Back to top

Malacok a kilencedik emeletről

Egy kínai vállalat olyan célokat tűzött ki, amit korábban kevesen mertek: 7, 9 és 13 emeletes sertésfarmot épített, az egyedi rendszer célja a biobiztonság és a költségcsökkentés.

Fotó: 3trzy3.pl
A Guigang város közelében építette fel az egyedi rendszerrel rendelkező farmot a Yangxiang vállalat.  A többszintes sertésházak olyan magas épületek, amelyek tökéletesen illeszkedhetnek bármely település városképébe.

Az emeletes megoldás elsődleges célja a biobiztonság maximális megteremtése volt. A hagyományos, alacsony építésű sertéstartó házakkal ellentétben így

sokkal kisebb esélye van kórokozóknak a szellőztetett levegőn keresztül átjutni az egyik sertésházból a másikba.

A sertéstartó házakba a szellőztető levegő az épületek oldalán lép be, és kb. 15 méter magasan, az épület felett távozik. Minden emeleten van szellőző bemeneti nyílás, ezért a bejövő levegő keveredése egyszerűen nem történik meg más szintekével. A személyzet tagjai mindig azonos emeleten dolgoznak. A vállalat a sertésházakban saját tenyésztést végez, ami azt jelenti, hogy új tenyészállatot kívülről nem hoznak be. Leválasztás után a malacok külön lifttel távoznak a szintekről.

Ha betegség jelentkezik, akkor az csak az adott emeleten marad elkülönítve.

Állategészségügyi szempontból a malacokat kétszer injektálják: az első vasinjekció, a második az M- Hyo oltás.

Fotó: 3trzy3.pl
Mielőtt a kocákat a fiaztatókba viszik, megvizsgálják állapotukat. Megmérik a zsírvastagságot, és a táplálkozási programjukat ez alapján határozzák meg. A kocákat száraz takarmánnyal látják el, és a vizet is egy külön ivócsövön keresztül kapják meg. A takarmányt egy közeli takarmánygyárban állítják elő, amelyet egy kompressziós csövön osztanak szét a sertésházakba, így a szállítójárművek feleslegessé válnak.

A maximális biobiztonságot szolgálja az elhullott állatok kezelésének folyamata is. Ennek megoldására olyan rendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy az elhullott állatok egy csúszdán keresztül közvetlenül a földszinti égetőrendszerbe kerüljenek.

Az ilyen típusú sertés tenyészetekben 1000 sertésre elegendő 4 fős személyzet, míg a hagyományos farmok esetében általában 10 alkalmazott szükséges ennyi állathoz.  

Ebben a rendszerben az alkalmazottakra is szigorú szabályok vonatkoznak, munkába lépés előtt 48 órát kell tölteniük karanténban, amelyek a sertésházaktól két kilométerre találhatók.

Fotó: 3trzy3.pl
A cég főként malacok szaporítására összpontosít.

Az elválasztást követően a malacok szerződéses gazdákhoz kerülnek, akik a hizlalást befejezik.

A sertések továbbra is a vállalat tulajdonában maradnak és ők biztosítják a takarmányt és egyéb felszerelést, hogy a gazdák a sertések felnevelésére összpontosíthassanak. A szerződéses gazdák sertésenként átlagosan 30 eurót kapnak a hizlalásért.

Ebben a rendszerben Jelenleg a termelési átlag kocánként 27,6 elválasztott malac. A választási malacok önköltségi ára jelen pillanatban 23 euró. A 110–120 kg élősúlyú sertés önköltsége a vállalatnál körülbelül 1,35 euró/kg. Célul tűzték ki az ár folyamatos csökkentését, hogy 2024-re elérjék az 1,15 eurót/kg élősúlyt.

Fotó: 3trzy3.pl

 

 

Forrás: 
3trzy3.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok a feketerothadás

Az idén sok szőlőtermesztőt nehéz helyzet elé állító betegség, a feketerothadás volt a BASF Lakiteleken rendezett növényvédelmi tanácskozása középpontjában. A betegséget éppen azon a környéken, Kecskemét mellett találták meg hazánkban először, 1999-ben.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

Madárinfluenza - A Nébih már csaknem 9,5 milliárd forint állami kártalanítást fizetett ki

A madárinfluenza-járvány megfékezése érdekében az idén megsemmisített állatokért, eszközökért járó állami kártalanítás több mint 80 százalékát, csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizette az érintett tulajdonosoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal a honlapján.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Ki tartson otthon kaméleont?

Szerelem volt első látásra. Aki látott már kaméleont óvatoskodni egy ágon, bizonyára megérti, miért is az egyik kedvenc állatom. Sokáig vágytam is arra, hogy a közelemben legyen, hogy otthon is nézegethessem, ne csak a kisállat-kereskedésben ücsörögjek előtte órákig. Mielőtt vettem volna egyet, utánanéztem, hogyan kell tartani. Azóta rajzolt kaméleonom van, amit egy grafikus barátnőmtől kaptam ajándékba.

Fél évszázad a kisállattenyésztésben

Az idei esztendő többszörös jubileumot jelent a nemzetközileg is elismert Tóth Sándor gyémántkoszorús mestertenyésztő életében. Idén ünnepli 80. születésnapját, 50 éve lépett be a Magyar Galamb- és Kisállat­tenyésztők Szövetségébe, s azóta többször tagja volt a szervezet vezetőségének.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.