Back to top

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

A cikória gyökerében található egészséges rostok közül az inulint gyakran hasznosítják élelmi (diétás) rostként és édesítőszerként. Az inulin egy olyan típusú rost, amelyről tudományosan bizonyított, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre, többek között a bélműködésre és az immunrendszerre. Épp emiatt kutatók egy csoportja a CHIC projekt keretében azt a célt tűzte ki, hogy a növény DNS-ének apró módosításaival megpróbálnak új változatokat létrehozni – írja az Euronews.

Az inulin számos tekintetben pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre.

Serkenti a jótékony bélbaktériumok számának növekedését, amelyek hozzájárulnak az ideális bélmozgáshoz és az emésztéshez. Segíthet továbbá a székrekedés tüneteinek enyhítésében és csökkentheti a betegségek kialakulásának a kockázatát is. Összességében tehát javítja az emésztőrendszer működését.

Az édesítőereje 60 százaléka a cukorénak, így az inulin édesítőszerként is megállja a helyét. A cukor kalóriatartalmának csak a felét tartalmazza, ráadásul segít egyensúlyban tartani a vércukorszint ingadozását, ezáltal hozzájárulhat a súlycsökkentéshez és a súlymegőrzéshez.

Cukorbetegségtől szenvedő embereknél kimutatták, hogy az inulin segíthet a cukorbetegség kezelésében, ugyanis csökkenti a vércukorszintet.

A kutatások azt is igazolják, hogy az élelmi rost, például az inulin, elősegíti a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentését, ami összekapcsolható az alacsonyabb vérnyomással. Vagyis hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez is.

A már meglévő ismeretek fényében a kutatók azon dolgoznak, hogy feltárják, vajon rejt-e további lehetőséget magában a cikória. Dirk Bosch, a CHIC projekt koordinátora elmondta:

„Úgy gondoljuk, hogy a cikória egyfajta biológiai gyár, amiből mindenféle vegyület, mindenféle egészséggel kapcsolatos vegyület előállítható: gyógyszerek és élelmi rostok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.”

A CHIC projektjének az a célja, hogy feltárják, vajon a cikóriából valóban előállítható-e orvosság. Amennyiben igen, az a további célkitűzés, hogy fellendítsék, illetve teljes körűen kihasználják a növény egészséges elemeit új és speciális tulajdonságokkal rendelkező változatok kifejlesztésével.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

A hónap szobanövénye: a kála

A holland virágiroda júniusi kampányában a kálát helyezi a középpontba, ez lesz a hónap növénye. A növénnyel kapcsolatban a virágiroda honlapján hasznos információkat, értékesítési és növényápolási tippeket adnak a virágkereskedőknek.

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

Szalmabálás kertészkedés

A kisméretű szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár lyukat fúrva a bálába, növények ültethetők a szalmába. A bálában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.