Back to top

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.

Az új előírások szerint nem lesz megengedett 30 hektárnál nagyobb egybefüggő területen mezőgazdasági növénytermesztést folytatni. Az Eurostat adatai szerint egész Európában a legnagyobb átlagos birtokméret a cseheknél van, igaz nem tűnhet soknak az a 133 hektár, ellenben, ha figyelembe vesszük, hogy az uniós átlag 16 hektár, már érzékelhető a méretkülönbség.

Továbbá a megszabott 30 hektárt meghaladó mezőgazdasági táblák között minimum 22 méter szélességű táblaszegély meghagyása kötelező, mely lehet fű- vagy takarmánynövénysáv. Vidékfejlesztési kifizetésekben és a földalapú támogatásokban csak abban az esetben részesülhet a gazda, ha ezek az alapkövetelmények betartásra kerülnek.

A szabályozás a mozaikszerű élőhely visszaalakítását tenné lehetővé, ami egyaránt segíteni a vad- és mezőgazdálkodás ismert problémakörét. Miszerint a kis parcellás, változatos növénykultúrával, szegélyhatásokkal kialakított területek a tapasztalatok alapján csökkentenék

az aszály valószínűségét, megőrizné a termőtalajok vízmegtartó képességét, ami hatványozott eredménynek számít a napjainkban zajló klímaváltozásban, illetve száraz években.

Vadgazdálkodási szempontból pedig a változatos élőhely és táblaszegélyek esélyt adhatnak az apróvadállomány jelenleg is zajló csökkenésének megállítására, illetve fokozatos növekedésére.

Ez a fajta élőhely-kialakítás a fészekrakás, búvóhely, változatos táplálékkínálat lehetőségét teremtik meg, ezek pedig az apróvad számára elengedhetetlen feltételek az állománynövekedéshez.

Amennyiben az eredmények igazolják a hipotézist, a csehországi minta remek példa lehet Európa más országai számára, és jelentős eredményeket lehetne elérni mind a két ágazatban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Tíz év alatt megkétszereződtek a földárak Németországban

A Német Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt tíz évben, átlagosan 2,3-szorosára nőttek a földárak az országban. A növekedés egyik fő okának azt tartják, hogy megjelentek a vevők között a mezőgazdaságon kívüli befektetők is.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát

Az ásványvíz- és üdítőital gyártók 2030-ig 50 százalékra növelik az újrahasznosított műanyag alapanyagok arányát a palackokban, és valamennyi cég saját kampányt indít az italcsomagolások szelektív gyűjtésének népszerűsítésére.

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.