Back to top

Dánia esete a feta sajttal

Szankciókra számíthat Dánia, amiért feta sajt néven szállít sajtot EU-n kívüli országokba, és a korábbi kifogások ellenére sem szüntette be a forgalmazását. A görög feta sajt eredetvédelmi oltalom alatt áll, csak a meghatározott technológiával készülhet és csak Görögországban gyártható.

Az Európai Bizottság panaszt nyújtott be Dániával szemben az EU Bíróságához a mezőgazdasági termékek minőségbiztosítási rendszereire vonatkozó rendelkezések megsértése miatt.

Megállapítást nyert, hogy dán székhelyű vállalkozások „feta” feliratú fehér sajtot gyártanak és exportálnak az Unión kívüli országokba.

A feta sajtot 2002 óta az EU-ban lajstromozott eredet megjelölés szerint csak Görögországban lehet előállítani, a gyártási eljárás jóváhagyott előírásainak megfelelően.

A Bizottság úgy véli, hogy ez a gyakorlat az oltalom alatt álló eredet megjelölés közvetlen megsértését jelenti, amelyet a dán hatóságok nem akadályoztak meg. A Bizottság kifogásolja, hogy a dán hatóságok nem harcolnak a gyakorlat ellen.  Ez nem csak az alkalmazandó uniós jog megsértése, hanem akadályozhatja az Európai Unió és harmadik országok között folyamatban lévő tárgyalásokat az európai védjegy oltalmát biztosító kétoldalú megállapodások megkötéséről és a kiváló minőségű EU-termékek EU-n kívüli népszerűsítését.

A Bizottság 2018. januárjában kezdeményezett jogsértési eljárást Dánia ellen, amelyben felkérte a dán hatóságokat, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a dániai székhellyel rendelkező vállalatok illegális gyakorlatának megszüntetésére, illetve megelőzésére.

Mivel Dánia nem oldotta meg a jelzett problémákat, az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az ügyet az EU Bíróságához utalja.

A feta a világ egyik legrégebbi sajtja.  A feta szó azonban később keletkezett, nagyjából a 17. században, és az olasz fette, azaz szeletelt szóból született, ami jelzi, hogy a sajtot nagyobb szeletre vágva tárolták a hordókban.

Juhtejből vagy vegyesen juh- és kecsketejből állítják elő, de legfeljebb 30% lehet a kecsketej tartalma. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által legelt fűszernövények adják.

Sós lében, néha savóban tárolják. A sajt sótartalma igen magas, közel 5%, míg a legtöbb, általunk ismert sajtok 1-2%-os sótartalommal rendelkeznek. Zsírtartalma 30 és 60 % között mozog, és nagyon sok fehérjét tartalmaz, 10 dkg fedezi egy felnőtt napi fehérjeadagját. Található benne A és B2 vitamin, valamint nagyobb mennyiségű kálcium is.

A Görögországon kívül készített, javarészt tehéntejből készült sajtok esetében csak feta-típusú sajtokról beszélhetünk. Ez nem von le az élvezeti értékükből, csupán jelzi, hogy másutt, máshogyan készült a sajt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Gyümölcs között találtak egy csomó kokaint

Még a rotterdami kikötőben is – ahol évi tíztonnás nagyságrendben foglalnak le kokainszállítmányokat – jelentősnek számított az a mennyiség, amit a minap banánpürés hordók közé rejtve találtak meg. De más gyümölcsök közül is komolyabb tételek kerültek elő mostanában.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

Július 31-e az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az összeget a hivatal elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.