Back to top

Koronavírus: gondban a baromfitenyésztők

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat. A takarmányellátás megbénult, a baromfiszállítás szintúgy, éppen ezért sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

Mint azzal olvasóink többsége biztosan tisztában van, a koronavírus terjedése miatt a hatóságok immáron két hete zárva tartják a kínai Hupej tartományt, így annak székhelyét, egyszersmind pedig a betegség gócpontját, Vuhan városát is. A friss hírek arról szólnak,

az itt tevékenykedő baromfitenyésztők egy részének fiatal madarakat kellett elpusztítaniuk, mivel a vírus terjedésének visszaszorítását célzó szigorú szabályok megbénították a takarmányellátást és az élő állatok vágóhidakra történő szállítását.

Az élő baromfi mozgatásának tilalma miatt a tartomány gazdálkodóit megakadályozza abban, hogy csirkéket és tojásokat juttassanak a piacra. A Hupej tartomány baromfitenyésztőit összefogó szövetség egyik képviselője azt nyilatkozta, egyes gazdálkodók kevesebbet etetnek, míg mások kénytelenek elpusztítani állományuk egy részét. Hogy eddig körülbelül hány állatot, illetve hogyan öltek le, arról nem beszélt. A szövetség éppen ezért arra kérte a kínai kormányzatot, hogy adjon zöld utat a takarmányellátásnak.

"Egyelőre nem látunk megoldást erre a helyzetre. Jobb híján felhasználjuk a takarmánykészleteinket, de hogy mi lesz a tojások sorsa, arról fogalmunk sincs” – vélekedett egy Chen nevű gazdálkodó, aki átlagban napi 7 ezer tojást állít elő az említett tartomány Huanggang városa közelében.

A héten a kínai közösségi médiában kezdtek terjedni olyan videók, melyekben az látható, ahogy ismeretlen helyeken ásnak el gazdák kacsákat, illetve tojásokat. A Reuters hírügynökség próbálta kideríteni, hogy mikor és hol készültek a felvételek, de eddig nem járt sikerrel. Ami viszonyt bizonyos: Kína 2019-ben 22 millió tonna baromfihúst termelt, ami 12%-kal több, mint az azt megelőző évben volt; a növekedést az afrikai sertéspestis miatt kialakult sertéshúshiány okozta.

Hupej tartományban egyébként évente mintegy 500 millió baromfit vágnak le a gazdák, s a térség tojástermelése is jelentős.

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt számos baromfikeltető állomás is nehéz helyzetbe került: a szigorú szállítási szabályok okán a gazdák vagy nem tudnak, vagy pedig akarnak csibéket vásárolni tőlük. Mindemellett sok vágóhíd is csökkentett kapacitással működik, mivel nem találnak elegendő munkaerőt.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elmarad a milánói Myplant & Garden a koronavírus miatt

Sajtóközleményt adott ki a Milánóban február 26-28-ára tervezett nagyszabású dísznövényexpó, a Myplant & Garden a koronavírus miatt. Az Észak-Olaszországból érkező hírek miatt több nemzetközi kiállító visszamondta részvételét, ezért a szervezőbizottság úgy döntött, szeptemberre halasztják az eseményt.

Kell-e félnünk a madárinfluenzától? - Állatorvossal tisztázzuk a félreértéseket

A madárinfluenzát a híradásokból úgy ismerhetjük, mint a nagy tömegben tartott madárállományok betegségét. Sajnos azonban a kisgazdaságokban, vagy háztájiban tartott állatok ugyanúgy ki vannak téve a megbetegedésnek, mint nagyüzemekben tartott társaik.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.