0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kenyérdrágulás: itt a pékek részletes magyarázata a drágításra

Magas áfa, elszabadult benzinár, a malmok áremelése, a munkaerőhiány, haszon elmaradása miatti technológiai át nem állás - ezek jellemzik a sütőipari ágazatot. A túléléshez kétszámjegyű drágulásra van szükségük.

Heteken belül 10-15 százalékos kenyérdrágulás várható. A Magyar Pékszövetség ezt követően egy közleményben részletesen megindokolta, miért fog ez bekövetkezni – adta hírül az Infostart.

A sütőipari termékek előállításhoz először is szakemberekre van szükség; a munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér-emelkedés hatására megnöveli az előállítási költséget.

Ám a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése nemcsak folyamatos költségnövekedést eredményez a cégeknél,

hanem erőteljes bérfelhajtó hatása a teljes munkaerő-állományra is kiterjed amiatt, hogy más ágazatok elszívják a dolgozókat, pótlásukat pedig – mint erre Septe József, a szövetség elnök rámutat – csak magasabb fizetést ígérve lehet biztosítani.

Januárban – folytatja – a malmok jeleztek áremelést, ami önmagában is költségnövelő hatású, ráadásul közben az üzemi rezsi és az üzemanyagár is nőtt, nem beszélve a szállítási költségekről és egyes importalapanyagokról a forintgyengülés miatt. A magas kenyéráfa pedig szinte már csak hab a tortán.

Hosszú távú és fenntartható megoldást az automatizálásban látnak a pékek, ennek forrásaihoz azonban félre kell tenni – ha van miből. De erre jelenleg nem látnak esélyt.

A veszteségek elkerülésére, minimális haszonért szükséges tehát a kétszámjegyű áremelés – zárul a közlés.

Forrás: Infostart