Back to top

Nincs idejük termeszteni, annyi egyebet várnak el tőlük

Dinamikusan növekszik a szabadföldi zöldségek termőfelülete Németországban, az idei évben viszont a klasszikus termesztéstechnológiai kérdéseket háttérbe fogják szorítani az egyebek, a gazdáknak elsősorban a társadalom és a politika támasztotta kihívásokkal kell megküzdeniük.

A szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint 2019-ben három százalékkal nagyobb felületet szántak Németország-szerte a szabadföldi zöldség és szamóca termesztésének, mint egy évvel korábban – adta hírül az agrárpiaci információkat elemző AMI információira hivatkozva a fruchthandel.de portál.

Számításaik szerint ez azt jelenti, hogy 130 600 hektáron termesztettek zöldséget.

Lehengerlő előnnyel, a felület mintegy ötödét elfoglalva a spárga áll az élen,

majd a sárgarépa és a hagyma követi a dobogós helyeken. Mivel a felület is nőtt, és a hozamok is jobban alakultak, mint 2018-ban – főleg az őszi betakarítású sárgarépa és fejes káposzta esetében –, mindenképpen nagyobb mennyiséget takaríthattak be a gazdálkodók, mint az előző idényben. Az AMI úgy becsül, hogy országszerte 3,57 millió tonna zöldséget szedhettek a szabadföldi táblákról, ami mintegy 10%-kal több a 2018-asnál.

Az importált frisszöldség mennyisége ezzel párhuzamosan mintegy 1%-kal csökkent, bár nagy a szórás fajonként: salátauborkából például nőtt az import, paprikából és paradicsomból ugyanakkor csökkent. Hagymából nem kevesebb mint 11%-kal többet vásároltak a németek 2019-ben külföldről, mint a korábbi szezonban. Az ok elsősorban az, hogy

2018-ban alig termett hagyma, és 2019 első felében nagyon hamar kiürültek a tárolók.

Mi várható 2020-ban? Ez általában leginkább az időjárástól függ, bár pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a klasszikus termesztéstechnológiai kérdések rövid- és középtávon is háttérbe fognak szorulni, mert a gazdálkodóknak elsősorban a politika és a társadalom támasztotta elvárásokkal kell megbirkózniuk. Elsősorban a környezet- és természetvédelemmel, a műtrágyák és növényvédő szerek, valamint a műanyag mennyiségének csökkentésével kapcsolatban nagy a nyomás.

Mindezek persze érthető elvárások, de

vajon akkor is megveszik-e majd a fogyasztók a zöldséget, ha az láthatóan tápanyaghiányos, és/vagy növénybetegségek feltűnő nyomait viseli magán?

És arról van-e bárkinek adata, hogy mennyi értékes tápanyag megy veszendőbe a zöldségekből, ha csomagolás nélkül kerülnek a pultokra? A fenntartható csomagolás tehát egészen biztosan 2020 egyik legforróbb témája lesz – jelzi előre az AMI.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Együttműködő európai permetezőgyártók

A Mazzotti permetezőgépgyár 2017 óta a John Deere-hez tartozik, de továbbra is gyárt vontatott és önjáró permetezőket saját márkanév alatt, illetve a Kvernelanddal kooperációban.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.