Back to top

Az 1800-as években volt utoljára ilyen jó bor

Az 1800-as években lehetett utoljára olyan meleg, hogy az ideihez hasonlóan jó évjáratú bort tudtak készíteni a Balti-tengernél – számol be róla a Bild német napilap, kiemelve, hogy a felmelegedésnek köszönhetően újra virágzásnak indulhatnak Németországban a történelmi borvidékek.

A német határhoz közeli, lengyelországi Szczecin mellett készítik az ország csúcsborát, a Turnau-t, a Balti-tenger partjának németországi szakaszán pedig Stefan Schmidt élesztette újra a szőlőtermelést és a borkészítést. Borászata, a Schloss Rattey nem hobbiborászok tömörülése – ahogyan az Észak-Németországban sokhelyütt jellemző -, hanem egy ősrégi tradícióra építenek.

Ezen a vidéken ugyanis a 16. és 17. században a bor volt az egyetlen tiszta ital: a víz és a tej gyakran szennyezett volt, így a szőlőt úgymond „mindennapi fogyasztásra” termesztették, a bort mindennap itták.

Ugyanez Svédországra és Dániára is igaz volt, ahol most szintén ismét kaphatók helyi borok. Az észak-német és a lengyel borok abszolút versenyképesek a piacon.

A cikk írója követi néhány éve balti-tengeri borokat, és véleménye szerint a 2018-as évjárat kiemelkedően a legjobb az összes eddigi, általa kóstolt bor közül. Különösen a fiatalabb, félszáraz borokat kedvelő fogyasztók körében lehet népszerű ez az évjárat.

A berlini Max von Laue továbbképző intézetben már tanítják is a szőlőművelést: a 400 négyzetméteres területen Phönix és a német eredetű Regent fajtát termesztik.

Németországban mintegy 102.000 hektárnyi területen 80.000 borász termeszt szőlőt, és évjáratonként átlagosan 9,25 millió hektónyi bort készítenek.

Az átlagos bortermés nemzetközi összehasonlításban magasnak mondható, eléri a hektáronkénti 90-100 hektolitert. A statisztikák szerint egy-egy évjáratból csaknem 4 millió liter bort exportálnak. Fő célpiacuk csaknem 260.000 hektoliterrel az Egyesült Államok, majd Hollandia következik 217.000, és Nagy-Britannia 173.000 hektoliterrel.

 

 

Forrás: 
Bild.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Eljött a szőlőkabóca elleni védekezés ideje – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A tavasz óta elképesztő méreteket öltő levéltetű-fertőzés kezd alábbhagyni ugyan, de nem maradunk megoldásra váró probléma nélkül. Rajzik egyebek között az almamoly, fertőz a szőlőlisztharmat, és most vannak olyan fejlettségi állapotban a szőlőkabóca lárvái, hogy meg kell kezdeni ellenük a védekezést.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Több mint másfélmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a villányi Bock Borászat Kft.

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket több mint másfél milliárd forint értékben a villányi Bock Borászat Kft. - tájékoztatta a társaság az MTI-t.