0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A frissesség titka

A kaliforniai paprika tengeri szállítása eddig problémásnak számított, egyrészt a frissesség megtartása, másrészt a könnyen terjedő gombabetegségek kockázata miatt. Hogyan lehetséges mégis, hogy az Izraelből induló kaliforniaipaprika-szállítmány 14 napos út után tökéletes minőségben érkezik meg Oroszországba?

Christian DeBlasio, a Purfresh munkatársa elárulta, hogy a titok nyitja az ózon. A cég 2008-ban vezette be a piacon az áruszállító konténerek légterében ózont termelő berendezést az olyan nem utóérő termények tartós tárolására, mint a kaliforniai paprika. Az ilyenek esetén ugyanis az általánosan alkalmazott magas szén-dioxid-tartalmú légtér nem megfelelő, gyakran elszíneződik és megpuhul a rakomány a hosszú tengeri út végére.

Az ózon jótékony hatásait számos tudományos bizonyíték is igazolja, kimutatták, hogy megakadályozza a penész kialakulását, 99 százalékban képes száműzni az E. colit, valamint a szalmonella- és a lisztériabaktériumokat.

A több mint hét napig ózonnal kezelt termések felszínén számottevően megfogyatkoznak a növényvédő szerek maradványai is.

A Purfresh továbbra is az egyetlen cég a világon, amely ózont alkalmaz a tengeri konténerekben, ugyanakkor a módszer előnyeit más paprikatermesztő országok is kihasználhatják számos nem utóérő termény esetében.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/www.freshplaza.com