Back to top

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

A legtöbb újbor a mai illatos, kedves, könnyed borok felé forduló divatnak megfelelően Irsai Olivér volt, a 64 benevezett tételből 8 kapott aranyérmet, Cserszegi fűszeresből 32-őt neveztek és 4 nyert, Chardonnay-ból 36-ból 5 aranyérmes bor lett. Nagy meglepetést okozott a Bianca, amiből a két benevezett tétel egyike aranyérmes lett. Megfelelő borászati technológiával nagyon szép borok születtek az idén, összegzett Kállay Miklós.

Tar István borász vette át a Champion díjat és az Agrárminisztérium különdíját a Pannonhalmi rozé elismeréseként. Mellette Ferenc Vilmos és Kállay Miklós
Fotó: Horváth Csilla
A megtisztelő 2019 legjobb újbora címet a következő borok érdemelték:

Szentpéteri Borpince - Néro rozé (válogatás), Eredet Pince – Kunsági Kékfrankos rozé,

Belward Pincészet - Sauvignon blanc,

Paulus Molnár Borház – F&C Cserszegi fűszeres, Geszler Családi Pincészet – Geszler rozé (Kékfrankos),

Koch Borászat – Premium Cserszegi fűszeres,

Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Pinot noir rozé és Olasz rizling,

Fritz Borház – Szekszárdi Pinot párduc rozé (Pinot noir),

Kattra Pincészet – Etyeki Chardonnay,

Csányi Pincészet – Villányi Portugieser,

Kányavári Borbirtok - Chardonnay Krónika és Olaszrizling Üstökös,

Illés Borház – Chardonnay,

Garamvári Szőlőbirtok – Lellei Cserszegi fűszeres. A Lellei Cserszegi fűszeres egyben nagy aranyérmet nyert.

A verseny Champion díját Tar Attilának ítélte a zsűri Pannonhalmi rozé boráért, ami a másik nagy aranyérmet érdemelte ki.

Buzás Attila Sándor életműdíjat kapott sajtkészítő tevékenységéért
Fotó: Horváth Csilla
Bor és sajt kéz a kézben jár, a zsűrizés során nagy felismerések születtek, mondta a sajtokat bíráló bizottság elnöke, Kis Ferenc sajttermelő. Nem a sajtokat, hanem készítőiket értékelték a marketing, a sajtkészítés technológiája és a termékek íze alapján: a harmadik helyezett a Melis Testvérek, a második a Páter sajtmanufaktúra, az első pedig (nagy meglepetésre) a Szarvasi Agrár Zrt. lett. Ők egy teljesen új termékkel nyerték el a zsűri elismerését.

Olasz sajtkészítő mester segítségével fejlesztették ki a jövő februárban forgalomba kerülő Cervinus termékcsaládjukat, amelyben 30, 60, 90 és 180 napos érlelésű sajtok találhatók.

Második alkalommal kapott életműdíjat Buzás Attila Sándor, aki már az első Újbor és sajtfesztiválon is részt vett és 15 évvel ezelőtt is elismerték a tevékenységét. Franciaországban tanulta meg a sajtkészítés minden csínját-bínját, jelenleg saját bajor barna fajtájú, 400-500 egyedet számláló kecskeállománya tejéből készíti különlegességeit. Sót nem használ, csak tej és tejoltó kultúra

Végül a rendezvény szervezője, Ferenc Vilmos ismertette a Magyarország legszebb szőlőskertje és szőlőlugasa verseny eredményét. A legszebb ültetvényt a Hajós-bajai borvidéken műveli Sziegl Balázs, a legszebb tőkének járó elismerést pedig a világ legöregebb ismert szőlőtőkéje, a pécsi matuzsálem kapta. Ezt az 500 éves szőlőtőkét a Guinness rekordok könyvében is szerepeltetni kell, ami több millió forintos kiadással jár. Ferenc Vilmos bejelentette, hogy alapítványt hoz létre ebből a célból.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.

Magyar borok premierje a világ legismertebb borászati szaklapjában

A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit. A világ legismertebb borászati szaklapja az Egyesült Királyságban elérhető magyar borokat és az export szempontjából legjelentősebb magyarországi borvidékeket mutatja be világszerte Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával.

Minden, amit Tokajról, a tokaji boról tudni kell

Április 9-én debütált a kétnyelvű TokajKalauz, mely immár negyedik kiadásával mutatja be a történelmi borvidék csodáit a legizgalmasabb pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és legszebb kirándulóhelyeken át a legjobb szálláshelyekig.

Termesszünk új fajtákat, vagy javítsuk a meglévőket?

A klímaváltozás szőlő- és borágazatra gyakorolt hatásáról rendezett beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete Litkei Máté igazgató vezetésével. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, a mezőgazdaság egészének teljesítményében kulcskérdés a vízzel való gazdálkodás.

Ketchup-hiány van Amerikában, a COVID a felelős

Az Egyesült Államokban a COVID-19 járvány csökkentette az ikonikus paradicsomszószok számát az asztalokon. Az egészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos változások és a járványügyi hatóságok ajánlásai okolhatók a történtekért.

Szörnyek finom csatája

Vegyünk egy óriáskáposztát, adjunk hozzá tizenegy szakácsot és főzzünk világrekordot! – erre a receptre készül fesztiválshow a Harrogate Őszi Virágkiállítására szeptember 13-án Yorkshire-ban.

Kékfrankos, a Monarchia nagyágyúja

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első 2021-es tematikus bortesztjének főszereplői a Kékfrankosok voltak. Az első ötletként ez egy magyar megmérettetés lett volna, de grazi kollégájuk, Jakab Tamás felvette kapcsolatait burgenlandi szakemberekkel és a tesztre végül minden előzetes elvárást meghaladóan 112 bor érkezett be, 57 magyar, valamint 55 osztrák bor indult.

Idén grúzok szedik a német spárgát

Idén is bizonytalansággal indul a német spárgaszezon: az idénymunkások hiánya , az éttermek zárva tartása feszítik az ágazatot. Egyelőre egy biztos, most először a gazdák grúz vendégmunkásokat is alkalmazhatnak.

Világszínvonalú magyar Chardonnay-k

A Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen a világ legjobb Chardonnay borai közt egy magyar aranyérmest és nyolc ezüstérmest találunk. A Thummerer Pincészet 2019-es Egri Chardonnay Battonage bora érdemelt aranyérmet. A világversenyen 51 arany- és 145 ezüstérem született.

Tejelő juhászat alapítása Svájcban

Svájc hegyvidéki területén, Jean-Luc és Emile Deslarzes gazdálkodók biojuhtejet állítanak elő. Júniustól októberig a hegyi legelőket járja a 600 egyedes Basco-béarnaise fajtájú anyajuhállományuk, de télen gondoskodni kell számukra fedett helyről. Apa és fia elkötelezett az állatok jóléte iránt, így elhatározták, hogy új és korszerű juhhodályt építenek.