Back to top

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.

„11-ik alkalommal jöttünk össze Csopakon, a Borteraszon. Első este, zárt a klímaváltozás nagyon divatos témájával foglalkoztunk. Olyan előadók tartották a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Két rövid előadás, Szabó Zoltáné és Bakó Ambrusé közelebb vitt bennünket a szőlőhöz, a borhoz illetve aktuális problémáinkhoz.”- magyarázta Jásdi István, házigazda.

Szabó Zoltán a fajta eredetéről, jelenlegi helyzetéről tartott egy érdekes előadást. Szerencsére nem a szőlők kivágása és új fajták telepítése a megoldás és a válasz a klímaváltozásra, hanem egy változatosabb klónszelekció használata és a többlépcsős szüret is lehetséges út, amit már többen alkalmaznak és sikeres receptnek bizonyul.

Szőlészeti és borászati, illetve  a kettő közötti átmenetben, szüreti megközelítéseket mutatott be, amit különféle kutatócsoportok a világ különböző részein vizsgáltak meg többéves kísérletsorozatokban a gyakorlatban.

Bakó Ambrus a talajmunka, metszés és szőlőültetvények egész éves feladatairól, kihívásairól beszélt és a több lépcsős szüret az ő olvasatában is egy nagyon hasznos eszköze lehet a borászoknak az egyre nagyobb kihívásnak számító, nyári hőhullámok és az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt.

„A cél, hogy az alkoholtartalmat a borokban elfogadható mérték alatt lehessen tartani, illetve a savtartalom és a PH érték is az idelishoz jobban közelítsenek a klímaváltozás ellenére. A legfontosabb eszközök egyike lehet a talajkezelő megoldások alkalmazása, a talaj növényi hulladékkal való befedése a szőlősorok között, a mulcsolás. Ez az eljárás rendkívüli módon tudja segíteni a vízgazdálkodást, ezzel a megoldással alacsonyabb cukortartalmat és magasabb savtartalmat lehet elérni.“- hangsúlyozta Bakó Ambrus, borász, Pannon egyetem óraadója.

„Következő lépés és fő feladatunk lehet a környező országokkal való szorosabb együttműködés, közös kóstolók és szakmai rendezvények szervezése,

amit igazából az "Olaszrizling Szerintünk" rendezvény is kitűzött céljául, csak nagyban, országhatárokat átlépve. Senki ne gondolja, hogy jövőre már nem Olaszrizlinget fogunk telepíteni, mert olyan nagy lenne a probléma, viszont dolgoznunk kell rajta, hogy minél több tudást szerezzünk a fajtáról és ezt hatékonyabban át tudjuk egymásnak adni“- jegyezte meg Kovács Tamás, házigazda

Egyértelmű konszenzus volt a jelen lévő borászok között, hogy az Olaszrizling nagyon jól alkalmazkodik  a körülmények ellenére,  jól állja a sarat és bőven van még tartalék a fajtában. A szakmai kóstolón a borászok szélsőséges évekből kóstoltattak Olaszrizlingeket a kollégákkal és az adott évjárat problémáiról és a különböző időjárási viszonyokra adott szőlészeti válaszokról folyt a diskurzus. Sajnos még egy adott évjáraton belül is nagy különbség lehet Balatonon belül, hiszen a jégkár, vagy a csapadék sem egyenletesen oszlik meg a tó körül.

Jásdi István kiemelte, hogy 2019-ben, nagyon jó Olaszrizling évjárattal a hátunk mögött kicsit magabiztosabbak is lehetünk, de messze nem ad arra okot, hogy hátradőljünk és ne foglalkozzunk stratégiai szinten is a fajtával kapcsolatos kérdésekkel.

„Az olaszrizling nagyon versatil, sokoldalú fajta, az általunk ismert európai nagy fajták jelentős része nem lett volna alkalmas, hogy választ adjon az elmúlt évtized időjárásának a kihívásaira.“- tette hozzá Jásdi István, házigazda

Pintér Zsolt a rendezvény főszervezője így foglalta össze az elmúlt 6 év közös munkáját:

"Nemzetközi piacon is értelmezhetővé és izgalmas termékké nőtteki magát a Csopaki Kódex, hegyboraival és dűlős tételeivel. Létrejött a Vinea Balaton termékkoncepció és hazánk első régiós együttműködésén alapuló bormárkája a BalatonBor 5 éve töretlenül fejlődik. Erősödik a Hegybor termékkör és egyre több borvidék, "hegy" kezdi kialakítani saját termékleírását a Balaton körül. A munkáknak egyértelműen egy közös nevezője van: az Olaszrizling.

Többször is felmerült bennünk a rendezvény előtt, hogy a téma elcsépelt és nem szeretnénk felülni a "klímavonatra", de miközben január 31-én a 16 fokos melegben közel 120 vendéggel süttettük magunkat a napon egy szál ingben, egyértelmű volt mindenkinek, hogy ennél aktuálisabb témát elő se vehettek volna a házigazdák.

Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően - az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók." - mondta Pintér Zsolt,.
Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Aki csak sörért ugrik le, büntetést kap

A tartós élelmiszerek közül az alkohol fogy a legjobban a koronavírus járvány idején Spanyolországban. A rendőrök megbüntetik azt, aki csak sörért ugrik le a boltba.

Változások a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság személyes ügyfélfogadási rendjében

Szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatása szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020. március 23-tól – a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében – az alábbi korlátozásokat vezeti be személyes ügyfélszolgálata esetében.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

Megtört a jég: egy fiatal lány az idei sommelier bajnok

Evans Victoria nyerte az idei Országos Sommelier Bajnokságot. A Magyar Sommelier Szövetség által megrendezett verseny több évtizedes történetében ez az első, amikor női bajnokot avathattak.

Váratlan hideg idején – Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az atkák ellen fellépni.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.