Back to top

Jámbor természet és erős alkat - Sussex baromfi

A sussex baromfit más fajták mellett többször is tartottam, annak ellenére, hogy az iránta való érdeklődés igencsak hullámzó volt. A tenyésztők számát tekintve a fajta nálunk a középmezőnyhöz tartozik, soha nem volt kiemelkedően népszerű, de sosem volt nagyobb hiány érdeklődőkben.

Számos értékes jó tulajdonsággal rendelkezik, de nagy a konkurencia, hiszen a régebbi fajták mellett az újak megjelenése és a divat is befolyásolta a fajta változó elterjedtségét, ismeretségét, népszerűségét.

Télen is jól termel

Sussex sárga-kék kolumbiai tyúk
A sussex a legrégebbi angol fajta, amely a XIX. század elején, Délkelet-Angliában jött létre a Sussex és Kent grófságok területén. A nemesítés során a nem fajtatiszta tyúkokat és különböző nagytestű fajtákat, dorkingot, világos brámát és kokint használtak fel. Külföldre csak jó egy évszázaddal később került.

A sussex kettős hasznosítású fajta, jó a tojáshozama, évi 190-200 db, és télen is folyamatosan termel. Jelentős a testtömegük, a kakas 3,5-4, a tojó 2,5-3 kilogrammot nyom.

Sussex sárga-kék kolumbiai kakas
A sussexre jellemző, hogy a törzs vízszintes tégla formájú. A közepesen hosszú, jól tollazott nyak mögött a nagyon hosszú hátvonal homorú, feldudorodó nyeregrész nélkül fut a szélesen tűzött farokba, amelynek kormánytollait a kakasnál a széles fedőtollak és a sarlótollak beborítják. A kakas és a tyúk farkának helyzete megemelt, a szárnyak magasak és ráfekvők. A mellvonal a toroktól kezdve szinte függőlegesen fut lefele. A test alsó vonalát hátul a széles, messzire kinyúló has határolja. Bár pehelytollasak, de nem dús tollazatúak, a közepesen hosszú combok és a csüdök nem túlságosan durva csontúak, a csüdök fehérestől a hússzínűig változnak. A tojó alakja összességében zömökebbnek hat. Követelmény, hogy az egyszínű taraj finoman szemcsézett legyen, fűrészfogai a tarajlemez közepéig érjenek. Az állebenyek finombőrűek és simák, a füllebenyek nagyon kicsik és pirosak. A sárga szemszín megengedett ugyan, de a pirosat kell előnyben részesíteni.

Szelíd, és kiváló anya

A fajtát vörösporcelán, kolum­biai, borsárga kolumbiai, vörös kolumbiai, vad, fehér, kendermagos és szürke színekben tenyésztik. A világos alapszíne tiszta ezüstfehér, a torok alatt fekete, a zölden csillogó rajzolat úgynevezett gallért alkot, a nyak felső részén, a nyaktollazat alatt fekete csepprajzolat van. A fekete farok­tollaknak részben fehérrel szegetteknek kell lenniük. Az evezőtollakon csak a belső zászlók feketék, így a szárny összecsukva tiszta fehérnek látszik. A vörös kolumbiaiaknál és a sárga kolumbiaiaknál a rajzolat színe elvileg azonos, az előzőnél az alapszín sötétvörös, az utóbbinál aranysárga. A tarka sussex alapszíne gesztenyebarna, fehér és gyöngy­rajzolatú fekete pettyezettség van lehetőleg minden tollon. A kolumbiai rajzolat egy bizonyos génnek köszönhető, amely a fekete festékanyagot csak a meghatározott területekre korlátozza (fejre, farokra, a szárnyakban takarva). Az ezüst­fehér kolumbiai rajzolatot világosnak nevezik.

A sussex nagyon barátságos, nyugodt jellemű. Ha igazán szelíd tyúkra vágyik valaki, akkor egyértelműen ez a fajta a legjobb választás.

Az emberekkel szemben tanúsított szelíd magatartás fenntartása célkitűzés a fajtán belül. Ha elegendő hely áll rendelkezésre még az is elképzelhető, hogy pár kakas együtt tartható. A tyúkok kiváló tojók. Ráadásul gyakran kotlanak, és nagyszerű anya hírében állnak, kicsinyeikről odaadóan gondoskodnak. A csirkék gyors növekedésűek, elég korán érnek, és élénkek. Nem kifejezetten röpködős természetűek, ezért nyugodtan tarthatók szabadon vagy fedetlen kifutóban. Nem utolsó szempont, hogy a harmonikus forma és a színjegyek mindig elbűvölik a nézőket a kiállításokon. Kezdő tenyésztők számára is ajánlott fajta.

A törpe sussex

Sussex porcelán tyúk
A törpe sussexet, a sussex kistermetű változatát 1920 körül Angliában tenyésztették ki. A fajtát a nagytermetű kisnövésű egyedei és néhány ismeretlen eredetű törpe fajta segítségével hozták létre. Angliában nagyon népszerű. A madarakra a jámbor természet és az erős alkat jellemző. Szelídítésük egyáltalán nem jelent problémát, hamar meglesz az eredmény, ha minden nap valami finomságot adunk a kezünkből nekik.

Ezek a barátságos madarak gyermekeknek is kimondottan ajánlottak, akárcsak a nagytestűek, ritkán agresszívek.

Csak a törpe sussex tyúknál található meg a legújabb színváltozat, az ezüstszürke. A változat kissé a nyírfaszínre emlékeztet, de itt a fekete háttollak is ezüstfehér szegélyesek. Ráadásul a hát és a melltollak szára fehér. Ez a fekete-fehér mintázat kivételes szépségű. A testméretén kívül minden tulajdonságuk megegyezik a nagytestű változatéval.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kell-e félnünk a madárinfluenzától? - Állatorvossal tisztázzuk a félreértéseket

A madárinfluenzát a híradásokból úgy ismerhetjük, mint a nagy tömegben tartott madárállományok betegségét. Sajnos azonban a kisgazdaságokban, vagy háztájiban tartott állatok ugyanúgy ki vannak téve a megbetegedésnek, mint nagyüzemekben tartott társaik.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

Alig hitte el, mit művel az emu a jószágaival

Az Ausztráliában tomboló tüzek az állattartó telepeket sem kímélték: a gazdák jó részének állatállománya és létesítményei látták kárát a lángoknak. Köztük volt Bryan Hayden is, aki a károk összegzése közben szokatlan jelenségnek volt szemtanúja.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Böfimaszkkal védhetjük majd a környezetet?

Valahányszor egy tehén böfög, szennyezi a környezetet. A tehenek böfögésével ugyanis metán kerül az atmoszférába, amely az ENSZ adatai szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 15 százalékáért felelős.

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.