Back to top

Az agrárium zöldellő lehetőségekkel várja a fiatalokat

Aki életpályaként a magyar mezőgazdaságot, vagy az élelmiszeripart választja, biztosan nem jár rosszul – hangzott el a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) pódiumbeszélgetésén, amelyet a Fiatal Vállalkozók Hetének jegyében szerveztek.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója a pódiumbeszélgetésen kiemelte:

kis üzemben, vállalkozási formában a fiataloknak is azokban az alternatív termékpályákban érdemes gondolkodniuk, amelyek magas hozzáadott értékű, kiváló minőségű kézműves termékeket állítanak elő.

A szakembere szerint bel- és külföldön erre van leginkább fogékony - megfelelő vásárlóerővel bíró - fogyasztói igény. Elhangzott: egyre nagyobb a kereslet az egészségtudatos táplálkozás jegyében készített, GMO-mentes és egyéb allergénektől mentes, bio és organikus ételek iránt, mivel a fokozódó versenyben a magas hozzáadott értékű termékkínálat tud legjobban érvényesülni.

Egy sikeres vállalkozás elindításához érdemes a fiataloknak olyan tevékenységet választaniuk, amit szívesen csinálnak, szeretnek és ami iránt érdeklődnek, mert annak lehet sikeres jövője, amiben jól láthatóak a kihívások

– közölte Ondré Péter. Az AMC vezetője a „Zöldellő lehetőségek erdőn, mezőn” című pódiumbeszélgetésen arról is beszélt, hogy az agrárium és az élelmiszer ágazat akkor tudja az új technológiákat a hatékonyság szolgálatába állítani, ha meghódítja az ifjú IT szakembereket is, mert az emberi erőforrás az okos eszközök üzemeltetéséhez és a technológiai fejlődésekhez egyaránt nélkülözhetetlen.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Nem csoda, hogy az élelmiszerágazatban és a mezőgazdaságban napról napra gyarapodnak a trendi, megbecsült és jól vállalható szakmák – hangoztatta Ondré Péter, hozzátéve, hogy

mindazok, akik az agráriumot választják, biztosak lehetnek abban, hogy a munkájukra mindig igény lesz, mert ennie mindenkinek kell és a Föld lakossága az előrejelzések szerint 2056-ban már elérheti a 10 milliárd főt is.

A szakember ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy elengedhetetlen az elosztások metódusának és a logisztikai terület innovációjának fejlesztése is, hiszen miközben több mint 838 millió alultáplált ember él a Földön, a túlsúllyal küzdő emberek száma meghaladja a 2,4 milliárdot, ami a bolygó közel 7,8 milliárdos lakosságának több mint negyede.

Az kormányzati erdősítési törekvések, a fiatal vállalkozókat ösztönző és az öntözés elterjesztését célzó támogatások, jogi módosítások, továbbá a táplálkozás tudatosabbá válását segítő közösségi marketing és kommunikációs kampányok hozzájárulnak környezetünk megőrzéséhez, és a fenntartható élelmiszerellátáshoz is – jelezte a cégvezető.

A terméshozamok növekedése a jövőben tízmilliárdos növekményt hozhat a mezőgazdaság számára, amely még több magyar család megélhetéséhez teremthet biztos alapot

– tette hozzá az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, jelezve, hogy az AMC a fiatalok megszólítására a 79. OMÉK-on szervezett „Az agrárium Téged vár!” című konferenciáját követően és a 2018-as év fiatalokat megszólító eseményei mellett 2019. november 27-én, Szekszárdon szervezi meg pályaorientációs agrárszakmai délutánját előadásokkal, kerekasztalbeszélgetéssel színesítve - a jubileumát ünneplő Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal való együttműködésben.

Forrás: 
Agrármarketing Centrum sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

A széncinegék világa

A széncinegék képesek változtatni kulturális szokásaikon - derült ki egy kutatásból, melyet a Konstanzi Egyetem és a németországi Max Planck Etológiai Intézet kutatói végeztek. A vizsgálatban széncinkék dinamikusan változó populációját figyelték meg.

FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára fontos, hanem összhangban áll a magyar nemzeti érdekekkel is. Erről Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára videokonferencia keretében egyeztetett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató-helyettesével, Vlagyimir Rahmanyinnal.