Back to top

Most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban – az ára alacsony

Az amerikai gazdák jelentősen megnövelték a sertésállományt 2019-ben. 1943 óta most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban.

Míg novemberben a németországi állattenyésztők két százalékkal csökkentették a sertésállományukat 2018-hoz képest, addig az amerikai gazdálkodók tovább növelték a sertések számát. 2019. december 1-jén az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy

az amerikai gazdák összesen több, mint 77 millió sertést tartanak, 2,27 millió állattal, vagyis 3%-kal százalékkal többet, mint tizenkét hónappal korábban.

Az elmúlt öt évben az állomány összesen 14,1 %-kal nőtt.

A sertés felvásárlási árak az Egyesült Államokban sokkal alacsonyabbak, mint az EU-ban. Míg az EU-ban december végén a sertések kilogrammjáért közel 2 Eurót fizettek, addig

az amerikai gazdák még 1 Eurót sem kaptak. Így az amerikai sertéshús olcsóbbá teszi a világpiaci árat.

A növekedés minden kategóriában megtörtént. A 23 kg-nál kisebb malacok száma az előző év azonos időszakához képest 1,2 %-kal nőtt, több, mint 22 millióra. Az 54 kg-os súlyú sertések száma 1,7% -kal, mintegy 19 millió állatra gyarapodott. A legnagyobb mértékben a hízósertések aránya nőtt meg, összesen  5,6% -kal, ami 29 millió darabot jelent.

Ezen felül a kocák is termelékenyebbek lettek. A tavaly szeptemberi adatok szerint almonként átlagosan 11,1 malac született, azaz 3,1 %-kal több állat, mint az előző év hasonló időszakában, azaz több, mint valaha. Az USDA szakértői december közepén jelezték, hogy

az USA-ban a sertéshús-termelés 2020-ban körülbelül 447 000 tonnával, vagyis 3,6 %-kal, 13 millió tonnára növekszik az előző évhez képest.

A minisztérium szerint az előállított extra hús nagy részét külföldön kell értékesíteni. Az export várhatóan 363 000 tonnával, vagyis 12,8 %-kal,  növekszik. Az amerikai sertéshús-beszállítók különös figyelmet fordítanak Kínára a közelmúltban történt kereskedelmi megállapodás alapján.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Amerika megkegyelmez a francia pezsgőnek

A napokban Davosban zajló Világgazdasági Fórumon a francia és az amerikai fél megegyezett arról, hogy az amerikaiak nem vetnek ki vámot a francia pezsgőre. Ezért a franciák is hajlandók voltak engedményeket tenni.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.