Back to top

Szabályosan szeretnének termelni, de lassan nem lehet

A termesztést nehezítő körülmények ellenére a hazai nagy zellertermesztők a jövőben is szeretnék a magyar piacot ellátni az eddig megszokott jó minőségű leveles és darabos gumókkal. A növények megvédését azonban lassan ellehetetleníti az engedélyezett hatóanyagok rohamos csökkentése, ezért a FruitVeB közvetítésével az illetékes hatóságok segítségét kérik.

A hazai zellertermesztés főként a Homokhátságra, Bugyi és Szabadszállás környékére összpontosul, és a terület fokozatos szűkülésével a termelők száma is csökken. Kevesen vannak, még sem ismerik egymást, ezért is gondolták úgy a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. munkatársai, hogy gondjaik, céljaik egyeztetésére - a hagymásokhoz és sárgarépásokhoz hasonlóan - a zellertermelőket is összehozza egy klub keretében. Az első összejövetelre decemberben került sor Bugyiban, ahol a Magyarországon legnagyobb területen zellert termelő gazdák hangsúlyozták, hogy a termesztést nehezítő körülmények ellenére a jövőben is szeretnék a magyar piacot ellátni az eddig megszokott jó minőségű leveles és darabos gumókkal. Ezt a célt a rendezvény előadói szakmai információkkal támogatták.

A fajtakínálat kiváló
Fotó: Rimóczi Irén

A zeller az egyedüli zöldség, melynek nő a fogyasztása, gumós és leveles áruként is keresik. Termesztése mellett szól még, hogy a technológia részben gépesíthető, megfelelő a fajtaválaszték, és elérhetők a tudatos termesztést megalapozó mérési technikák, eszközök. A termesztést azonban mind több tényező nehezíti. 

A hazai zellertermesztők nem tudtak áremelkedést érvényesíteni az utóbbi években, a költségek azonban növekednek.

Elsősorban a kézimunkaerő drágul, ráadásul az elvándorlás, a kiöregedés miatt mind nehezebb megbízható munkaerőt találni. A változékony, szélsőséges időjárás, főként a meleg nyarak, a perzselő UV-sugárzás a növényeket és a termelőket sem kíméli. Az állomány, a termés megvédését lassan ellehetetleníti az engedélyezett növényvédelmi hatóanyagok körének szűkülése. Különösen nagy a gond a gyomirtásban, a kétszikű gyomok elleni készítmények teljes hiánya miatt a hazai termelők versenyhátrányban vannak a lengyel, német vagy holland kertészekkel szemben.

További komoly növényvédelmi kihívás, hogy az erősödő nyári fölmelegedés miatt elszaporodtak a rovarkártevők (levéltetvek, kétfoltos takácsatkák), és elsősorban a kétfoltos takácsatka megfékezésére hiányoznak az engedélyezett, hatékony növényvédelmi megoldások Magyarországon.

A gombabetegségek megelőzésére is a szerek váltogatására lenne szükség, ha lenne elegendő engedélyezett készítmény.

Az árutermelő kertészek nem szeretnék megszegni a szabályokat, előírásokat, ezért az illetékes hatóságok segítségét kérik, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közreműködésével, közvetítésével.

Hiszen mérlegelniük kell, és ha bizonytalannak látják a növényvédelmi hátteret, le kell mondaniuk a zeller termeléséről. Ezzel azonban felgyorsulhat a nehezebben ellenőrizhető külföldi termékek beáramlása a hazai piacra, hangzott az összejövetelen, amelyre Ládi Csaba, a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. termékfelelőse hívta össze hazánk legnagyobb zellertermelőit.

Közösen gondolkodtak
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Információ a gazdanövényektől: miként virágzik a parazita aranka

A 4000-4500 ismert parazita növényfaj közül a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó aranka (Cuscuta) világszerte elterjedt.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

A növényvédelem kihívásai: szercsökkentés, drónos permetezés

A Bábolnai Gazdanapok délelőtti programjai között szerepelt egy kerekasztal beszélgetés, mely a növényvédelem aktuális kihívásait vette sorra. A növényvédőszer kivonások, a szükséges új technológiák (drónos permetezés) és ezekkel kapcsolatban a jövedelmezőség is szóba került.

Veszélyben a bogyósok, sok a gond a dióval – Növényvédelmi előrejelzés, 38. hét

Általános gond ebben az időszakban, hogy a darázsrágta gyümölcsön azonnal megjelennek a gombás betegségek; de még ennél is nagyobb kárt tesz a tömegesen jelen lévő pettyesszárnyú muslica, a védekezés gyakorlatilag eredménytelen ellene. Eredményesen megelőzhetjük ugyanakkor a cseresznye- és a meggyfák idő előtti lombvesztését, ha kontakt hatású készítményekkel védekezünk a blumeriellás levélfoltosodás ellen.

Halból és sertésből készült ételeket is kóstoltat az AMC

Az Agrármarketing Cetrum számos programot kínál a Bábolnai Gazdanapokra kilátogatóknak. Ondré Péter, a szervezet ügyvezetője mutatta be kiállítási kínálatukat, de szót ejtett más belföldi-, és külföldi futó kampányaikról is.