Back to top

Új gombaölő hatóanyag a BASF-től: Revysol®

2022-23-ra körülbelül 1,5 millió hektáron más típusú szert kell majd használni a gazdáknak, mint most, köszönhetően az EU hatóanyagok felülvizsgálatának. A gombaölőszerek közül kivonják az azol hatóanyagúak többségét, mint például a Tango® Star-t. A BASF válasza minderre a Revysol® nevű hatóanyag, amely a fő összetevője a Revycare® nevű gombaölőszernek.

Miért lehet és kell is áttérni olyan gombaölőszerekre, amelyek új, a korábbiaktól eltérő hatóanyagot tartalmaznak? A válasz összetett. Köztudott, hogy az EU a hatóanyagok felülvizsgálatát végzi, és ennek eredményeként a jövőben nem használhatók gombaölőszerként például az azolok többsége. Szakemberek szerint 2022-23-ra körülbelül 1,5 millió hektáron más típusú gombaölőt kell majd használni a gazdáknak, mint most.

A BASF egy új típusú hatóanyaggal, a Revysol®-lal készül erre az időszakra.

MMG - Új gombaölő hatóanyag a BASF-től: Revysol®

Kurtz György, kalászos termékek felelőse, BASF Hungária Kft. lapunknak elmondta:

"Alapvetően mi a Tango® Star készítményünket szeretnénk leváltani, ez ennél bizonyos szempontokból többet tud. Tehát egy rendkívül hatékony és széles spektrummal rendelkező készítmény lesz.

Ezen felül ez a készítmény hideg időben is kiváló hatékonysággal bír. Valamint fertőzött körülmények között is megbízható hatást ad."

A készítményt több célra lehet majd használni, egyrészt a lombbetegségek ellen. Mivel hideg időben is hatékony, elsősorban az első, korai lombkezelésre ajánlják, de lehet használni a legfontosabb időszakban a zászlóslevelek és a zászlóslevél alatti levélemelet védelmére is. Plusz később, ha lehetőség lesz, kalászfuzárium ellen is megbízható készítmény lesz.

Mindezekhez Kurtz György a következőket tette hozzá:

"Viszonylag szenzitív dolog, hogy mennyi lesz a hektárköltsége, a tervünk az, hogy amelyik terméket le szeretnénk váltani, a Tango® Star-t, nagyjából azon a hektárköltségen érhessék el a gazdák az új terméket is. 

Maga a hatóanyag - a Revysol® - tavaly februárban kapta meg az EU engedélyét, de a mi termékünk, a Revycare®, ami egy Revysol® és piraklostrobin hatóanyagkombináció lesz, 2021-re lesz elérhető a gazdák számára."
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Elmarad a milánói Myplant & Garden a koronavírus miatt

Sajtóközleményt adott ki a Milánóban február 26-28-ára tervezett nagyszabású dísznövényexpó, a Myplant & Garden a koronavírus miatt. Az Észak-Olaszországból érkező hírek miatt több nemzetközi kiállító visszamondta részvételét, ezért a szervezőbizottság úgy döntött, szeptemberre halasztják az eseményt.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kell-e félnünk a madárinfluenzától? - Állatorvossal tisztázzuk a félreértéseket

A madárinfluenzát a híradásokból úgy ismerhetjük, mint a nagy tömegben tartott madárállományok betegségét. Sajnos azonban a kisgazdaságokban, vagy háztájiban tartott állatok ugyanúgy ki vannak téve a megbetegedésnek, mint nagyüzemekben tartott társaik.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.