Back to top

Idris Elba egy poloska pusztító darázsfaj névadója lesz?

Mexikói tudósok egy olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. Az új darázsfajt pedig Idris Elba brit színészről szeretnék elnevezni.

Fotó: wikimedia.org
A Modern Farmer cikke szerint egy mexikói kutatócsapat felfedezte az Idris Elba darazsat (mely név még nem hivatalos) a bagrada hilaris nevű, címeres poloskák családjába tartozó rovar tojásaiban. Az Afrikában őshonos bagrada bogár, egy rendkívül invazív rovarfaj, mely Kalifornia környékén először 2008 tájékán tűnt fel.

A kelkáposzta, a karfiol és a kelbimbó mellet, a brokkoli egyik legnagyobb kártevője.

A becslések szerint 2013-ban 679 millió dolláros kárt okozott a térség növényeiben. A poloska-félét a mexikói Guanajuatoban államban is megtalálták, mely az ország brokkoli termésének hetven százalékát adja. Ezen felül az Egyesült Államok is nagy mennyiségben importál a térségből származó zöldségféléket.

Amikor a kutatócsapat megtalálta az apró ismeretlen parazita darazsat az egyik kártevő petéjében, egy remek lehetőséget láttak benne. Egyből elküldték a mintát bevizsgálásra, Floridába, dr. Elijah Talamas taxonómusnak, aki megerősítette, hogy valóban egy idáig nem azonosított fajjal van dolguk.

Az újonnan megismert faj az Idris parazita darazsak nemzetségbe tartozik. Talamas elmondta, hogy

az Idris nemzetsége hatalmas, számos azonosítatlan fajjal rendelkezik, így nem volt meglepő, hogy találtak egy teljesen újat, amelyet idáig még nem fedeztek fel.

Azonban arra a tudósok sem számítottak, hogy ez a faj a bagrada rovar petéiben jelenik meg, mivel a parazita darazsak általában a pókok petéit támadják.

Talamas elmondta, hogy még évekkel ezelőtt azon viccelődött a felettesével, hogy Idris Elba után kéne elnevezni egy parazita darázsfajt. Azonban a tudós valójában sosem tervezte, hogy az Idris nemzetséggel fog dolgozni, mert a biológiai védekezésben betöltött szerepük szempontjából nem voltak jelentősek.

"Amikor jött a lehetőség és hirtelen lett egy Idris faj, melyet le kellett írni, nem tudtam ellenállni"

– mondta.

Hozzátette, hogy a darázs brit színész utáni Elba elnevezés nem hivatalos. Amikor a taxonómusok egy úgy fajt, egy valódi személy után hivatalosan neveznek el, latin nyelvtant kell használniuk, ami ebben az esetben Idris elbai lenne.

Talamas szerint a felfedezés fontos lépés lehet a bagrada bogár populációk természetes megsemmisítésében anélkül, hogy drága és káros vegyi növényvédő szereket használnának. Megjegyezte, hogy a kémiai növényvédő szerek nem voltak hatékonyak az invazív bogarak ezen fajával szemben.

"A természetes ellenségek azért fontosak, mert nem kell a földeket mérgezni" – mondta, azt is hozzátéve, hogy "nem kell fizetni a drága rovarölőkért, ha a megoldás természetes."

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Permetezőgép növényvédelmi kísérletekhez

Az AGROmashEXPO egyik különdíját a Farmgép Kft. Kertitox PreBIKE parcellapermetezője kapta. A Farmgép Kft. egyedi igényre tervezett, díjnyertes parcellapermetezőjét használják a nagy növényvédőszer-forgalmazó cégek és a növényvédelmi hatóság is a kísérleteihez.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.