Back to top

Az 1800-as években volt utoljára ilyen jó bor

Az 1800-as években lehetett utoljára olyan meleg, hogy az ideihez hasonlóan jó évjáratú bort tudtak készíteni a Balti-tengernél – számol be róla a Bild német napilap, kiemelve, hogy a felmelegedésnek köszönhetően újra virágzásnak indulhatnak Németországban a történelmi borvidékek.

A német határhoz közeli, lengyelországi Szczecin mellett készítik az ország csúcsborát, a Turnau-t, a Balti-tenger partjának németországi szakaszán pedig Stefan Schmidt élesztette újra a szőlőtermelést és a borkészítést. Borászata, a Schloss Rattey nem hobbiborászok tömörülése – ahogyan az Észak-Németországban sokhelyütt jellemző -, hanem egy ősrégi tradícióra építenek.

Ezen a vidéken ugyanis a 16. és 17. században a bor volt az egyetlen tiszta ital: a víz és a tej gyakran szennyezett volt, így a szőlőt úgymond „mindennapi fogyasztásra” termesztették, a bort mindennap itták.

Ugyanez Svédországra és Dániára is igaz volt, ahol most szintén ismét kaphatók helyi borok. Az észak-német és a lengyel borok abszolút versenyképesek a piacon.

A cikk írója követi néhány éve balti-tengeri borokat, és véleménye szerint a 2018-as évjárat kiemelkedően a legjobb az összes eddigi, általa kóstolt bor közül. Különösen a fiatalabb, félszáraz borokat kedvelő fogyasztók körében lehet népszerű ez az évjárat.

A berlini Max von Laue továbbképző intézetben már tanítják is a szőlőművelést: a 400 négyzetméteres területen Phönix és a német eredetű Regent fajtát termesztik.

Németországban mintegy 102.000 hektárnyi területen 80.000 borász termeszt szőlőt, és évjáratonként átlagosan 9,25 millió hektónyi bort készítenek.

Az átlagos bortermés nemzetközi összehasonlításban magasnak mondható, eléri a hektáronkénti 90-100 hektolitert. A statisztikák szerint egy-egy évjáratból csaknem 4 millió liter bort exportálnak. Fő célpiacuk csaknem 260.000 hektoliterrel az Egyesült Államok, majd Hollandia következik 217.000, és Nagy-Britannia 173.000 hektoliterrel.

 

 

Forrás: 
Bild.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

Elérhetők a friss a szőlőiskolai szaporítások adatbázisok

A beérkezett szőlőiskolai szaporítási és leltárjelentések alapján frissítette a „Szőlőiskolai szaporítások” című áttekintő táblázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az adatbázis 84 termelő vállalkozás adatait foglalja össze ABC rendben, számba véve az általuk termesztett fajtákat és klónokat.

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.

Európában az ASP továbbra is terjed házisertések és vaddisznók között is

Az ünnepek óta Moldovában, Romániában és Oroszországban új afrikai sertéspestises eseteket jelentettek házi sertéseknél. Moldova egyik területére több mint két év után először tért vissza az afrikai sertéspestis, míg Romániában több esetet is regisztráltak, köztük egy nagy árutermelő gazdaságban is. Vaddisznókban pedig már Olaszország szárazföldi részén is kimutatták a vírust.

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

Január végén újra BORÉRT Konferencia és BorTÚRA

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen borturizmussal foglalkozó tematikus napját 2022. január 27-én a városligeti Vajdahunyadvárban.