Back to top

Fásítsuk az országot!

Jelképes faültetéssel párosult Kecskeméten, a Vasútkertben az a sajtótájékoztató, amelyen beszédet mondott Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár, valamint Falu György, a város alpolgármestere 2019. november 6-án. Az eseménnyel a rendezők fel akarják hívni a figyelmet a hazánkban zajló erdősítésre.

Megtudhattuk azt is, hogy úgy a kormány, mint az agrártárca, illetve az önkormányzatok milyen jelentős energiát fordítanak a ma már meglévő fák védelmére, a magyar erdők minőségi fenntartására. Teszik ezt mindazért, mert környezetünk állapotának fenntartása közös érdek, melyben meghatározó szerep jut a magyar erdőknek.

Fotó: Tóth Zsigmond

A most zajló fásítási program keretében Bács-Kiskun megyében 40 hektárnyi terület erdősül.

Idén egy olyan fásítási program kezdődött az Agrárminisztérium támogatásával, melyben önkormányzatok, magánszemélyek, állami szereplők egymással együttműködve tudják növelni Magyarországon a fával borított területek méretét. Mindez egy erre ösztönző támogatási és jogi környezetben valósulhat meg. Az erdőgazdálkodás szerepe a klímaváltozás elleni harcban egyre fontosabb. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar erdők évente 4-5 millió tonna széndioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg.

A rendezvényen megtudhattuk azt is, hogy a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok mintegy 550 hektár új erdőt telepítenek saját területeiken.

A munka most november elején kezdődik, és egészen jövő év áprilisáig fog tartani. Fontos megemlíteni azt is, hogy a Vidékfejlesztési Program keretén belül 12 pályázati felhívással mintegy 106 milliárd forinttal segítik az erdőgazdálkodást, s ebből az összegből mintegy 40 milliárd forint kifejezetten erdősítési pályázat.

De nemcsak az állami, hanem a magán-erdőgazdálkodók is jelentős támogatásban részesülnek, így például az erdőt telepítők fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrásra számíthatnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Menedékhelyek az ökológiai "sivatagban"

Az élőhely-mozaikok közötti kapcsolatot teremtő természetközeli élőhelysávok és -foltok ökológiai folyosóként működnek, menedékhelyet teremtve a növény- és állatvilág számára. A különféle mezőgazdasági művelések alatt álló területek "monotonitását" is megtörik, ám érdemes tudni azt is: bizonyos emberi tevékenységek komoly veszélyt jelentenek rájuk.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Stratégia készült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztésére

A baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégiát készítettek a szakmai szervezetek, a tervet Nagy István agrárminiszter mutatta be. A koncepció szerint a legnagyobb potenciál a csirkeágazatban van.

A fákat a jövőnek is ültetjük

Egy kislevelű hárs elültetésével Szarvasra is elérkezett az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. A program célja erdőállományaink javítása, valamint erdőterületeink nagyságának növelése – mondta Farkas Sándor, a Szarvasi Vízi Színház előtti ligetes területen, a faültetés előtti sajtótájékoztatón.

A digitalizáció alkalmazása nélkül nem lehet sikeres az agrárium

A magyar agrárium sikerét tradícióink megóvása, a kiemelkedő szakmai tudás és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja. A 21. század mezőgazdasága, a termeléstől a feldolgozáson át nagymértékben a tudományok és technológiák fejlődésén, azok alkalmazásán múlik – fogalmazott a III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Konferencián elhangzott köszöntőjében az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

A természet megismerése: erdészeti és vadászati kiállítás nyílt Baktalórántházán

Erdészeti és vadászati kiállítással bővült a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A tárlat kialakítását a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Történelmi rekord napraforgóból: befejeződött a szántóföldi növények betakarítása

A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.