Back to top

Csodák idén sem lesznek, permetezzünk

Ne bízzunk csodában, az idén is pontosan ugyanazok a betegségek és kártevők fogják megtámadni az őszibarackot, mint tavaly, legföljebb a kártétel mértékére van hatással a tavaszi és nyári időjárás. A tél végi rezes lemosó permetezés elvégzése alapfeltétel a sikeres szezonkezdethez.

Ahogy minden gyümölcs, úgy az őszibarack esetében is az átlagosnál enyhébb és szárazabb tél, a korai kitavaszodás, majd az azt követő esős május voltak a növényvédelmi idényt meghatározó főbb sarokpontok. Késői fagy általában nem károsította a virágokat, de a tavaszi napfény hiánya miatt kevesebbet járták a méhek a virágzó fákat, így az őszibarackot is.

Az őszibarackfák „réme”, a tafrinás levélfodrosodás ebben a szezonban is több hullámban fenyegette a fákat annak ellenére, hogy viszonylag kevesebb volt a csapadék, és korán kitavaszodott.

Ezért feltehetően az átlagos csapadékú és enyhe téli hónapok, illetve az áprilisi esők a felelősek.

A kórokozó szaporítóképletei már akkor bemosódtak a rügypikkelyek közé, és megfertőzték a levélkezdeményeket. A levélfodrosodás tüneteit elsősorban a sárga húsú fajtákon és a nektarinokon lehetett megfigyelni, sőt, a májusi hűvösebb, de igen csapadékos idő a termésen is produkált ritkán látható tafrinás tüneteket.

Az őszibarackfák réme, a tafrinás levélfodrosodás több hullámban fenyegette a fákat annak ellenére, hogy viszonylag kevesebb volt a csapadék, és korán kitavaszodott
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A csonthéjasokat károsító sztigminás levéllikasztó betegség a nyár folyamán és a szüret idején jelent meg a fákon. Terjedését főként a csapadékosabb periódusokban figyelhettük meg, míg az őszibarack-lisztharmat a hőségnapokon támadt erőteljesebben. A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája április végén, májusban fertőzte a fákat. Szüret idején a gyümölcsmonília kártétele

ott bukkant föl elsősorban, ahol a gyümölcsmolyok és a sodrómolyok kártételét nem sikerült megakadályozni.

Az elszáradt gyümölcsmúmiák többsége még most is a fán látható.

A gyümölcsmolyok, így a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása igen korán, áprilisban megkezdődött, a lepkék repülése folyamatosnak mondhatóan, egészen az ősz végéig eltartott. A keleti gyümölcsmoly utolsó, negyedik nemzedéke már inkább a birs termését károsította. A két moly hernyóinak kártételét kezdetben inkább a hajtásvégek sínylették meg, később viszont a gyümölcsökön okozott tetemes károkat.

Az őszibarackon károsító levéltetvek elsősorban májustól júliusig szívogattak a hajtáscsúcsokon, később a hőség hatására megszűnt a kártétel.

A növényvédelmi kezelésben nem részesített ültetvények fáin a kaliforniai pajzstetű egyre erősödő kártételét lehetett megfigyelni,

már a tavaszi fölmelegedéstől az ősz beálltáig folyamatosan. Szélsőségesen erős fertőzés akár a gyümölcsön is okozott kártételt.

Az őszibarackon károsító betegségek és kártevők időjárástól függően minden évben jelentkeznek, kártételük nagyságát a tavaszi és nyári időjárás alakulása fogja meghatározni. A tél végi rezes lemosó permetezés elvégzése alapfeltétel a sikeres szezonkezdethez.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Napfényben minden szebb

A sok fény és a langyos levegő előcsalogatja a növényeket a kertben, szinte hallani a zsizsegést, a tavaszi záporok után a fű növekedését, szirmaikat bontják a virágok és a rügyekből kipattannak a levelek. Napfényben zöldebb a fű, színesebbek a virágok, illatosabb a kerti levegő, hangosabb a madárdal és a hangulatunk is nagyszerű.

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

KSH: márciusban 3,9 százalékkal nőttek az árak

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

Talajdúsító papírhulladékból

A talaj szerkezetének javítására irányuló kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég: papírgyárakban keletkező hulladékokból terveznek talajdúsító keveréket készíteni.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Növények: mi függünk tőlük, és nem fordítva, egy-null oda

A kijárási korlátozás okozta stressz csökkentésére, sorra jelennek meg vicces mémek az interneten. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bezártságában elkezd a növényeihez beszélni, az még nem gond. Akkor kell pszichiáter segítségét kérni, ha azok válaszolnak is.

Madárinfluenza gyanúja miatt számoltak fel egy kacsaállományt Békés megyében

Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Békés megyei, pusztaföldvári kacsaállományban, az állományt vasárnap felszámolták, a későbbi vizsgálati eredmények szerint azonban az állatok nem voltak fertőzöttek - közölte hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.