0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vince-napi pincejárás bormustrával

Bármilyen finomak, a rezi boroknak is kell a cégér – fogalmazott egy gazda a hagyományos Vince-napi pincejáráson. Hozzátette: szerinte elengedhetetlen, hogy a kistermelők rendszeresen konzultáljanak egymással, hiszen sok mindenben megegyeznek az érdekeik. Egyebek mellett ezt a célt szolgálják a szőlős-boros rendezvények, például az olyanok, mint a Vince-nap.

Reziben mintegy két évtizedes tradíciója van a Vince-napi pincejárásnak, a szervezők pedig minden alkalommal felelevenítik e szokás eredetét. Szerintük a hagyományok ápolása a legelső, emellett jó a többiekkel találkozni, eszmét cserélni, és örülnek neki, ha a vendégek elmondják a véleményüket a boraikról. Lényeges a fiatalokkal való kapcsolat is, ugyanis ha látják, hogy az idősebbek milyen jól érzik magukat a fehér asztalnál, ahogy jó hangulatban beszélgetnek néhány pohár bor mellett, akkor biztosan továbbviszik ezeket a szokásokat.

Bellér Ferenctől, a Rezi Szőlősgazdák Egyesülete vezetőjétől megtudtuk, hogy Szent Vince a vincellérek védőszentje. Vértanú volt, akit Hispániában kegyetlenül halálra kínoztak a keresztényüldözések idején. De Vincét még halálában sem lehetett legyőzni, a természet erői megvédelmezték meggyalázásra kidobott testét. Neve jelentése: győzedelmes. Úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait, és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját.

Arról, hogy Vince és a bor között volt-e szorosabb kapcsolat, nem maradt fent írásos emlék. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy nevének hangzása – Vincent-vinum – miatt kapcsolták a szentet a borhoz.

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjeként tartják számon, neve napját pedig hagyományosan termésjósló napként és ünnepként. Január végén, a „szőlővessző pálfordulóján” már készülődik a tavasz, vagy legalábbis megkezdi visszavonulását a tél. A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a lemetszett „Vince-vesszők” állapotából jósolták meg a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegbe tették, amit meleg helyre állítottak, várva, hogy kihajtsanak. Úgy tartották, ha sok rügyet hajt, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjúhozás várható.

Sok helyen papot is hívtak a szent neve napján, hogy Isten áldását kérjék a tőkékre, akik a szőlő négy sarkát borral vagy szentelt vízzel öntözték meg.

A biztonság kedvéért más babonás fortélyokat is bevetettek, például bekapáláskor bort rejtettek a föld alá, vagy a szőlősorok végére hurkát, disznósajtot, „gömböcöt” kötöztek, hogy növekedésre ösztönözzék velük a szőlőfürtöket. Azonban a pincejárás hagyománya volt a legáltalánosabb: a borászok egyik pincéből a másikba járva megkóstolták egymás borait, áldomást mondtak és jó termésért énekeltek.

Ha Vince napján olvadt a hó, illetve ha szép, napos idő volt, akkor jó bortermésben bíztak, rossz idő esetén viszont gyenge szüretre számítottak. Számos rigmus ránk maradt ezzel kapcsolatban, például: „Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince!”

– A Vince-napnak nagyon régi hagyománya van – tette hozzá Bellér Ferenc. – A szőlősgazdák, ha más formában és más körülmények között is, de régebben is összegyűltek, hogy egyik pincétől a másikig vonuljanak és megkóstolják egymás borait. A Vince-napnak, illetve szőlőbejárásnak Reziben közel 20 esztendős az újkori hagyománya, és örülünk neki, hogy annak idején elkezdtük.

Ez egy jeles nap, illetve egy új időszak kezdete: ekkorra az új borok már letisztulnak, megmutatják magukat, és hogy milyenné válnak. Úgy néz ki, hogy a múlt év vegyesnek bizonyult a szőlőtermés és a borok tekintetében, bár ehhez hozzá kell tennem, hogy mi szőlősgazdák azért egy kicsit mindig elégedetlenek vagyunk. Ezért inkább azt mondom, hogy tavaly jó szőlőt tudtunk termelni, és reméljük, hogy jó bort készítettünk belőle, a magunk és a fogyasztók kedvére. Vagyis minden egyes pohárral ki tudunk, ki merünk állni az emberek elé, hiszen azért a bortörténelem terén van mivel büszkélkednünk. Dicsekedni szoktam vele, hogy Reziben a Festetics főúri család meglehetősen nagy birtokon termelt rizlinget, ami már akkor minőségi bort adott. Ezért mertük, és merjük azt mondani, hogy a településünkön szép és értékes hagyománya van a szőlőtermesztésnek, a borászatnak, és ezért mertük elnevezni Rezit Rizlingországnak.

Bellér Ferenc az erős hagyományok ellenére kissé borúlátó a jövővel kapcsolatban.

– Nem kis problémát okoz a kistermelők számára, hogy a borfelvásárlás nincs megoldva. Márpedig aki nem tudja a pincéből értékesíteni a borát, annak bizony a nyakán marad a termés, egyszerűen nem tud mit kezdeni vele.

Legtöbben nem látnak más megoldást, minthogy nekiesnek, és kivágják a szőlőjüket. Ez esetben új telepítésekről nyilván nem beszélhetünk. A mi egyesületünk éppen azért alakult, hogy ezekre a problémákra megoldást találjunk: hogy megszerettessük a fiatalokkal a szőlőművelést, a bort, és ezzel megóvjuk a szőlőbirtokokat. Ez nem könnyű feladat, de minél többen dolgozunk a megoldásán, annál biztosabb, hogy ez sikerülhet.

Cserép Gábor, Rezi polgármestere bízik a jövőben, mondván, Rezi hagyományai köteleznek.

– A hagyományok ápolása kötelező számunkra, és meg kell mutatnunk őket a jövő nemzedékének is. A régi szokásokat életben kell tartani, még akkor is, ha ennek megvalósításában akadnak nehézségek – mondta. – Az elődeink nem hiába tartottak szőlővel és borral kapcsolatos ünnepeket. Ezek nem egyszerű összejövetelek vagy hagyományok voltak, a Vince-nap például arról is szólt, hogy megtervezzék az előttük álló gazdasági évet. Az csak pluszt jelentett, hogy ekkor már meg tudták kóstolni az új borokat, és hogy megfigyelték a szőlővesszőt. No meg elbeszélgettek reményeikről, hogy az új évben milyen termésre számítanak. Mindig értékelték egyúttal az előző évet szőlészeti és borászati szempontból – mindezt kóstolgatás mellett, jó hangulatban.

Örülök neki, hogy tartani tudjuk ezeket a hagyományokat Reziben. A szőlőtermelők számára jó programot és lehetőségeket kínál, akárcsak a borbarátoknak, akik egyre nagyobb számban látogatják a rendezvényeket.

Bakos Rezső nemrég nyitotta meg pincészetét a Kápolna soron. Szerinte ugyancsak lényeges a közösségformálás, de az is, hogy megismertessék a település borait.

– A jó bornak – így a rezinek is – kell a cégér – emelte ki. – Úgy alakult, hogy Reziben összefogott több szőlősgazda, akik szívesen látják a vendégeket. Beindult egy folyamat, és remények szerint kialakul egy olyan borút, mint amilyen már „működik” több hegyközségben, vagy például Hévíz egregyi részén.

A céljainkat csak úgy tudjuk elérni, ha minőségi borokat kínálunk, mind formailag, mind tartalmilag. Ez személyes törekvésem is: szeretném, ha a boraim országosan és nemzetközileg ismertté és kedveltté válnának.

A Vince-napi pincejáráson Kiss László esperes szentelte meg a szőlővesszőket, Isten áldását, oltalmát kérve a birtokokra és az idei termésre.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság