Back to top

Szabályosan szeretnének termelni, de lassan nem lehet

A termesztést nehezítő körülmények ellenére a hazai nagy zellertermesztők a jövőben is szeretnék a magyar piacot ellátni az eddig megszokott jó minőségű leveles és darabos gumókkal. A növények megvédését azonban lassan ellehetetleníti az engedélyezett hatóanyagok rohamos csökkentése, ezért a FruitVeB közvetítésével az illetékes hatóságok segítségét kérik.

A hazai zellertermesztés főként a Homokhátságra, Bugyi és Szabadszállás környékére összpontosul, és a terület fokozatos szűkülésével a termelők száma is csökken. Kevesen vannak, még sem ismerik egymást, ezért is gondolták úgy a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. munkatársai, hogy gondjaik, céljaik egyeztetésére - a hagymásokhoz és sárgarépásokhoz hasonlóan - a zellertermelőket is összehozza egy klub keretében. Az első összejövetelre decemberben került sor Bugyiban, ahol a Magyarországon legnagyobb területen zellert termelő gazdák hangsúlyozták, hogy a termesztést nehezítő körülmények ellenére a jövőben is szeretnék a magyar piacot ellátni az eddig megszokott jó minőségű leveles és darabos gumókkal. Ezt a célt a rendezvény előadói szakmai információkkal támogatták.

A fajtakínálat kiváló
Fotó: Rimóczi Irén

A zeller az egyedüli zöldség, melynek nő a fogyasztása, gumós és leveles áruként is keresik. Termesztése mellett szól még, hogy a technológia részben gépesíthető, megfelelő a fajtaválaszték, és elérhetők a tudatos termesztést megalapozó mérési technikák, eszközök. A termesztést azonban mind több tényező nehezíti. 

A hazai zellertermesztők nem tudtak áremelkedést érvényesíteni az utóbbi években, a költségek azonban növekednek.

Elsősorban a kézimunkaerő drágul, ráadásul az elvándorlás, a kiöregedés miatt mind nehezebb megbízható munkaerőt találni. A változékony, szélsőséges időjárás, főként a meleg nyarak, a perzselő UV-sugárzás a növényeket és a termelőket sem kíméli. Az állomány, a termés megvédését lassan ellehetetleníti az engedélyezett növényvédelmi hatóanyagok körének szűkülése. Különösen nagy a gond a gyomirtásban, a kétszikű gyomok elleni készítmények teljes hiánya miatt a hazai termelők versenyhátrányban vannak a lengyel, német vagy holland kertészekkel szemben.

További komoly növényvédelmi kihívás, hogy az erősödő nyári fölmelegedés miatt elszaporodtak a rovarkártevők (levéltetvek, kétfoltos takácsatkák), és elsősorban a kétfoltos takácsatka megfékezésére hiányoznak az engedélyezett, hatékony növényvédelmi megoldások Magyarországon.

A gombabetegségek megelőzésére is a szerek váltogatására lenne szükség, ha lenne elegendő engedélyezett készítmény.

Az árutermelő kertészek nem szeretnék megszegni a szabályokat, előírásokat, ezért az illetékes hatóságok segítségét kérik, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közreműködésével, közvetítésével.

Hiszen mérlegelniük kell, és ha bizonytalannak látják a növényvédelmi hátteret, le kell mondaniuk a zeller termeléséről. Ezzel azonban felgyorsulhat a nehezebben ellenőrizhető külföldi termékek beáramlása a hazai piacra, hangzott az összejövetelen, amelyre Ládi Csaba, a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. termékfelelőse hívta össze hazánk legnagyobb zellertermelőit.

Közösen gondolkodtak
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.