Back to top

Kukorékolhat egy kakas kora reggel? A bíróság döntött!

Aki vidéken él, vagy ott tölti a szabadságát, biztosan hallotta már kora reggel a kakas kukorékolását. Van aki számára ez idilli vagy csak természetes, de olyan is akad, akit annyira idegesít, hogy beperelt egy kakast.

Maurice, az Oléron-szigeten élő francia kakas állítólag túl korán és túl hangosan kukorékol. Legalábbis a szomszédok szerint, akiket ez annyira bosszant, hogy fel is jelentették csendháborítás miatt. Az első francia kakasper az egész világot lázba hozta.

Maurice történetét felkapta a média, rengeteg rajongója és támogatója lett.

Több mint 140 ezer ember írta alá a „Mentsük meg Maurice-t!” petíciót. Pólók tömkelegét gyártották le: „Engedj kukorékolni!” felirattal.

Tyúkokkal és kakasokkal jelentek meg a tárgyalásán, buzdító és támogató szlogenekkel ellátott zászlókat lebegtetve. Egyiken például ez állt: „A vidék él és hangos, akárcsak a kakasok.”

Mindez nem csak azért történhetett meg, mert a gall kakas az ország címerállata, hanem azért is, mert Maurice a vidéki lakosság és a vidékre költözöttek közötti harc szimbólumává vált.

A gall kakas pere nem pusztán a zajszennyezésről szólt, állítják a helybéliek. Ez egyben harc a vidéki hagyományokat védők és a városból „betelepülők” között. Ez utóbbiaknak nem tetszik a farmok szúrós szaga, a tehenek kolompjainak a hangja, vagy a tücskök zenéje. Ezek miatt rendszeresen feljelentést is tesznek.

A "betelepült" szomszédok szerint Maurice kakas hajnali négykor már rázendít, felébresztve ezzel legszebb álmaiból a környéket. Egy szakértő három éjjel figyelte a kakas kukorékolási szokásait. Kiderült, hogy csak fél hétkor kukorékol, és csukott ablak mellett alig hallatszik a hangja.

Maurice 2017 óta húzódó perében múlt héten született ítélet. Rocheford városi törvényszékének döntése alapján Maurice tovább kukorékolhat. A feljelentést tevő két nyugdíjasnak pedig 1000 euró (kb. 330 ezer forint) kártérítést kell fizetnie a kakas gazdájának, Corinne Fesseau-nak.

„Ez győzelem mindenki számára, aki hasonló helyzetben van. Remélem, precedenst teremt a döntés!" - mondta meghatódottan a tulajdonos.

Mióta Maurice története nyilvánosságra került, néhány francia képviselő olyan törvényjavaslattal állt elő, amely védené a falusi hangokat és szagokat a nemzeti örökség részeként.

 

Forrás: 
abc.net.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéságazat - Ami a gazdáknak öröm, a feldolgozóknak nehézség

A sertéstenyésztők az utóbbi hónapokban jó áron tudják eladni az élősertést a felvásárlási árak február óta tapasztalható jelentős emelkedésének köszönhetően, a húsipari szereplők azonban nehezített pályán mozognak. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a piaci helyzetről és az árakról.

Selyemtyúkot gyerekek mellé is!

Az ősz beköszöntével több és több kisállatbörzére járhatunk, ahol az idei szaporulatot kínálják eladásra jelentős számban a tenyésztők. Ilyenkor vágnak bele sokan a díszbaromfi-tartásba. A kezdőknek ajánlott fajták közül az egyik legkülönlegesebb megjelenésű a selyemtyúk, melyet Ázsiában már évezredek óta tenyésztenek.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Generációról generációra száll a lovak szeretete

Kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel sürögtek-forogtak a lovak körül a Csilló Lovasiskolában tett látogatásomkor. Többségük szüleik példáját követve csöppent a lovaséletbe, s adja majd tovább nagy valószínűség szerint a lovak szeretetét jó néhány évvel később a saját gyermekeinek is.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Minél nagyobb, annál jobb - hatalmas sertések Kínában

Kínában óriási méretű sertéseket nemesítenek az afrikai sertéspestis okozta, a várhatóan 2020-ban is folytatódó húshiány leküzdésére. A nemesítők a „minél nagyobb, annál jobb” elvet követik.

Díszrécék portáinkon

A díszrécéket már az egyiptomiak is tartottak, hiszen szépségük, kedves, mozgékony lényük a régi időben is lenyűgözte az állatszerető embereket. Ma is így van ez, bár sokan nem mernek vállalkozni ezen víziszárnyasok tartására, mivel azt gondolják, hatalmas területre van szükség, s takarmányozásuk is bonyolult.

A tojástermelés kihívásai

Tévhitek helyett a tudatos, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő tojásvásárlásra ösztönöz a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) – hangzott el az október 11-én megtartott Tojás Világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kosorrú nyulak a történelem forgatagában

Az elmúlt évtized egyik leggyakrabban kiállított nyúlfajtája az óriás kosorrú nyúl, melynek, úgy tűnik, tenyésztőtábora állandó. Amellett, hogy rendkívül kedves, bájos e különös fizimiskájú fajta, háztáji gazdaságokban olcsón előállítható, ízletes húsával is meghálálhatja a gondoskodást. A világ számos országában tenyésztik – mára globalizált fajtának tekinthető.