Back to top

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.

Az új előírások szerint nem lesz megengedett 30 hektárnál nagyobb egybefüggő területen mezőgazdasági növénytermesztést folytatni. Az Eurostat adatai szerint egész Európában a legnagyobb átlagos birtokméret a cseheknél van, igaz nem tűnhet soknak az a 133 hektár, ellenben, ha figyelembe vesszük, hogy az uniós átlag 16 hektár, már érzékelhető a méretkülönbség.

Továbbá a megszabott 30 hektárt meghaladó mezőgazdasági táblák között minimum 22 méter szélességű táblaszegély meghagyása kötelező, mely lehet fű- vagy takarmánynövénysáv. Vidékfejlesztési kifizetésekben és a földalapú támogatásokban csak abban az esetben részesülhet a gazda, ha ezek az alapkövetelmények betartásra kerülnek.

A szabályozás a mozaikszerű élőhely visszaalakítását tenné lehetővé, ami egyaránt segíteni a vad- és mezőgazdálkodás ismert problémakörét. Miszerint a kis parcellás, változatos növénykultúrával, szegélyhatásokkal kialakított területek a tapasztalatok alapján csökkentenék

az aszály valószínűségét, megőrizné a termőtalajok vízmegtartó képességét, ami hatványozott eredménynek számít a napjainkban zajló klímaváltozásban, illetve száraz években.

Vadgazdálkodási szempontból pedig a változatos élőhely és táblaszegélyek esélyt adhatnak az apróvadállomány jelenleg is zajló csökkenésének megállítására, illetve fokozatos növekedésére.

Ez a fajta élőhely-kialakítás a fészekrakás, búvóhely, változatos táplálékkínálat lehetőségét teremtik meg, ezek pedig az apróvad számára elengedhetetlen feltételek az állománynövekedéshez.

Amennyiben az eredmények igazolják a hipotézist, a csehországi minta remek példa lehet Európa más országai számára, és jelentős eredményeket lehetne elérni mind a két ágazatban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Békapopuláció a kipusztulás szélén

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték fogyasztási céllal való gyűjtésüket.

Nem javított a búzahozamon az eső

A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet, a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez (GOSZ) beérkezett információk szerint a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat - mondta a Világgazdaságnak a szervezet elnöke.

Klimatizált utcák Bécsben

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.