire fontos szerepet játszik a növények fő növekedésfolyamataiban.

Továbbá elhangzott a növénykultúrák tápanyagszükségleteinek fontossága is, illetve a repce, mint a tápanyagszükséglet szempontjából legigényesebb növény, tápanyag-felhasználás sajátosságai is.

Végezetül Justus Lilla, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője tartott prezentációt a talajbaktériumok használatáról, melyek a változó klimatikus viszonyokhoz képes optimálisan alkalmazkodni. Kiemelte a baktériumok fontosságát és szükségességét a mezőgazdaságban, valamint azt, hogy tilos lenne a terményen túl szerves anyagot szántóföldről elvinni.

09_07_smartfarm_108.jpg

Fotó: Zsoldos Alexandra

Az előadások után a SMARTFARM konferencia zárásaképpen kerekasztal-beszélgetést folytatott Borsiczky István, a Tomelilla Kft. ügyvezetőjének moderálásával Berki Gyula, a Bicsérdi Arany-Mező Zrt. elnökigazgatója, Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Bodnár Lajos, a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. A nyílt beszélgetés során a szakemberek érintették a precíziós gazdálkodás, a szakoktatás, illetve szakemberhiány kérdéskörét is, miközben az ágazat más problémáira is felhívták a figyelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

71 agrárminiszter Berlinben

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a berlini Zöld Hét keretében nemzetközi agrárminiszter-találkozót szerveznek, ahol a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdéseit tárgyalják meg a vezető agrárpolitikusok. Az idén 71 kollégéját köszöntötte Julia Klöckner német agrárminiszter. A tanácskozás végén kiadott kommünikéjükben a globális kereskedelem fontosságát hangsúlyozzák a résztvevők.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

A EP támogatja az európai zöld megállapodást, és még ambíciózusabb lépéseket vár

Az Európai Parlament képviselői támogatják az európai zöld megállapodást, de rámutatnak a kihívásokra, többek között a méltányos és szolidáris átállás és a magasabb köztes célkitűzések szükségességére.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

„Több elismerést a gazdáknak!“

„A gazdák joggal várnak több elismerést mindazért az erőfeszítésért, amit a környezet- és természetvédelemért, a biodiverzifikálásért és állatjólétért tesznek“, figyelmeztetett Joachim Rukwied, a Német Paraszt-szövetség (DBV) elnöke a Passauer Neue Presse napilapnak adott nyilatkozatában, néhány nappal a Nemzetközi Zöld Hét megnyitása (és a vásár előtt tartott szokásos tüntetések) előtt.

ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ hétfőn ismertetett javaslattervezete szerint.