Back to top

Nem egyszerű eset: a sisakos kaméleon

A kaméleonok nagy népszerűségnek örvendenek, pedig ezeknek az állatoknak a tartása nem olyan egyszerű feladat, mint ahogyan azt sokan tévesen gondolják. Most a kereskedelemben leggyakrabban kínált fajról, a sisakos vagy jemeni kaméleonról (Chamaelo calyptratus) adunk közre néhány tudnivalót.

Az Arab-félsziget délnyugati részén honos sisakos kaméleonok nagytestű fajnak számítanak, általában 15-25 cm fej-törzshosszt érnek el. Ezek a fán lakó, rejtőzködő életmódú állatok rendkívüli módon érzékenyek a stresszre. Nem szabad őket fogdosni.

Ha véletlenül mégis kimásznak a kezünkre, amint rájönnek „mit tettek”, azonnal feltűnő – amúgy szép – színezetet öltenek, ami a felfokozott idegállapot cseppet sem kedvező jele.

A nyugodt sisakos kaméleon, általában halványzöld színű, a hímeken esetleg kevés sárga mintázat lehet. A kaméleonok szelídsége kimerül abban, hogy jó esetben lemásznak hozzánk és esetleg kézből elfogadják a felkínált eleséget vagy fecskendőből megitathatjuk őket. Ennél több kapcsolatot egy kaméleontól nem várjunk, ezt fontos tudnunk! A kaméleonok bár lassan, de sokat mozognak, így terráriumuknak tágasnak és magasnak kell lennie. Fontos, hogy maga a terrárium is magasan legyen. Mindenképpen legyen lehetőségük a mi fejünknél feljebb elhelyezkedni. Így azt hiszik, hogy fent vannak a fán és mi nem érjük el őket. Így nyugodtabb lesz a viselkedésük.

Férőhelyüket dúsan rendezzük be, olyan vastagságú ágakkal, amelyeket könnyen átérnek a speciálisan fogásra termett, összenőtt ujjaikkal.

Ezenkívül élő- vagy műnövényeket is telepítsünk több pontra és magasságba. Általában ezek mellett húzzák meg magukat. Ha kevés a fedezék, előfordulhat, hogy a védettséget előbbre helyezik és egy számukra kevésbé ideális hőmérsékletű ponton tartózkodnak folyamatosan. Terráriumukat lámpákkal fűthetjük a kívánt 28-30 °C-os átlaghőmérsékletre.

Ezenkívül igényelnek melegebb napozó és árnyasabb hűsölő helyeket. Magas páratartalmat igényelnek, de a kellő szellőzés is fontos számukra. Érdemes naponta többször vízzel permetezni terráriumukat, amelynek az oldalsó részén is legyen szellőzőfelület. A talaj is legyen jó víztartó. Előnyös olyan földes elegy használata, amely nem tartalmaz nagyobb alkotó elemeket, amelyek felsérthetik a kaméleonok érzékeny nyelvét, ha véletlenül „rálőnek”. A kaméleonok vízzel való ellátása kardinális kérdés. Ezek az állatok nem ismerik fel a nyílt vízfelületet, hanem harmatot isznak. A permetezéssel bejuttatott víz egy kifejlett állat számára kevés, így vagy fecskendőből – alulról közelítve - kell itatni őket vagy önitatót alkalmazhatunk. Utóbbi lehet infúziós szerelék, egy csobogó vagy egyszerűen egy vízzel töltött salátásdoboz, amelyet a felső szellőzőrácsra helyezünk és tűvel kilyukasztjuk.

Eleségként ízeltlábúakat fogyasztanak, ezek közül is inkább a puhább testű, kevésbé harcias fajokat részesítik előnyben.

Étrendjük legyen változatos, mellőzzük a lárvákból álló monodiétát. Napi szinten, étvágy szerint etessünk. A kaméleonok fejlődése rendkívül gyors – 5-7 hónap alatt ivaréretté válhatnak –, így a táplálék mellett ásványi anyag és vitamin igényük is nagyon magas. Ezt a kereskedelemben kapható poralakú készítmények lelkiismeretes adagolásával elégíthetjük ki.

Szaporításukat nehezíti, hogy a kaméleonokat kizárólag egyesével lehet tartani. Még az is zavarja őket, ha a szoba másik végéből látják egy fajtársukat. Így a hímeket – amelyek jól felismerhetők a hátsó lábaikon látható kis sarkantyúkról- csak rövid időre tehetjük a nőstényhez. Az „összeillő” egyedek perceken belül párzanak is. A nőstények minimum 30 tojásból álló fészekaljakat raknak. Ez nagyon megviseli őket, így jellemzően 1-2 tojásrakás után el is pusztulnak. A kikelő kis kaméleonokat néhány hétig kis csoportokban is nevelhetjük.

Fontos tudnunk, hogy a kaméleonok rövid életű állatok. Kivételes esetektől eltekintve, még a hím egyedek is átlagosan 3 évet érnek meg. A szelídebb, kézből etethető, itatható példányok hosszabb ideig életben tarthatók. A faj védett, a Washingtoni Egyezmény II., ill. az EU B. függelékének hatálya alá tartozik.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Juhágazat: innováció a Debreceni Egyetemen

Az állatok szaporításának biotechnológiája az 1980-as években élte először aranykorát. A világban azóta is töretlen a fejlődés. Ezzel szemben nálunk, főként a kiskérődzőknél, 1990 után megtört a lendület, de hitelesebb, ha azt mondjuk, eljelentéktelenedett a módszer. Pedig az előnye és a haszna elvitathatatlan, ugyanakkor a juhágazatban jelenleg csak 20–25 helyen foglalkoznak inszeminálással.

Már itt vannak, a kérdés, hogy mi is akarjuk?

Szinte minden héten újabb és újabb fejlemény kerül napvilágra farkas- és medveügyben. Két éve kezdődött az a bizonyos medvehajsza, ahol helikopterek, rendőrök, természetvédelmi őrök rohangáltak a nőstény Robi után (…), akit Hevestől egészen Csongrádig (Csongrád-Csanád) szinte szó szerint kikergettek az országból. Azóta szerencsére a kergetőzések megszűntek, az észlelések ellenben gyarapodtak.

Fegyveres harc kezdődik a Balatonnál a vaddisznók ellen

Ki kellett lőni a kutyára támadó vadakat Szepezden. Van, aki viszont hagyja lakmározni őket a kert végében lévő komposztból, addig sem támadnak.

Lóhúsos fagyit ettek a Szegedi Vadaspark tigrisei

A nagy hőségben az állatok is vágynak egy kis hűsölésre, ezért a Szegedi Vadaspark szibériai tigriseit fagyival kínálták meg a gondozóik. A nagymacskák természetesen nem csoki, pisztácia vagy vanília ízeket kóstolhattak, sokkal inkább olyan „édességet”, amibe beleborzong az ember.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

Madárinfluenza - A Nébih már csaknem 9,5 milliárd forint állami kártalanítást fizetett ki

A madárinfluenza-járvány megfékezése érdekében az idén megsemmisített állatokért, eszközökért járó állami kártalanítás több mint 80 százalékát, csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizette az érintett tulajdonosoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal a honlapján.

A klímaváltozás átalakítja a madarak méreteit

Érdekes megállapításra jutott egy spanyol kutatócsoport, miután két fülemüle populációban vizsgált egyedek szárnyfesztávolságát mérték. A vizsgálatok szerint az eddigi adatok alapján csökkent ezen énekesmadarak szárnyfesztávolsága, amit a kutatók a felmelegedésre vezettek vissza.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Ki tartson otthon kaméleont?

Szerelem volt első látásra. Aki látott már kaméleont óvatoskodni egy ágon, bizonyára megérti, miért is az egyik kedvenc állatom. Sokáig vágytam is arra, hogy a közelemben legyen, hogy otthon is nézegethessem, ne csak a kisállat-kereskedésben ücsörögjek előtte órákig. Mielőtt vettem volna egyet, utánanéztem, hogyan kell tartani. Azóta rajzolt kaméleonom van, amit egy grafikus barátnőmtől kaptam ajándékba.