Back to top

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

A cikória gyökerében található egészséges rostok közül az inulint gyakran hasznosítják élelmi (diétás) rostként és édesítőszerként. Az inulin egy olyan típusú rost, amelyről tudományosan bizonyított, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre, többek között a bélműködésre és az immunrendszerre. Épp emiatt kutatók egy csoportja a CHIC projekt keretében azt a célt tűzte ki, hogy a növény DNS-ének apró módosításaival megpróbálnak új változatokat létrehozni – írja az Euronews.

Az inulin számos tekintetben pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre.

Serkenti a jótékony bélbaktériumok számának növekedését, amelyek hozzájárulnak az ideális bélmozgáshoz és az emésztéshez. Segíthet továbbá a székrekedés tüneteinek enyhítésében és csökkentheti a betegségek kialakulásának a kockázatát is. Összességében tehát javítja az emésztőrendszer működését.

Az édesítőereje 60 százaléka a cukorénak, így az inulin édesítőszerként is megállja a helyét. A cukor kalóriatartalmának csak a felét tartalmazza, ráadásul segít egyensúlyban tartani a vércukorszint ingadozását, ezáltal hozzájárulhat a súlycsökkentéshez és a súlymegőrzéshez.

Cukorbetegségtől szenvedő embereknél kimutatták, hogy az inulin segíthet a cukorbetegség kezelésében, ugyanis csökkenti a vércukorszintet.

A kutatások azt is igazolják, hogy az élelmi rost, például az inulin, elősegíti a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentését, ami összekapcsolható az alacsonyabb vérnyomással. Vagyis hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez is.

A már meglévő ismeretek fényében a kutatók azon dolgoznak, hogy feltárják, vajon rejt-e további lehetőséget magában a cikória. Dirk Bosch, a CHIC projekt koordinátora elmondta:

„Úgy gondoljuk, hogy a cikória egyfajta biológiai gyár, amiből mindenféle vegyület, mindenféle egészséggel kapcsolatos vegyület előállítható: gyógyszerek és élelmi rostok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.”

A CHIC projektjének az a célja, hogy feltárják, vajon a cikóriából valóban előállítható-e orvosság. Amennyiben igen, az a további célkitűzés, hogy fellendítsék, illetve teljes körűen kihasználják a növény egészséges elemeit új és speciális tulajdonságokkal rendelkező változatok kifejlesztésével.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kivezették a kukoricát

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában október 21-től 43 800 forint/tonnáért jegyezték a takarmánykukoricát 2019. novemberi lejáratra, majd 29-én 100 forinttal, 43 900 forint/tonnára emelkedett. Október 30-án egyetlen szerződést kötöttek rá, és október 31-én 43 840 forint/tonna áron kivezették a jegyzését.

Továbbra is a tej a legjobb választás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amiket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, aminek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

A rezisztenciagéneket kutatják

Alap- és alkalmazott kutatásokat is végeznek Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Genetikai Főosztályán. A Növénygenomikai és Növény-Mikroba Interakció Csoport egyik kiemelt kutatási területe a súlyos gazdasági károkat okozó károsítók ellen védelmet nyújtó rezisztenciák, illetve az előnyös fajtatulajdoságokat meghatározó gének azonosítása.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Tengerentúli veszedelem a homokterületeken

A Magyar Mezőgazdaság hetilap novemberi Zöld Mező rovatában számos érdekes cikkel készülünk. A többi közt foglalkozunk az észak-amerikai homoki prérifűvel is, amely évekkel ezelőtt gyökeret vert hazánkban is, azóta pedig agresszív módon, rendkívül gyors ütemben hódít egyre nagyobb teret magának.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.