Back to top

Állati karácsony: elektromos angolnával működik a karácsonyfa izzó

Óriási szenzációt keltett egy tennessee-i karácsonyfa, a fán lévő izzósort ugyanis egy elektromos angolna "üzemelteti".

Az Ecowatch cikke szerint a karácsonyfát, aminek az izzóit elektromos angolnával üzemeltetik a Tennessee Aquariumban állították ki. Az alábbi videón jól látható, hogy a karácsonyfát az állat akváriuma mellett helyezték el, és az is, hogy

a Miguel Wattson névre keresztelt elektromos angolnának köszönhetően az izzósor nem csak világít, hanem villog is.

Az állat azonban nem közvetlenül az izzókba termeli az áramot. "Van egy érzékelő az akváriumban, ami, amikor Miguel áramot termel, felveszi azt" – mondta az angolna gondozója, Kimberly Hurt hozzátéve, hogy az érzékelők átalakítják az állat által megtermelt elektromosságot, az izzók tehát így világítanak.

Az izzók fényereje attól függ, hogy mekkora áramütést ad le Miquel. Az elektromos angolnák akár 800 voltos elektromos feszültséget is képesek előállítani, amikor elkábítják a zsákmányukat, vagy megpróbálják megvédeni magukat. Ez azt jelenti, hogy a fa akkor a legfényesebb, amikor Miguel éppen eszik. Máskülönben az elektromos angolnák a tájékozódásra, illetve az áldozatuk felkeresésére nagyjából 10 voltos feszültséget termelnek.

Az év többi részében a Miguel tartályában található érzékelőket egy erősítőhöz és egy LED-mérőhöz csatlakoztatják, hogy a látogatók nyomon követhessék, mikor állít elő áramot. Így tehát nem volt nehéz az érzékelőket egy fa izzóihoz csatlakoztatni.

A gondozó szerint az elkövetkező években is lehet majd számítani a látványosságra.

"Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét ezekre az állatokra, és a vizek védelmére, amikben élnek"

– mondta.

Érdekesség, hogy az elektromos angolnák valójában nem angolnák, az elektromoskéshal-félék családjába tartozik. Édesvízi tavakban, valamint az Amazonas és az Orinoco folyók vízgyűjtő területein élnek, Dél-Amerikában.

További érdekesség, hogy Miquel valójában nem az első elektromos angolna, ami kivilágított egy karácsonyfát. 2012-ben Utah-ban hasonló látványosságnak lehettek szemtanúi a The Living Planet Aquariumba látogatók, 2015-ben pedig Japánban hozta el egy angolna a karácsonyi fényeket.

Forrás: 
Ecowatch

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

Fegyveres harc kezdődik a Balatonnál a vaddisznók ellen

Ki kellett lőni a kutyára támadó vadakat Szepezden. Van, aki viszont hagyja lakmározni őket a kert végében lévő komposztból, addig sem támadnak.

Lóhúsos fagyit ettek a Szegedi Vadaspark tigrisei

A nagy hőségben az állatok is vágynak egy kis hűsölésre, ezért a Szegedi Vadaspark szibériai tigriseit fagyival kínálták meg a gondozóik. A nagymacskák természetesen nem csoki, pisztácia vagy vanília ízeket kóstolhattak, sokkal inkább olyan „édességet”, amibe beleborzong az ember.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

Jó ütemben halad a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszintrehabilitációja

Jó ütemben halad a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszintrehabilitációja, a 28,5 milliárd forintos beruházás műszaki készültsége meghaladja a hatvan százalékot – mondta a Torda-szigetnél épülő torkolati műtárgy egyik acél elzáró táblájának beemelése előtt tartott sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás miniszteri biztosa.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.

Nemzeti öntözési mintaprogram

A klímaváltozás jelentős hatással van a mezőgazdaságra, például az egyenetlen csapadékeloszlás miatt a legnagyobb összeget aszálykárra fizetik ki a kárenyhítési alapból – hangzott el a minap egy agrárkonferencián. Emellett közismert, hogy az agrártárca 2024-ig százezer hektárral kívánja növelni a jelenleg öntözhető területek nagyságát.

A klímaváltozás átalakítja a madarak méreteit

Érdekes megállapításra jutott egy spanyol kutatócsoport, miután két fülemüle populációban vizsgált egyedek szárnyfesztávolságát mérték. A vizsgálatok szerint az eddigi adatok alapján csökkent ezen énekesmadarak szárnyfesztávolsága, amit a kutatók a felmelegedésre vezettek vissza.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.