Back to top

Nincs idejük termeszteni, annyi egyebet várnak el tőlük

Dinamikusan növekszik a szabadföldi zöldségek termőfelülete Németországban, az idei évben viszont a klasszikus termesztéstechnológiai kérdéseket háttérbe fogják szorítani az egyebek, a gazdáknak elsősorban a társadalom és a politika támasztotta kihívásokkal kell megküzdeniük.

A szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint 2019-ben három százalékkal nagyobb felületet szántak Németország-szerte a szabadföldi zöldség és szamóca termesztésének, mint egy évvel korábban – adta hírül az agrárpiaci információkat elemző AMI információira hivatkozva a fruchthandel.de portál.

Számításaik szerint ez azt jelenti, hogy 130 600 hektáron termesztettek zöldséget.

Lehengerlő előnnyel, a felület mintegy ötödét elfoglalva a spárga áll az élen,

majd a sárgarépa és a hagyma követi a dobogós helyeken. Mivel a felület is nőtt, és a hozamok is jobban alakultak, mint 2018-ban – főleg az őszi betakarítású sárgarépa és fejes káposzta esetében –, mindenképpen nagyobb mennyiséget takaríthattak be a gazdálkodók, mint az előző idényben. Az AMI úgy becsül, hogy országszerte 3,57 millió tonna zöldséget szedhettek a szabadföldi táblákról, ami mintegy 10%-kal több a 2018-asnál.

Az importált frisszöldség mennyisége ezzel párhuzamosan mintegy 1%-kal csökkent, bár nagy a szórás fajonként: salátauborkából például nőtt az import, paprikából és paradicsomból ugyanakkor csökkent. Hagymából nem kevesebb mint 11%-kal többet vásároltak a németek 2019-ben külföldről, mint a korábbi szezonban. Az ok elsősorban az, hogy

2018-ban alig termett hagyma, és 2019 első felében nagyon hamar kiürültek a tárolók.

Mi várható 2020-ban? Ez általában leginkább az időjárástól függ, bár pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a klasszikus termesztéstechnológiai kérdések rövid- és középtávon is háttérbe fognak szorulni, mert a gazdálkodóknak elsősorban a politika és a társadalom támasztotta elvárásokkal kell megbirkózniuk. Elsősorban a környezet- és természetvédelemmel, a műtrágyák és növényvédő szerek, valamint a műanyag mennyiségének csökkentésével kapcsolatban nagy a nyomás.

Mindezek persze érthető elvárások, de

vajon akkor is megveszik-e majd a fogyasztók a zöldséget, ha az láthatóan tápanyaghiányos, és/vagy növénybetegségek feltűnő nyomait viseli magán?

És arról van-e bárkinek adata, hogy mennyi értékes tápanyag megy veszendőbe a zöldségekből, ha csomagolás nélkül kerülnek a pultokra? A fenntartható csomagolás tehát egészen biztosan 2020 egyik legforróbb témája lesz – jelzi előre az AMI.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

Tíz év alatt megkétszereződtek a földárak Németországban

A Német Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt tíz évben, átlagosan 2,3-szorosára nőttek a földárak az országban. A növekedés egyik fő okának azt tartják, hogy megjelentek a vevők között a mezőgazdaságon kívüli befektetők is.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.