0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 7.

Nem túl okos, de a steakje isteni

Nem túl eszes, nem túl igényes, nem túl vad. Nyaklevese ínyenceknek való. A steakje pedig fenséges. És még egy kuriózum: az egyetlen állat, amely ellen az ember gépfegyverekkel háborút indított, és veszített.

youtube://v/x7AOU1a9hho

Az emu a világ második legnagyobb madara. Az 1990-es évekig még őshazájában, Ausztráliában se igazán tenyésztették, inkább csak vadásztak rá. Ám a Bodrogköz picinyke települése, Viss határában napjainkban hatalmas emufarm található. A több mint 300 madár dolga a tojás „gyártása”, míg az évente kikelő és felnevelt félezer csibéből kiváló fagyasztott hús és szalámi lesz. 

Az emu haszna a kiváló vörös vadhús, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Zsírjával egészséges ételeket főzhetünk, süthetünk, de a kozmetikumok gyártásához és a gyógyászatban is hasznosítják.

– állítja a farm háziasszonya, Sztankó Bernadett. aki párjával 2008-ban vágott bele az emufarm létrehozásába. Leginkább az keltette fel az érdeklődésüket, hogy az emuhúsra egyre inkább úgy tekintenek Európában, mint a minőségi marhahús kiváló alternatívája.

Napjainkban egyedüli az emufarmjuk az országban, hiszen a keltetéstől a kézműves húsfeldolgozásig és szalámikészítésig, mindent maguk végeznek. 

Az emu combja a prémium gyorsfagyasztott hús termékük. Ebből lehet isteni steaket készíteni. A nyakából és szívéből pompás a nyakleves, míg a többi részéből pörköltnek való,  szalámi vagy éppen  sonkaforgács készül.

De látványnak se hétköznapi az emufarm. Ide turistákat várnak, akik megleshetik a cuki madarakat. Ám, ami a leginkább meglepő, az a hangjuk: a kakasok röfögnek, mint a malacok, míg a tojók dübögő hangot adnak, mintha a víz alatt valami szörnyeteg motozna. 

Ez emuk vegyesen, 25- 30-an vannak egy karámban. Búzát, kukoricát, lucernát esznek, de csipegetik a rovarokat, lárvákat, a földet, a kavicsokat is.  Ez utóbbiak az emésztésüket segítik.

A hímet a tojótól ránézésre megkülönböztetni aligha tudjuk.  Egyforma szürkésbarna tolluk és kék nyakbőrük van. A frissen kikelt csibék színe igazi kuriózum: 12 hetes korukig csíkosak, mint a vadmalacok.

Félni nem kell az emutól, jámbor madarak, akár a  karámjukba is bemehetünk. Nevet viszont felesleges adni nekik, megjegyezni nem tudják, és a gazdájukat sem ismerik fel.  

Az emutojás viszont gyönyörű azúrzöld, 600-800 grammos.

Ha rántottát készítünk belőle, az 4 főnek is bőséges lakoma.

Érdekessége az emuvilágnak, hogy a természetben élő madaraknál a kakasok költik ki a tojásokat, és gondoskodnak a kiscsibékről. A tojó a tojásrakás után továbbáll, gyakran keres egy másik kakast, majd egy következőt. 

A vissi emufarm háziasszonyát arról is kérdeztem, hogy mit szóltak a falusiak, amikor létrehozták az emufarmot, illetve megszokták-e már ezeket a gigantikus madarakat?

„Ha rokonok, látogatók érkeznek a faluban élőkhöz, gyakorta eljönnek meglátogatni az emufarmot. De egyébként is fogadunk csoportokat, egyéni látogatókat is. Különlegességnek számítunk az bizonyos. De sokan még úgy hivatkoznak ránk itt a faluban és a környéken, hogy a pulykások vagy a struccosok.”

A „Nagy Emuháború”

Az emu Ausztrália szavannáinak, eukaliptusz erdőinek, bozótosainak őshonos faja. A történelem során ez volt az egyedüli állatfaj, amely ellen az ember háborút indított. Az 1930-as évek gazdasági világválsága idején az Ausztráliában eladhatatlanul felhalmozott mezőgazdasági terményeket dézsmáló emuállomány jelentősen felszaporodott.

Gyérítésükre 1932-ben az ausztrál hadsereg gépfegyvereket vetett be. Ám az 50 km/óra sebességgel futó madarak ellen mindez hatástalannak bizonyult.

A több ezer kilőtt töltény mindössze néhány száz emut terített le. Másfél hét után a védelmi miniszter lefújta az akciót, a világ pedig az ausztráliai hadsereg „baklövésén” nevetett.

Forrás: Kistermelők Lapja