0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.

„11-ik alkalommal jöttünk össze Csopakon, a Borteraszon. Első este, zárt a klímaváltozás nagyon divatos témájával foglalkoztunk. Olyan előadók tartották a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Két rövid előadás, Szabó Zoltáné és Bakó Ambrusé közelebb vitt bennünket a szőlőhöz, a borhoz illetve aktuális problémáinkhoz.”- magyarázta Jásdi István, házigazda.

Szabó Zoltán a fajta eredetéről, jelenlegi helyzetéről tartott egy érdekes előadást. Szerencsére nem a szőlők kivágása és új fajták telepítése a megoldás és a válasz a klímaváltozásra, hanem egy változatosabb klónszelekció használata és a többlépcsős szüret is lehetséges út, amit már többen alkalmaznak és sikeres receptnek bizonyul.

Szőlészeti és borászati, illetve  a kettő közötti átmenetben, szüreti megközelítéseket mutatott be, amit különféle kutatócsoportok a világ különböző részein vizsgáltak meg többéves kísérletsorozatokban a gyakorlatban.

Bakó Ambrus a talajmunka, metszés és szőlőültetvények egész éves feladatairól, kihívásairól beszélt és a több lépcsős szüret az ő olvasatában is egy nagyon hasznos eszköze lehet a borászoknak az egyre nagyobb kihívásnak számító, nyári hőhullámok és az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt.

„A cél, hogy az alkoholtartalmat a borokban elfogadható mérték alatt lehessen tartani, illetve a savtartalom és a PH érték is az idelishoz jobban közelítsenek a klímaváltozás ellenére. A legfontosabb eszközök egyike lehet a talajkezelő megoldások alkalmazása, a talaj növényi hulladékkal való befedése a szőlősorok között, a mulcsolás. Ez az eljárás rendkívüli módon tudja segíteni a vízgazdálkodást, ezzel a megoldással alacsonyabb cukortartalmat és magasabb savtartalmat lehet elérni.“- hangsúlyozta Bakó Ambrus, borász, Pannon egyetem óraadója.

„Következő lépés és fő feladatunk lehet a környező országokkal való szorosabb együttműködés, közös kóstolók és szakmai rendezvények szervezése,

amit igazából az „Olaszrizling Szerintünk” rendezvény is kitűzött céljául, csak nagyban, országhatárokat átlépve. Senki ne gondolja, hogy jövőre már nem Olaszrizlinget fogunk telepíteni, mert olyan nagy lenne a probléma, viszont dolgoznunk kell rajta, hogy minél több tudást szerezzünk a fajtáról és ezt hatékonyabban át tudjuk egymásnak adni“- jegyezte meg Kovács Tamás, házigazda

Egyértelmű konszenzus volt a jelen lévő borászok között, hogy az Olaszrizling nagyon jól alkalmazkodik  a körülmények ellenére,  jól állja a sarat és bőven van még tartalék a fajtában. A szakmai kóstolón a borászok szélsőséges évekből kóstoltattak Olaszrizlingeket a kollégákkal és az adott évjárat problémáiról és a különböző időjárási viszonyokra adott szőlészeti válaszokról folyt a diskurzus. Sajnos még egy adott évjáraton belül is nagy különbség lehet Balatonon belül, hiszen a jégkár, vagy a csapadék sem egyenletesen oszlik meg a tó körül.

Jásdi István kiemelte, hogy 2019-ben, nagyon jó Olaszrizling évjárattal a hátunk mögött kicsit magabiztosabbak is lehetünk, de messze nem ad arra okot, hogy hátradőljünk és ne foglalkozzunk stratégiai szinten is a fajtával kapcsolatos kérdésekkel.

„Az olaszrizling nagyon versatil, sokoldalú fajta, az általunk ismert európai nagy fajták jelentős része nem lett volna alkalmas, hogy választ adjon az elmúlt évtized időjárásának a kihívásaira.“- tette hozzá Jásdi István, házigazda

Pintér Zsolt a rendezvény főszervezője így foglalta össze az elmúlt 6 év közös munkáját:

„Nemzetközi piacon is értelmezhetővé és izgalmas termékké nőtteki magát a Csopaki Kódex, hegyboraival és dűlős tételeivel. Létrejött a Vinea Balaton termékkoncepció és hazánk első régiós együttműködésén alapuló bormárkája a BalatonBor 5 éve töretlenül fejlődik. Erősödik a Hegybor termékkör és egyre több borvidék, „hegy” kezdi kialakítani saját termékleírását a Balaton körül. A munkáknak egyértelműen egy közös nevezője van: az Olaszrizling.

Többször is felmerült bennünk a rendezvény előtt, hogy a téma elcsépelt és nem szeretnénk felülni a „klímavonatra”, de miközben január 31-én a 16 fokos melegben közel 120 vendéggel süttettük magunkat a napon egy szál ingben, egyértelmű volt mindenkinek, hogy ennél aktuálisabb témát elő se vehettek volna a házigazdák.

Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően – az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók.” – mondta Pintér Zsolt,.
Forrás: magyarmezogazdasag