Back to top

Egy kis odafigyeléssel sokat segíthetünk a méheknek

A fűnyírással érdemes óvatosan bánni, erre figyelmeztet a Brit Ökológiai Társaság új elnöke.

A Brit Ökológiai Társaság új elnöke, Jane Memmott professzor szerint a kerttulajdonosok sokat segíthetnek a méheknek, például azzal, ha nem vágják ki a pitypangot fűnyíráskor. A pitypang februárban már megkezdi a virágzást az Egyesült Királyságban, és értékes tápanyagforrás a beporzóknak a téli hibernálás után.

A pitypang virágát számtalan (akár száz) önálló kis virág alkotja, melyek tele vannak nektárral és pollennel. Az Egyesült Királyságban 240 pitypangfaj található.

Memmott professzor azt nyilatkozta:

„Ha a pitypang ritkaságnak számítana, az emberek harcolnának érte. Mivel gyakoriak, ezért mindenféle szörnyűséget tesznek vele: kitépik vagy permetezik. Csak hagyjuk őket virágozni.”

Felhívta még a kertészkedők figyelmét arra, hogy inkább kerüljék a „pom-pom” alakú virágok ültetését, ilyen például a dália, mert ezek az energiájuk nagy részét a szirmok előállítására fordítják, és nagyon kevés nektárt és pollent tartalmaznak.

A professzor szerint ma a britek sokkal rendszeretőbbek, mint régen. Megszállottan figyelnek arra, hogy a fű gondosan le legyen nyírva és a gyomok ki legyenek irtva. Ha megnézzük a régen készült fotókat, észrevehető, hogy akkor nem létezett ez a tisztaságmánia. Ebből kellene visszavenni, persze csak annyit, hogy ne tűnjön a kert elhanyagoltnak.

Ha hagynánk a füvet 8-10 centiméterre nőni, virágozhatna benne a pitypang és más olyan növények, melyek hasznosak a beporzást végző rovarok, méhek számára, például: lóhere, százszorszép, gyíkfű vagy kúszó boglárka.

„Személyesen nem segíthetünk a tigrisek, bálnák vagy elefántok megmentésében, de igenis tehetünk valamit a kertünkben előforduló rovarok, madarak és növények védelmében.” - mondta a Társaság új elnöke.

Tehát, már azzal is sokat segítünk, ha kevesebbszer nyírunk füvet, valamint vigyázunk a pitypangokra és egyéb, a méhek számára hasznos növényekre.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb szín az ártéri erdőkben: nyílik a ligeti csillagvirág

A hóvirágokkal nagyjából egy időben kezd nyílni a kékes-lilás virágú, törékeny ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna-menti ártéri ligeterdőkben.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

Február végéig lehet jelentkezni az idei méhegészségügyi támogatásra

Az Agrárminisztérium a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás első évi sikere után 2020-tól megduplázta a támogatás összegét, amely 500 forint/méhcsaládról 1000 forint/méhcsaládra emelkedett. A támogatásra rendelkezésre álló keret 700 millió forint.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kell-e félnünk a madárinfluenzától? - Állatorvossal tisztázzuk a félreértéseket

A madárinfluenzát a híradásokból úgy ismerhetjük, mint a nagy tömegben tartott madárállományok betegségét. Sajnos azonban a kisgazdaságokban, vagy háztájiban tartott állatok ugyanúgy ki vannak téve a megbetegedésnek, mint nagyüzemekben tartott társaik.

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.