0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.

Az új előírások szerint nem lesz megengedett 30 hektárnál nagyobb egybefüggő területen mezőgazdasági növénytermesztést folytatni. Az Eurostat adatai szerint egész Európában a legnagyobb átlagos birtokméret a cseheknél van, igaz nem tűnhet soknak az a 133 hektár, ellenben, ha figyelembe vesszük, hogy az uniós átlag 16 hektár, már érzékelhető a méretkülönbség.

Továbbá a megszabott 30 hektárt meghaladó mezőgazdasági táblák között minimum 22 méter szélességű táblaszegély meghagyása kötelező, mely lehet fű- vagy takarmánynövénysáv. Vidékfejlesztési kifizetésekben és a földalapú támogatásokban csak abban az esetben részesülhet a gazda, ha ezek az alapkövetelmények betartásra kerülnek.

A szabályozás a mozaikszerű élőhely visszaalakítását tenné lehetővé, ami egyaránt segíteni a vad- és mezőgazdálkodás ismert problémakörét. Miszerint a kis parcellás, változatos növénykultúrával, szegélyhatásokkal kialakított területek a tapasztalatok alapján csökkentenék

az aszály valószínűségét, megőrizné a termőtalajok vízmegtartó képességét, ami hatványozott eredménynek számít a napjainkban zajló klímaváltozásban, illetve száraz években.

Vadgazdálkodási szempontból pedig a változatos élőhely és táblaszegélyek esélyt adhatnak az apróvadállomány jelenleg is zajló csökkenésének megállítására, illetve fokozatos növekedésére.

Ez a fajta élőhely-kialakítás a fészekrakás, búvóhely, változatos táplálékkínálat lehetőségét teremtik meg, ezek pedig az apróvad számára elengedhetetlen feltételek az állománynövekedéshez.

Amennyiben az eredmények igazolják a hipotézist, a csehországi minta remek példa lehet Európa más országai számára, és jelentős eredményeket lehetne elérni mind a két ágazatban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu