Back to top

Lombtrágya újragondolva

Vegetációs időszakon belül a hiánybetegségek gyors kezelése, a tápanyagutánpótlás szinte elképzelhetetlen lombtrágyák nélkül. Másfél évtizede látja el a ConsulTrade 2002 Kft. a cseh Klofác fejlesztő és gyártó cég lombtrágyáinak magyarországi képviseletét. A cseh vállalat tulajdonosa korábban gyakorló agrármérnök volt, aki a termelésben szerzett tapasztalatait a tápanyag utánpótlás területén kamatoztatja.

Fontos tartották az AGROmachEXPO-n - a CzechTrade standján - való megjelenést, mivel termékeik bizonyos vonatkozásban technológiai választ  jelentenek a klímaváltozás kihívásaira.

„Vegetációs időszakon belül a hiánybetegségek gyors kezelése, a tápanyagutánpótlás szinte elképzelhetetlen lombtrágyák nélkül”

- magyarázta Kása Sándor, a budapesti központú cég ügyvezetője. Legjobb előre felkészíteni a növényt, ezáltal az aszálystresszes időszakok negatív hatását sokszor még lehet csökkenteni. Egy jó kondícióban lévő alma vagy repce ellenállóbbá válik a káros külső hatások ellen. Termékeik akkor is sikerrel bevethetők, amikor a talajban relatív tápanyag deficit tapasztalható, nedvesség hiányában nem tudja a növény felvenni. Ezzel a lombtrágya technológiával át lehet a nehéz időszakon segíteni a növényt.

Kása Sándor: A Carbonborban a szén segíti a növényt a bór hatékonyabb felvételében
Kása Sándor: A Carbonborban a szén segíti a növényt a bór hatékonyabb felvételében
Fotó: viniczai

„A technológia alkalmazását csak úgy javasoljuk, ha a gazda ismeri a területe tápanyag ellátottságát” - hangsúlyozta a szakember, azt kapja meg a növény és abban a fenológiai fázisban, amire és amikor valóban szüksége van. Ezért együtt működnek magyarországi kutatóintézetekkel – mint a kompolti "Fleischmann Rudolf" Mezőgazdasági Kutatóintézettel, vagy a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel -, s nem csak értékesítenek, hanem szaktanácsadással is a termelők rendelkezésére állnak. Ennek köszönhetően nagyon jó végfelhasználói eredményekről tudnak beszámolni.

Jelenleg 11 borvidéken vannak jelen a termékeikkel – a Pannonhalmi Főapátság Pincészete, a Pannon Tokaj Pincészet, Blum Pincészet, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet -, de a hazai borászoknak nem csak lombtrágyát szeretnének eladni, hanem igyekeznek piacot is szerezni a termékeiknek.

„Azon dolgozunk, hogy Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba ki tudjuk vinni a magyar borokat”- hívta fel a figyelmet az ügyvezető, hogy idén tavasszal határon túli étterem- és szálloda tulajdonosok számára szerveznek bemutatkozást Észak-Szlovákiában, a cseh – lengyel – szlovák határ közelében..

Szénbázisú lombtrágyáik a Klofác cég saját, egyedi szabadalommal rendelkező fejlesztései. Zászlóshajójuk a Carbonbor szén és bórtartalmú szuszpenzió – amely a piacon található egyik legmagasabb bór tartalmú készítmény -, mellette a Fumag készítményeket kínálják, melyekben nitrogén, kálium és magnézium mellette további mikroelemeket találunk. A cseh gyártó nem csak lombtrágyát kínál, hanem az adott kultúrára optimalizált tápanyag utánpótlási technológiát. Ennek lényege, hogy a növény mindig a fenológiai fázisának megfelelően optimalizált tápanyag ellátásban részesüljön.

Valamennyi termékük tartalmaz tapadásfokozó anyagot, így nem mossa le az eső. Ugyanakkor ennek köszönhetően olyan filmréteg keletkezik a lombon, ami megnehezíti a gomba behatolását a  növényi szövetekbe.

Csehországban a magyarhoz képest kisebb területen folyik mezőgazdasági termelés, ám a miénknél jelentősebb repcetermeléssel dicsekedhetnek. A repcére készítettek egy olyan lombtrágya technológiát, amitől több magyar gazdának is megrándul a szája sarka. A Carbonbort őszi kijuttatásra is javasolják, mivel nincsen benne nitrogén, nem „fújja fel” a növényt, hanem a gyökérzet fejlődését segíti, ezzel nő a növény áttelelő képessége. Tavasszal az állomány újabb Carbonbor kezelést kap, ami felkészíti a növényt a virágzásra, majd jöhet a Fumag Lan, amiben már szinte minden benne van, amit a repce kívánhat.

„Tapasztalatunk szerint egyre elfogadottabb a szántóföldi kultúrák lombtrágyázása”

- nyugtázta Kása Sándor, úgy kell növelni a termelés hatékonyságát, hogy lehetőség szerint csökkentsük a környezeti káros hatásokat. Mivel a lombtrágya célzottan kijuttatott hatóanyag, nagyon jó a megtérülése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.