Back to top

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

A legtöbb újbor a mai illatos, kedves, könnyed borok felé forduló divatnak megfelelően Irsai Olivér volt, a 64 benevezett tételből 8 kapott aranyérmet, Cserszegi fűszeresből 32-őt neveztek és 4 nyert, Chardonnay-ból 36-ból 5 aranyérmes bor lett. Nagy meglepetést okozott a Bianca, amiből a két benevezett tétel egyike aranyérmes lett. Megfelelő borászati technológiával nagyon szép borok születtek az idén, összegzett Kállay Miklós.

Tar István borász vette át a Champion díjat és az Agrárminisztérium különdíját a Pannonhalmi rozé elismeréseként. Mellette Ferenc Vilmos és Kállay Miklós
Fotó: Horváth Csilla
A megtisztelő 2019 legjobb újbora címet a következő borok érdemelték:

Szentpéteri Borpince - Néro rozé (válogatás), Eredet Pince – Kunsági Kékfrankos rozé,

Belward Pincészet - Sauvignon blanc,

Paulus Molnár Borház – F&C Cserszegi fűszeres, Geszler Családi Pincészet – Geszler rozé (Kékfrankos),

Koch Borászat – Premium Cserszegi fűszeres,

Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Pinot noir rozé és Olasz rizling,

Fritz Borház – Szekszárdi Pinot párduc rozé (Pinot noir),

Kattra Pincészet – Etyeki Chardonnay,

Csányi Pincészet – Villányi Portugieser,

Kányavári Borbirtok - Chardonnay Krónika és Olaszrizling Üstökös,

Illés Borház – Chardonnay,

Garamvári Szőlőbirtok – Lellei Cserszegi fűszeres. A Lellei Cserszegi fűszeres egyben nagy aranyérmet nyert.

A verseny Champion díját Tar Attilának ítélte a zsűri Pannonhalmi rozé boráért, ami a másik nagy aranyérmet érdemelte ki.

Buzás Attila Sándor életműdíjat kapott sajtkészítő tevékenységéért
Fotó: Horváth Csilla
Bor és sajt kéz a kézben jár, a zsűrizés során nagy felismerések születtek, mondta a sajtokat bíráló bizottság elnöke, Kis Ferenc sajttermelő. Nem a sajtokat, hanem készítőiket értékelték a marketing, a sajtkészítés technológiája és a termékek íze alapján: a harmadik helyezett a Melis Testvérek, a második a Páter sajtmanufaktúra, az első pedig (nagy meglepetésre) a Szarvasi Agrár Zrt. lett. Ők egy teljesen új termékkel nyerték el a zsűri elismerését.

Olasz sajtkészítő mester segítségével fejlesztették ki a jövő februárban forgalomba kerülő Cervinus termékcsaládjukat, amelyben 30, 60, 90 és 180 napos érlelésű sajtok találhatók.

Második alkalommal kapott életműdíjat Buzás Attila Sándor, aki már az első Újbor és sajtfesztiválon is részt vett és 15 évvel ezelőtt is elismerték a tevékenységét. Franciaországban tanulta meg a sajtkészítés minden csínját-bínját, jelenleg saját bajor barna fajtájú, 400-500 egyedet számláló kecskeállománya tejéből készíti különlegességeit. Sót nem használ, csak tej és tejoltó kultúra

Végül a rendezvény szervezője, Ferenc Vilmos ismertette a Magyarország legszebb szőlőskertje és szőlőlugasa verseny eredményét. A legszebb ültetvényt a Hajós-bajai borvidéken műveli Sziegl Balázs, a legszebb tőkének járó elismerést pedig a világ legöregebb ismert szőlőtőkéje, a pécsi matuzsálem kapta. Ezt az 500 éves szőlőtőkét a Guinness rekordok könyvében is szerepeltetni kell, ami több millió forintos kiadással jár. Ferenc Vilmos bejelentette, hogy alapítványt hoz létre ebből a célból.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

Nagy István: a vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait!

A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium keddi közleményében.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Kacsák a szőlőben: reszkessetek csigák!

Mintegy 1600 indiai futókacsát engednek nap mint nap szabadon a szőlőben a Vergenoegd Löw dél-afrikai borbirtok, hogy kártevőktől mentesítse az ültetvényt. A kacsák boldogan fogyasztják a csigákat és a rovarokat, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőben kevesebb rovarölő szert használjanak. A birtok szerint az indiai futókacsák gyorsabbak, mint más fajták, így sokkal hatékonyabbak fedik le a területet.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.