„Minden egyes bemutatkozást fontosnak tartunk”- ültünk le néhány percre az OMÉK Kárpát-medencei gazdákat felvonultató standon. Növénytermesztés, állattenyésztés mellett a feldolgozás is jelentős tevékenység a peszektergenyei magánvállalkozás életében, amiből szinte mindent sikerült elhozni a rendezvényre.
„Mindig a paraszt embert tartottam a legokosabbnak a világon”- hangsúlyozta Palik László, hogy paraszt logikával építik a vállalkozásukat. Semmi újat nem kellett kitalálni, csak az adottságaikat, lehetőségeiket használni. A parasztnak mindenhez kellett értenie, a növénytermesztésen belül ismerni a vetést idejét, az agrometeorológiát, a betakarítást, a raktározást, a feldolgozást, az értékesítést. Egy személyben volt az állatorvos, húskészítményeket készített, pálinkát főzött, bort fejtett, kenyeret sütött.
– gyakorlati szakemberként már a kezdetektől igyekezett a beosztottjait a vegyszermentes termelésre szoktatni. Kicsit berzenkedtek, de amikor megjöttek a biotermesztésre kapott támogatások – amelyek Szlovákiában a környező országokéhoz mérten is kiemelkedően magasnak számítanak -, megnyugodtak. Már a 90-es évek elején ez felért a hektáronkénti tiszta haszonnal.
A hagyományos vetésforgót kiegészítette a fűszerpaprikával, majd jött a paradicsom, a hagyma. A tagok kéttized hektáros területről, két év alatt új Skodát tudtak vásárolni. Először sok munkának tűnt, de a végeredmény mindenkinek tetszett. „Munkaidőn túl kapáltuk a hagymát, a paprikát”- ebben, mint tsz elnök maga is példát mutatott.
– magyarázta Palik László, hogy az első bejegyzett biotermelő volt Szlovákiában. 1990 óta biotermelő, s évek alatt maga köré gyűjtötte a hasonló gondolkodású gazdálkodókat.