0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Malacok a kilencedik emeletről

Egy kínai vállalat olyan célokat tűzött ki, amit korábban kevesen mertek: 7, 9 és 13 emeletes sertésfarmot épített, az egyedi rendszer célja a biobiztonság és a költségcsökkentés.

A Guigang város közelében építette fel az egyedi rendszerrel rendelkező farmot a Yangxiang vállalat.  A többszintes sertésházak olyan magas épületek, amelyek tökéletesen illeszkedhetnek bármely település városképébe.

Az emeletes megoldás elsődleges célja a biobiztonság maximális megteremtése volt. A hagyományos, alacsony építésű sertéstartó házakkal ellentétben így

sokkal kisebb esélye van kórokozóknak a szellőztetett levegőn keresztül átjutni az egyik sertésházból a másikba.

A sertéstartó házakba a szellőztető levegő az épületek oldalán lép be, és kb. 15 méter magasan, az épület felett távozik. Minden emeleten van szellőző bemeneti nyílás, ezért a bejövő levegő keveredése egyszerűen nem történik meg más szintekével. A személyzet tagjai mindig azonos emeleten dolgoznak. A vállalat a sertésházakban saját tenyésztést végez, ami azt jelenti, hogy új tenyészállatot kívülről nem hoznak be. Leválasztás után a malacok külön lifttel távoznak a szintekről.

Ha betegség jelentkezik, akkor az csak az adott emeleten marad elkülönítve.

Állategészségügyi szempontból a malacokat kétszer injektálják: az első vasinjekció, a második az M- Hyo oltás.

Mielőtt a kocákat a fiaztatókba viszik, megvizsgálják állapotukat. Megmérik a zsírvastagságot, és a táplálkozási programjukat ez alapján határozzák meg. A kocákat száraz takarmánnyal látják el, és a vizet is egy külön ivócsövön keresztül kapják meg. A takarmányt egy közeli takarmánygyárban állítják elő, amelyet egy kompressziós csövön osztanak szét a sertésházakba, így a szállítójárművek feleslegessé válnak.

A maximális biobiztonságot szolgálja az elhullott állatok kezelésének folyamata is. Ennek megoldására olyan rendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy az elhullott állatok egy csúszdán keresztül közvetlenül a földszinti égetőrendszerbe kerüljenek.

Az ilyen típusú sertés tenyészetekben 1000 sertésre elegendő 4 fős személyzet, míg a hagyományos farmok esetében általában 10 alkalmazott szükséges ennyi állathoz.  

Ebben a rendszerben az alkalmazottakra is szigorú szabályok vonatkoznak, munkába lépés előtt 48 órát kell tölteniük karanténban, amelyek a sertésházaktól két kilométerre találhatók.

A cég főként malacok szaporítására összpontosít.

Az elválasztást követően a malacok szerződéses gazdákhoz kerülnek, akik a hizlalást befejezik.

A sertések továbbra is a vállalat tulajdonában maradnak és ők biztosítják a takarmányt és egyéb felszerelést, hogy a gazdák a sertések felnevelésére összpontosíthassanak. A szerződéses gazdák sertésenként átlagosan 30 eurót kapnak a hizlalásért.

Ebben a rendszerben Jelenleg a termelési átlag kocánként 27,6 elválasztott malac. A választási malacok önköltségi ára jelen pillanatban 23 euró. A 110–120 kg élősúlyú sertés önköltsége a vállalatnál körülbelül 1,35 euró/kg. Célul tűzték ki az ár folyamatos csökkentését, hogy 2024-re elérjék az 1,15 eurót/kg élősúlyt.

 

 

Forrás: 3trzy3.pl