Back to top

Állati karácsony: elektromos angolnával működik a karácsonyfa izzó

Óriási szenzációt keltett egy tennessee-i karácsonyfa, a fán lévő izzósort ugyanis egy elektromos angolna "üzemelteti".

Az Ecowatch cikke szerint a karácsonyfát, aminek az izzóit elektromos angolnával üzemeltetik a Tennessee Aquariumban állították ki. Az alábbi videón jól látható, hogy a karácsonyfát az állat akváriuma mellett helyezték el, és az is, hogy

a Miguel Wattson névre keresztelt elektromos angolnának köszönhetően az izzósor nem csak világít, hanem villog is.

Az állat azonban nem közvetlenül az izzókba termeli az áramot. "Van egy érzékelő az akváriumban, ami, amikor Miguel áramot termel, felveszi azt" – mondta az angolna gondozója, Kimberly Hurt hozzátéve, hogy az érzékelők átalakítják az állat által megtermelt elektromosságot, az izzók tehát így világítanak.

Az izzók fényereje attól függ, hogy mekkora áramütést ad le Miquel. Az elektromos angolnák akár 800 voltos elektromos feszültséget is képesek előállítani, amikor elkábítják a zsákmányukat, vagy megpróbálják megvédeni magukat. Ez azt jelenti, hogy a fa akkor a legfényesebb, amikor Miguel éppen eszik. Máskülönben az elektromos angolnák a tájékozódásra, illetve az áldozatuk felkeresésére nagyjából 10 voltos feszültséget termelnek.

Az év többi részében a Miguel tartályában található érzékelőket egy erősítőhöz és egy LED-mérőhöz csatlakoztatják, hogy a látogatók nyomon követhessék, mikor állít elő áramot. Így tehát nem volt nehéz az érzékelőket egy fa izzóihoz csatlakoztatni.

A gondozó szerint az elkövetkező években is lehet majd számítani a látványosságra.

"Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét ezekre az állatokra, és a vizek védelmére, amikben élnek"

– mondta.

Érdekesség, hogy az elektromos angolnák valójában nem angolnák, az elektromoskéshal-félék családjába tartozik. Édesvízi tavakban, valamint az Amazonas és az Orinoco folyók vízgyűjtő területein élnek, Dél-Amerikában.

További érdekesség, hogy Miquel valójában nem az első elektromos angolna, ami kivilágított egy karácsonyfát. 2012-ben Utah-ban hasonló látványosságnak lehettek szemtanúi a The Living Planet Aquariumba látogatók, 2015-ben pedig Japánban hozta el egy angolna a karácsonyi fényeket.

Forrás: 
Ecowatch

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

Elfeledett hős

A napokban volt 124 éve, egészen pontosan január 16-án, hogy dr. Lumniczer Sándor orvos, kétszeres Európa- és háromszoros világbajnok agyaggalamb-lövő vadászember világra jött.