Back to top

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

A jelenleg Kelet-Afrikában pusztító egyiptomi vándorsáskahadak Uganda, Dél-Szudán és Etiópia felé haladhatnak tovább - mondta el egy illetékes pénteken a kenyai Nairobiban – írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

Stephen Njoka, az egyiptomi vándorsáskák megfékezésére szakosodott kenyai szervezet (DLCO) igazgatója beszámolt róla, hogy a rovarok, amelyek 2019 decemberében Kenya északi részén kezdték meg pusztításukat, megindultak az ország délnyugati része felé.

A szakértő rámutatott:

a megelőző intézkedések hiánya, valamint a vándorsáskák nagy mobilitása és reproduktív potenciálja miatt magas a kockázata annak, hogy az említett, Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Njoka elmondta: meg akarják akadályozni a rovarok továbbvonulását, de kérdéses, hogy sikerrel járnak-e.

egyiptomi_vandorsaska.jpg

Fotó: wikipedia.org/AtelierMonpli

Az igazgató aláhúzta: az általa irányított szervezet a rovarirtós permetezésen kívül oktatást is biztosít helyi tisztségviselőknek.

Bukar Tijani, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) regionális képviselője az emberek megélhetését és az élelmiszerbiztonságot érintő fenyegetésnek nevezte a sáskajárást. Tijani szerint mindent megtesznek, hogy elkerüljék az élelmiszerválság fokozódását.

A vándorsáskák eddig több tízezer hektárnyi növényzetet legeltek le Szomáliában és Kenyában. A FAO január 13-i jelentése szerint a mostani az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskainváziója az Afrika szarvának is nevezett régióban.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.