Back to top

Most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban – az ára alacsony

Az amerikai gazdák jelentősen megnövelték a sertésállományt 2019-ben. 1943 óta most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban.

Míg novemberben a németországi állattenyésztők két százalékkal csökkentették a sertésállományukat 2018-hoz képest, addig az amerikai gazdálkodók tovább növelték a sertések számát. 2019. december 1-jén az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy

az amerikai gazdák összesen több, mint 77 millió sertést tartanak, 2,27 millió állattal, vagyis 3%-kal százalékkal többet, mint tizenkét hónappal korábban.

Az elmúlt öt évben az állomány összesen 14,1 %-kal nőtt.

A sertés felvásárlási árak az Egyesült Államokban sokkal alacsonyabbak, mint az EU-ban. Míg az EU-ban december végén a sertések kilogrammjáért közel 2 Eurót fizettek, addig

az amerikai gazdák még 1 Eurót sem kaptak. Így az amerikai sertéshús olcsóbbá teszi a világpiaci árat.

A növekedés minden kategóriában megtörtént. A 23 kg-nál kisebb malacok száma az előző év azonos időszakához képest 1,2 %-kal nőtt, több, mint 22 millióra. Az 54 kg-os súlyú sertések száma 1,7% -kal, mintegy 19 millió állatra gyarapodott. A legnagyobb mértékben a hízósertések aránya nőtt meg, összesen  5,6% -kal, ami 29 millió darabot jelent.

Ezen felül a kocák is termelékenyebbek lettek. A tavaly szeptemberi adatok szerint almonként átlagosan 11,1 malac született, azaz 3,1 %-kal több állat, mint az előző év hasonló időszakában, azaz több, mint valaha. Az USDA szakértői december közepén jelezték, hogy

az USA-ban a sertéshús-termelés 2020-ban körülbelül 447 000 tonnával, vagyis 3,6 %-kal, 13 millió tonnára növekszik az előző évhez képest.

A minisztérium szerint az előállított extra hús nagy részét külföldön kell értékesíteni. Az export várhatóan 363 000 tonnával, vagyis 12,8 %-kal,  növekszik. Az amerikai sertéshús-beszállítók különös figyelmet fordítanak Kínára a közelmúltban történt kereskedelmi megállapodás alapján.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holland porták baromfija - A fríz tyúk

Miközben a tenyésztők el vannak foglalva az ismertebb fajták változatainak kitenyésztésével (szín, alak stb.), új fajták létrehozásával, addig szinte észre sem veszik a lényegében évszázadok óta változatlanul maradt és tenyésztett fajtákat. Ez utóbbiak közé tartozik a fríz tyúk is, amely nálunk szinte ismeretlen, de Hollandián kívül is kevés helyen foglalkoznak vele.

Miért nem megy be a ló a féltető alá? - A télen-nyáron ideális beálló

Sokszor hangzik el a lótulajdonosoktól a kérdés; ott van a beálló a karámban vagy a legelőn, miért nem megy be a lovuk ítéletidőben vagy nyári hőségben sem?

Galambok különös nyelőcsővel - A pomerániai begyes fajta

Valamennyi galambfajtánál előfordulnak hímek, melyek a begyüket – elsősorban turbékolás közben – megtöltik levegővel. Vélhetően ezekből az egyedekből tenyésztették ki a begyes galambokat, amelyek sajátossága, hogy a begyükbe levegőt képesek nyelni, terjedelmes begyet (golyvát) fújnak, s ezt huzamosabb ideig meg is tartják.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Alpesi legelők követei a Zemplénben

Épp’ mint a család régi autója… Semmi luxus, de mindenre használható, amire kell. Nem a legnagyobb teljesítményű, de biztosan hozza, amit elvárunk tőle. Nem csillog-villog, de a szemünknek mégis a legkedvesebb.

Már vegán termékeket is kínál a Pápai

Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. A Pápai Ízek néven forgalomba kerülő burgerpogácsája és szendvicsfeltétje után már újabb magas fehérjetartalmú vegán termékeken is dolgozik.

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Ősi lófajtát őriznek az ország északkeleti szegletében

A ruszin népcsoportba tartozó huculok egyfajta mindenesként használták a később róluk elnevezett kistestű, ám annál ellenállóbb és szívósabb lovaikat. A hegyvidék, zord időjárási körülményeihez alkalmazkodó fajtának az „igénytelenségén” kívül számos előnyös tulajdonsága van.

FAO: májusban 17 havi mélyponton a világpiaci élelmiszerárak

Májusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett keresletvisszaesés hatására.