Back to top

Idris Elba egy poloska pusztító darázsfaj névadója lesz?

Mexikói tudósok egy olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. Az új darázsfajt pedig Idris Elba brit színészről szeretnék elnevezni.

Fotó: wikimedia.org
A Modern Farmer cikke szerint egy mexikói kutatócsapat felfedezte az Idris Elba darazsat (mely név még nem hivatalos) a bagrada hilaris nevű, címeres poloskák családjába tartozó rovar tojásaiban. Az Afrikában őshonos bagrada bogár, egy rendkívül invazív rovarfaj, mely Kalifornia környékén először 2008 tájékán tűnt fel.

A kelkáposzta, a karfiol és a kelbimbó mellet, a brokkoli egyik legnagyobb kártevője.

A becslések szerint 2013-ban 679 millió dolláros kárt okozott a térség növényeiben. A poloska-félét a mexikói Guanajuatoban államban is megtalálták, mely az ország brokkoli termésének hetven százalékát adja. Ezen felül az Egyesült Államok is nagy mennyiségben importál a térségből származó zöldségféléket.

Amikor a kutatócsapat megtalálta az apró ismeretlen parazita darazsat az egyik kártevő petéjében, egy remek lehetőséget láttak benne. Egyből elküldték a mintát bevizsgálásra, Floridába, dr. Elijah Talamas taxonómusnak, aki megerősítette, hogy valóban egy idáig nem azonosított fajjal van dolguk.

Az újonnan megismert faj az Idris parazita darazsak nemzetségbe tartozik. Talamas elmondta, hogy

az Idris nemzetsége hatalmas, számos azonosítatlan fajjal rendelkezik, így nem volt meglepő, hogy találtak egy teljesen újat, amelyet idáig még nem fedeztek fel.

Azonban arra a tudósok sem számítottak, hogy ez a faj a bagrada rovar petéiben jelenik meg, mivel a parazita darazsak általában a pókok petéit támadják.

Talamas elmondta, hogy még évekkel ezelőtt azon viccelődött a felettesével, hogy Idris Elba után kéne elnevezni egy parazita darázsfajt. Azonban a tudós valójában sosem tervezte, hogy az Idris nemzetséggel fog dolgozni, mert a biológiai védekezésben betöltött szerepük szempontjából nem voltak jelentősek.

"Amikor jött a lehetőség és hirtelen lett egy Idris faj, melyet le kellett írni, nem tudtam ellenállni"

– mondta.

Hozzátette, hogy a darázs brit színész utáni Elba elnevezés nem hivatalos. Amikor a taxonómusok egy úgy fajt, egy valódi személy után hivatalosan neveznek el, latin nyelvtant kell használniuk, ami ebben az esetben Idris elbai lenne.

Talamas szerint a felfedezés fontos lépés lehet a bagrada bogár populációk természetes megsemmisítésében anélkül, hogy drága és káros vegyi növényvédő szereket használnának. Megjegyezte, hogy a kémiai növényvédő szerek nem voltak hatékonyak az invazív bogarak ezen fajával szemben.

"A természetes ellenségek azért fontosak, mert nem kell a földeket mérgezni" – mondta, azt is hozzátéve, hogy "nem kell fizetni a drága rovarölőkért, ha a megoldás természetes."

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Információ a gazdanövényektől: miként virágzik a parazita aranka

A 4000-4500 ismert parazita növényfaj közül a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó aranka (Cuscuta) világszerte elterjedt.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Részletes ajánlás készült a Budapestre hulló esővíz hatékonyabb felhasználására

A globális éghajlatváltozás és a fokozódó környezeti problémák egyre komolyabb kihívások elé állítják a városépítészetet is, így korunk tervezőinek sürgősen és radikálisan újra kell gondolniuk számos eddigi alapvetést.