Back to top

Dánia esete a feta sajttal

Szankciókra számíthat Dánia, amiért feta sajt néven szállít sajtot EU-n kívüli országokba, és a korábbi kifogások ellenére sem szüntette be a forgalmazását. A görög feta sajt eredetvédelmi oltalom alatt áll, csak a meghatározott technológiával készülhet és csak Görögországban gyártható.

Az Európai Bizottság panaszt nyújtott be Dániával szemben az EU Bíróságához a mezőgazdasági termékek minőségbiztosítási rendszereire vonatkozó rendelkezések megsértése miatt.

Megállapítást nyert, hogy dán székhelyű vállalkozások „feta” feliratú fehér sajtot gyártanak és exportálnak az Unión kívüli országokba.

A feta sajtot 2002 óta az EU-ban lajstromozott eredet megjelölés szerint csak Görögországban lehet előállítani, a gyártási eljárás jóváhagyott előírásainak megfelelően.

A Bizottság úgy véli, hogy ez a gyakorlat az oltalom alatt álló eredet megjelölés közvetlen megsértését jelenti, amelyet a dán hatóságok nem akadályoztak meg. A Bizottság kifogásolja, hogy a dán hatóságok nem harcolnak a gyakorlat ellen.  Ez nem csak az alkalmazandó uniós jog megsértése, hanem akadályozhatja az Európai Unió és harmadik országok között folyamatban lévő tárgyalásokat az európai védjegy oltalmát biztosító kétoldalú megállapodások megkötéséről és a kiváló minőségű EU-termékek EU-n kívüli népszerűsítését.

A Bizottság 2018. januárjában kezdeményezett jogsértési eljárást Dánia ellen, amelyben felkérte a dán hatóságokat, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a dániai székhellyel rendelkező vállalatok illegális gyakorlatának megszüntetésére, illetve megelőzésére.

Mivel Dánia nem oldotta meg a jelzett problémákat, az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az ügyet az EU Bíróságához utalja.

A feta a világ egyik legrégebbi sajtja.  A feta szó azonban később keletkezett, nagyjából a 17. században, és az olasz fette, azaz szeletelt szóból született, ami jelzi, hogy a sajtot nagyobb szeletre vágva tárolták a hordókban.

Juhtejből vagy vegyesen juh- és kecsketejből állítják elő, de legfeljebb 30% lehet a kecsketej tartalma. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által legelt fűszernövények adják.

Sós lében, néha savóban tárolják. A sajt sótartalma igen magas, közel 5%, míg a legtöbb, általunk ismert sajtok 1-2%-os sótartalommal rendelkeznek. Zsírtartalma 30 és 60 % között mozog, és nagyon sok fehérjét tartalmaz, 10 dkg fedezi egy felnőtt napi fehérjeadagját. Található benne A és B2 vitamin, valamint nagyobb mennyiségű kálcium is.

A Görögországon kívül készített, javarészt tehéntejből készült sajtok esetében csak feta-típusú sajtokról beszélhetünk. Ez nem von le az élvezeti értékükből, csupán jelzi, hogy másutt, máshogyan készült a sajt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Ismét útnak indította iskolai edukációs roadshowját a Tej Terméktanács

„Van itthon tej” elnevezéssel ismét útnak indította iskolai edukációs kampányát a Tej Terméktanács, amelynek célja a tejfogyasztás népszerűsítése, valamint a tej pozitív élettani hatásainak bemutatása a gyermekek számára.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.