Back to top

Új gombaölő hatóanyag a BASF-től: Revysol®

2022-23-ra körülbelül 1,5 millió hektáron más típusú szert kell majd használni a gazdáknak, mint most, köszönhetően az EU hatóanyagok felülvizsgálatának. A gombaölőszerek közül kivonják az azol hatóanyagúak többségét, mint például a Tango® Star-t. A BASF válasza minderre a Revysol® nevű hatóanyag, amely a fő összetevője a Revycare® nevű gombaölőszernek.

Miért lehet és kell is áttérni olyan gombaölőszerekre, amelyek új, a korábbiaktól eltérő hatóanyagot tartalmaznak? A válasz összetett. Köztudott, hogy az EU a hatóanyagok felülvizsgálatát végzi, és ennek eredményeként a jövőben nem használhatók gombaölőszerként például az azolok többsége. Szakemberek szerint 2022-23-ra körülbelül 1,5 millió hektáron más típusú gombaölőt kell majd használni a gazdáknak, mint most.

A BASF egy új típusú hatóanyaggal, a Revysol®-lal készül erre az időszakra.

MMG - Új gombaölő hatóanyag a BASF-től: Revysol®

Kurtz György, kalászos termékek felelőse, BASF Hungária Kft. lapunknak elmondta:

"Alapvetően mi a Tango® Star készítményünket szeretnénk leváltani, ez ennél bizonyos szempontokból többet tud. Tehát egy rendkívül hatékony és széles spektrummal rendelkező készítmény lesz.

Ezen felül ez a készítmény hideg időben is kiváló hatékonysággal bír. Valamint fertőzött körülmények között is megbízható hatást ad."

A készítményt több célra lehet majd használni, egyrészt a lombbetegségek ellen. Mivel hideg időben is hatékony, elsősorban az első, korai lombkezelésre ajánlják, de lehet használni a legfontosabb időszakban a zászlóslevelek és a zászlóslevél alatti levélemelet védelmére is. Plusz később, ha lehetőség lesz, kalászfuzárium ellen is megbízható készítmény lesz.

Mindezekhez Kurtz György a következőket tette hozzá:

"Viszonylag szenzitív dolog, hogy mennyi lesz a hektárköltsége, a tervünk az, hogy amelyik terméket le szeretnénk váltani, a Tango® Star-t, nagyjából azon a hektárköltségen érhessék el a gazdák az új terméket is. 

Maga a hatóanyag - a Revysol® - tavaly februárban kapta meg az EU engedélyét, de a mi termékünk, a Revycare®, ami egy Revysol® és piraklostrobin hatóanyagkombináció lesz, 2021-re lesz elérhető a gazdák számára."
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Jónak ígérkezik a zöldség hozama

Eddig jó termést takaríthattak be a zöldségtermesztők. A jelentős tételnek számító hajtatott paradicsom és paprika, valamint a kígyóuborka termelői árai kissé a tavalyi alatt vannak – válaszolta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Ter­méktanács elnöke.

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

Váratlan zavarok a meggypiacon

Július második hetére több tényező hatására bedugult a meggypiac, derül ki a FruitVeB legfrissebb elemzéséből. Bár a tavalyi kevés terméshez mérhető a hozam, a szüretkor érkező esők, a magas induló árak és a fajták együttérése komoly gondot okoz. Ráadásul erős antraknózisfertőzés ütötte föl a fejét, ami lehetetlenné tette az értékesítést.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Nagy területi különbségek a talajnedvességben

Az aratásra száraz, meleg idő kellene, hogy optimális szemnedvesség alakulhasson ki és a keleten sokfelé sáros talajokra rá lehessen menni a gépekkel. Ugyanakkor a Dunántúlon már többfelé egyre jobban kiszárad a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt.

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.