Back to top

Jámbor természet és erős alkat - Sussex baromfi

A sussex baromfit más fajták mellett többször is tartottam, annak ellenére, hogy az iránta való érdeklődés igencsak hullámzó volt. A tenyésztők számát tekintve a fajta nálunk a középmezőnyhöz tartozik, soha nem volt kiemelkedően népszerű, de sosem volt nagyobb hiány érdeklődőkben.

Számos értékes jó tulajdonsággal rendelkezik, de nagy a konkurencia, hiszen a régebbi fajták mellett az újak megjelenése és a divat is befolyásolta a fajta változó elterjedtségét, ismeretségét, népszerűségét.

Télen is jól termel

Sussex sárga-kék kolumbiai tyúk
A sussex a legrégebbi angol fajta, amely a XIX. század elején, Délkelet-Angliában jött létre a Sussex és Kent grófságok területén. A nemesítés során a nem fajtatiszta tyúkokat és különböző nagytestű fajtákat, dorkingot, világos brámát és kokint használtak fel. Külföldre csak jó egy évszázaddal később került.

A sussex kettős hasznosítású fajta, jó a tojáshozama, évi 190-200 db, és télen is folyamatosan termel. Jelentős a testtömegük, a kakas 3,5-4, a tojó 2,5-3 kilogrammot nyom.

Sussex sárga-kék kolumbiai kakas
A sussexre jellemző, hogy a törzs vízszintes tégla formájú. A közepesen hosszú, jól tollazott nyak mögött a nagyon hosszú hátvonal homorú, feldudorodó nyeregrész nélkül fut a szélesen tűzött farokba, amelynek kormánytollait a kakasnál a széles fedőtollak és a sarlótollak beborítják. A kakas és a tyúk farkának helyzete megemelt, a szárnyak magasak és ráfekvők. A mellvonal a toroktól kezdve szinte függőlegesen fut lefele. A test alsó vonalát hátul a széles, messzire kinyúló has határolja. Bár pehelytollasak, de nem dús tollazatúak, a közepesen hosszú combok és a csüdök nem túlságosan durva csontúak, a csüdök fehérestől a hússzínűig változnak. A tojó alakja összességében zömökebbnek hat. Követelmény, hogy az egyszínű taraj finoman szemcsézett legyen, fűrészfogai a tarajlemez közepéig érjenek. Az állebenyek finombőrűek és simák, a füllebenyek nagyon kicsik és pirosak. A sárga szemszín megengedett ugyan, de a pirosat kell előnyben részesíteni.

Szelíd, és kiváló anya

A fajtát vörösporcelán, kolum­biai, borsárga kolumbiai, vörös kolumbiai, vad, fehér, kendermagos és szürke színekben tenyésztik. A világos alapszíne tiszta ezüstfehér, a torok alatt fekete, a zölden csillogó rajzolat úgynevezett gallért alkot, a nyak felső részén, a nyaktollazat alatt fekete csepprajzolat van. A fekete farok­tollaknak részben fehérrel szegetteknek kell lenniük. Az evezőtollakon csak a belső zászlók feketék, így a szárny összecsukva tiszta fehérnek látszik. A vörös kolumbiaiaknál és a sárga kolumbiaiaknál a rajzolat színe elvileg azonos, az előzőnél az alapszín sötétvörös, az utóbbinál aranysárga. A tarka sussex alapszíne gesztenyebarna, fehér és gyöngy­rajzolatú fekete pettyezettség van lehetőleg minden tollon. A kolumbiai rajzolat egy bizonyos génnek köszönhető, amely a fekete festékanyagot csak a meghatározott területekre korlátozza (fejre, farokra, a szárnyakban takarva). Az ezüst­fehér kolumbiai rajzolatot világosnak nevezik.

A sussex nagyon barátságos, nyugodt jellemű. Ha igazán szelíd tyúkra vágyik valaki, akkor egyértelműen ez a fajta a legjobb választás.

Az emberekkel szemben tanúsított szelíd magatartás fenntartása célkitűzés a fajtán belül. Ha elegendő hely áll rendelkezésre még az is elképzelhető, hogy pár kakas együtt tartható. A tyúkok kiváló tojók. Ráadásul gyakran kotlanak, és nagyszerű anya hírében állnak, kicsinyeikről odaadóan gondoskodnak. A csirkék gyors növekedésűek, elég korán érnek, és élénkek. Nem kifejezetten röpködős természetűek, ezért nyugodtan tarthatók szabadon vagy fedetlen kifutóban. Nem utolsó szempont, hogy a harmonikus forma és a színjegyek mindig elbűvölik a nézőket a kiállításokon. Kezdő tenyésztők számára is ajánlott fajta.

A törpe sussex

Sussex porcelán tyúk
A törpe sussexet, a sussex kistermetű változatát 1920 körül Angliában tenyésztették ki. A fajtát a nagytermetű kisnövésű egyedei és néhány ismeretlen eredetű törpe fajta segítségével hozták létre. Angliában nagyon népszerű. A madarakra a jámbor természet és az erős alkat jellemző. Szelídítésük egyáltalán nem jelent problémát, hamar meglesz az eredmény, ha minden nap valami finomságot adunk a kezünkből nekik.

Ezek a barátságos madarak gyermekeknek is kimondottan ajánlottak, akárcsak a nagytestűek, ritkán agresszívek.

Csak a törpe sussex tyúknál található meg a legújabb színváltozat, az ezüstszürke. A változat kissé a nyírfaszínre emlékeztet, de itt a fekete háttollak is ezüstfehér szegélyesek. Ráadásul a hát és a melltollak szára fehér. Ez a fekete-fehér mintázat kivételes szépségű. A testméretén kívül minden tulajdonságuk megegyezik a nagytestű változatéval.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Generációról generációra száll a lovak szeretete

Kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel sürögtek-forogtak a lovak körül a Csilló Lovasiskolában tett látogatásomkor. Többségük szüleik példáját követve csöppent a lovaséletbe, s adja majd tovább nagy valószínűség szerint a lovak szeretetét jó néhány évvel később a saját gyermekeinek is.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Minél nagyobb, annál jobb - hatalmas sertések Kínában

Kínában óriási méretű sertéseket nemesítenek az afrikai sertéspestis okozta, a várhatóan 2020-ban is folytatódó húshiány leküzdésére. A nemesítők a „minél nagyobb, annál jobb” elvet követik.

Díszrécék portáinkon

A díszrécéket már az egyiptomiak is tartottak, hiszen szépségük, kedves, mozgékony lényük a régi időben is lenyűgözte az állatszerető embereket. Ma is így van ez, bár sokan nem mernek vállalkozni ezen víziszárnyasok tartására, mivel azt gondolják, hatalmas területre van szükség, s takarmányozásuk is bonyolult.

A tojástermelés kihívásai

Tévhitek helyett a tudatos, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő tojásvásárlásra ösztönöz a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) – hangzott el az október 11-én megtartott Tojás Világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kosorrú nyulak a történelem forgatagában

Az elmúlt évtized egyik leggyakrabban kiállított nyúlfajtája az óriás kosorrú nyúl, melynek, úgy tűnik, tenyésztőtábora állandó. Amellett, hogy rendkívül kedves, bájos e különös fizimiskájú fajta, háztáji gazdaságokban olcsón előállítható, ízletes húsával is meghálálhatja a gondoskodást. A világ számos országában tenyésztik – mára globalizált fajtának tekinthető.

Hamarosan elkezdődik a sertéstelepek járványügyi besorolása

A sertéságazatnak az állategészségügy lesz a kulcsfontosságú területe. Tenyészteni már tudunk, van jó genetikánk, a technológiát is meg tudjuk venni, de a járványvédelemhez fel kell állítani a megfelelő ellenőrzési rendszert. A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége ennek érdekében kezdeményezte a telepek járványügyi besorolását - tájékoztatott Horvát István elnök.