Back to top

Egy kis odafigyeléssel sokat segíthetünk a méheknek

A fűnyírással érdemes óvatosan bánni, erre figyelmeztet a Brit Ökológiai Társaság új elnöke.

A Brit Ökológiai Társaság új elnöke, Jane Memmott professzor szerint a kerttulajdonosok sokat segíthetnek a méheknek, például azzal, ha nem vágják ki a pitypangot fűnyíráskor. A pitypang februárban már megkezdi a virágzást az Egyesült Királyságban, és értékes tápanyagforrás a beporzóknak a téli hibernálás után.

A pitypang virágát számtalan (akár száz) önálló kis virág alkotja, melyek tele vannak nektárral és pollennel. Az Egyesült Királyságban 240 pitypangfaj található.

Memmott professzor azt nyilatkozta:

„Ha a pitypang ritkaságnak számítana, az emberek harcolnának érte. Mivel gyakoriak, ezért mindenféle szörnyűséget tesznek vele: kitépik vagy permetezik. Csak hagyjuk őket virágozni.”

Felhívta még a kertészkedők figyelmét arra, hogy inkább kerüljék a „pom-pom” alakú virágok ültetését, ilyen például a dália, mert ezek az energiájuk nagy részét a szirmok előállítására fordítják, és nagyon kevés nektárt és pollent tartalmaznak.

A professzor szerint ma a britek sokkal rendszeretőbbek, mint régen. Megszállottan figyelnek arra, hogy a fű gondosan le legyen nyírva és a gyomok ki legyenek irtva. Ha megnézzük a régen készült fotókat, észrevehető, hogy akkor nem létezett ez a tisztaságmánia. Ebből kellene visszavenni, persze csak annyit, hogy ne tűnjön a kert elhanyagoltnak.

Ha hagynánk a füvet 8-10 centiméterre nőni, virágozhatna benne a pitypang és más olyan növények, melyek hasznosak a beporzást végző rovarok, méhek számára, például: lóhere, százszorszép, gyíkfű vagy kúszó boglárka.

„Személyesen nem segíthetünk a tigrisek, bálnák vagy elefántok megmentésében, de igenis tehetünk valamit a kertünkben előforduló rovarok, madarak és növények védelmében.” - mondta a Társaság új elnöke.

Tehát, már azzal is sokat segítünk, ha kevesebbszer nyírunk füvet, valamint vigyázunk a pitypangokra és egyéb, a méhek számára hasznos növényekre.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomok: azaz növények rosszkor, rossz helyen

Gyomok: azaz növények épp rossz helyen... A gyom fogalma szubjektív, hiszen minden növény gyom, amelyik ott van, ahol nem kellene lennie. Egyesek kertészeti szempontból nem igazán tekinthetők károsnak, de akadnak olyanok is, melyek megjelenése és szaporodása súlyos problémát okozhat a kultúrnövényeinknek.

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sikeres volt a madárinfluenza járvány elleni harc, indulhat az újratelepítés

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, így július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

Zöldborsó öntözött körülmények között

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. összesen 1750 hektáron gazdálkodik. Ebből 1000 hektáron csak zöldborsóval és csemegekukoricával foglalkoznak, ami jól érzékelteti a két növényfaj szerepét és súlyát a gazdálkodásukban. A zöldborsót csakis öntözött körülmények között termesztik, és ez a másodvetésű csemegekukoricára feltétlenül érvényes. Az idei feltételekről beszélgettünk Erdélyi Zoltán elnök-igazgatóval.

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.