Back to top

Kukorékolhat egy kakas kora reggel? A bíróság döntött!

Aki vidéken él, vagy ott tölti a szabadságát, biztosan hallotta már kora reggel a kakas kukorékolását. Van aki számára ez idilli vagy csak természetes, de olyan is akad, akit annyira idegesít, hogy beperelt egy kakast.

Maurice, az Oléron-szigeten élő francia kakas állítólag túl korán és túl hangosan kukorékol. Legalábbis a szomszédok szerint, akiket ez annyira bosszant, hogy fel is jelentették csendháborítás miatt. Az első francia kakasper az egész világot lázba hozta.

Maurice történetét felkapta a média, rengeteg rajongója és támogatója lett.

Több mint 140 ezer ember írta alá a „Mentsük meg Maurice-t!” petíciót. Pólók tömkelegét gyártották le: „Engedj kukorékolni!” felirattal.

Tyúkokkal és kakasokkal jelentek meg a tárgyalásán, buzdító és támogató szlogenekkel ellátott zászlókat lebegtetve. Egyiken például ez állt: „A vidék él és hangos, akárcsak a kakasok.”

Mindez nem csak azért történhetett meg, mert a gall kakas az ország címerállata, hanem azért is, mert Maurice a vidéki lakosság és a vidékre költözöttek közötti harc szimbólumává vált.

A gall kakas pere nem pusztán a zajszennyezésről szólt, állítják a helybéliek. Ez egyben harc a vidéki hagyományokat védők és a városból „betelepülők” között. Ez utóbbiaknak nem tetszik a farmok szúrós szaga, a tehenek kolompjainak a hangja, vagy a tücskök zenéje. Ezek miatt rendszeresen feljelentést is tesznek.

A "betelepült" szomszédok szerint Maurice kakas hajnali négykor már rázendít, felébresztve ezzel legszebb álmaiból a környéket. Egy szakértő három éjjel figyelte a kakas kukorékolási szokásait. Kiderült, hogy csak fél hétkor kukorékol, és csukott ablak mellett alig hallatszik a hangja.

Maurice 2017 óta húzódó perében múlt héten született ítélet. Rocheford városi törvényszékének döntése alapján Maurice tovább kukorékolhat. A feljelentést tevő két nyugdíjasnak pedig 1000 euró (kb. 330 ezer forint) kártérítést kell fizetnie a kakas gazdájának, Corinne Fesseau-nak.

„Ez győzelem mindenki számára, aki hasonló helyzetben van. Remélem, precedenst teremt a döntés!" - mondta meghatódottan a tulajdonos.

Mióta Maurice története nyilvánosságra került, néhány francia képviselő olyan törvényjavaslattal állt elő, amely védené a falusi hangokat és szagokat a nemzeti örökség részeként.

 

Forrás: 
abc.net.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Kipusztuló és megmentett orrszarvúk

Bár hazánk területén mintegy 15 ezer évvel ezelőtt viszonylag gyakori állatnak számítottak a gyapjas orrszarvúk, napjainkban már csak néhány megkövesedett csont emlékeztet ezekre a fenséges állatokra, no meg néhány patanyom is, melyet Ipolytarnócon is láthatunk. A magyar szakemberek sokat tesznek azért, hogy az orrszarvúk ma élő fajai az utókor számára megmaradhassanak.

Ismét Business Superbrands díjat nyert az Agrofeed

Idén tizenharmadik alkalommal ült össze a jelenleg 22 tagú, független szakemberekből álló bizottság, amely az Agrofeed márkát érdemesnek találta a Business Superbrands 2020 védjegy viselésére.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.