Back to top

Fészekszűkítés: méhcsaládok biztonságos telelése

A méhcsaládok biztonságos telelésének egyik fontos feltétele a fészek szűkítése. A méheknek, az év több mint felét azon a fészken kell eltölteniük, amit a nyár végén kialakítunk. Életüknek nagyon hosszú szakasza ez, ráadásul ez idő alatt az esetleges beavatkozás lehetősége is minimális. Úgy kell elősegítenünk a fészek kialakítását, hogy azon a méhek jól érezzék magukat.

A biztonságos telelés megvalósítása érdekében sok teendőnk van. Fő feladataink közé tartozik a fiatal, jó teljesítőképességű anya biztosítása, a népes, jó korösszetételű méhcsalád, a bőséges élelemkészlet. Ezeken kívül figyelnünk kell a fészek jó minőségű szabályosan kiépített lépkészletére, az atkák számának minimalizálására, majd később a téli nyugalom megteremtésére.

Telelőfűrt
Fotó: Hevesi Mihály
A méhcsaládok téli felkészítése július hónap második felében kezdődik.

Hozzávetőleg július közepétől augusztus második feléig lerakott petékből kel ki az áttelelő állomány nagy része.

Ekkor kell megalapoznunk a méhcsaládok jó telelőképességét. A korábban lerakott petékből kelt méhek télen elöregednek és elpusztulnak, a későbbi kelésűek pedig már nem adnak akkora méhtömeget, amely az átteleléshez biztonságos lenne. Ezt megelőzően célszerű lebonyolítani az anyacseréket, hogy a fiatal anyák lendületes petézésükkel elősegíthessék a népes családok kialakítását. Ebben az időszakban tehát jól meg kell serkenteni a családokat. Szerencsés esetben természetes méhlegelőn bő virágpor kíséretében, ennek hiányában cukoretetéssel.

A téli élelemkészlet végső kialakításánál nem elég csak a mennyiségre figyelni, az élelemnek jó helyen is kell lennie.

A méhcsaládok számára az jelenti a jó helyet, ha az élelem minél kisebb helyre koncentrálódik. Ez úgy érhető el, ha a családokat erőteljesen leszűkítjük. Méhlegelőn a számottevő hordás kezdete, etetéskor pedig az élelem feletetése előtt csak annyi keretet hagyjunk a fészekben, amennyit sűrűn borítanak a méhek. Így biztosan nem lesz szétszórt az élelem és télen sem jelent gondot a léputcaváltás. A fészekből kivett mézes, vagy részben mézes kereteket függesszük át a méztérbe és a mézkoszorút megkarcolva behordathatjuk a fészekbe. Így a lehető legkisebb helyre koncentrált élelmet a tél folyamán a méhek melegen tudják tartani, nem kristályosodik a sejtekbe. Az a jó, ha ilyenkor a leszűkített fészek szélső keretén vastagon lógnak a méhek. Az sem baj, ha lépfüleket építenek, ez annak a jele, hogy erősek a családok.

Az erős takarás hívei a szűkített fészek mellé rakhatnak oldaltakarást, de ennek elmaradása esetén is biztonságos lesz a telelés.

Szűkített fészken telelve a méhek a leghidegebb időben is biztosan hozzájutnak az élelemhez. A petézés megindulásakor ott, ahol a fürt volt, a kiüresedett sejtekbe kerülhetnek az első peték. Az álcák táplálásakor közvetlenül fölöttük van a melegen tartott élelem. A keretekben a mézkoszorú alatt virágporkoszorú figyelhető meg, ami nagyon látványos, a méheknek pedig hasznos. Így az álcák táplálásakor „minden kéznél van”. Ezt a hőgazdálkodás szempontjából is optimális állapotot csak fészekszűkítéssel érhetjük el, ennek eredményeképpen a méhcsaládok fejlődése tavasszal gyors és erőteljes lesz.

A nyár végi erőteljes szűkítés további előnye tavasszal is érzékelhető, amikor a fészek bővítése néhány mozdulattal megoldható.

Csonka Imre

Kaposvár

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sikeres volt a madárinfluenza járvány elleni harc, indulhat az újratelepítés

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, így július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el Pécsen - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.