Back to top

Melegrekordok dőltek meg januárban

Az idei volt a legmelegebb január, amióta az emberiség méri a környezetének hőmérsékletét. Több melegrekord is megdőlt.

A Kopernikusz program a Föld megfigyelésének európai rendszere, amelyet az Európai Bizottság koordinál és kezel. A műholdas adatok megerősítették az éghajlattal foglalkozó tudósok elméletét, és bebizonyosodott, hogy az idei év januárja volt eddig a legmelegebb téli hónap amióta az emberiség a környezetének a hőmérsékletét méri.

Ezzel megdőlt az eddigi melegrekord, amelyet 2007-ben jegyeztek fel, az idei januári átlag hőmérsékletét ezt 0,2 Celsius-fokkal múlta felül. Az átlagos hőmérséklet pedig 3,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a korábbi években általában.

Különösen meleg volt Észak-Európában, és rekordok dőltek meg Norvégia és Oroszország egyes területein, ahol a hőmérséklet 6 Celsius-fokkal volt magasabb, mint általában januárban. Például január 2-án a norvég Sunndalsøra-ban rögzítették a város történetének legmelegebb januári napját, azaz 19 Celsius-fokot, ami 25 Celsius-fokkal haladja meg a térség januári átlag hőmérsékleteit. Többen döntöttek úgy, hogy úsznak egyet a fjordokban azon a napon.

A Kopernikusz program kutatói arról is beszámoltak, hogy

a Földön az elmúlt öt év volt a legmelegebb az ipari forradalom óta, azaz két évszázadra visszamenőleg.

A magas hőmérséklet hatására a gleccserek gyors ütemben olvadnak, például a Nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser, amit egyszerűen csak az ítéletnapi gleccsernek neveznek. Teljes elolvadása esetén az óceánok vízszintje megemelkedik és például New York városa is víz alá kerülhet. Az éghajlatkutatók szerint az antarktiszi gleccserek pusztulása világszerte a tengerparti övezetek lakhatatlanná válását vonja majd maga után. Sok világváros pedig ilyen területeken helyezkedik el.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Nagy területi különbségek a talajnedvességben

Az aratásra száraz, meleg idő kellene, hogy optimális szemnedvesség alakulhasson ki és a keleten sokfelé sáros talajokra rá lehessen menni a gépekkel. Ugyanakkor a Dunántúlon már többfelé egyre jobban kiszárad a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől az aratási munkák miatt a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a közutakon közlekedők figyelmét, hogy a június végén kezdődött aratási munkák miatt nagy számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek. A köztestület kéri a járművezetőket, legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.

A lustaság jót tehet a talajéletnek

A talajműveletek munkafolyamatai igen fontosak lehetnek növényeink érdekében. Szinte minden nagyüzemi munkának megvan a kiskerti megfelelője: szántásnak az ásás, kultivátorozásnak a kapálás, fogasolásnak a gereblyézés. Ám egy irányzat szerint ezek egy része elhagyható.

Akaratlanul épp a parlagfűnek segítettek a kaszálásokkal

A csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű tömeges kelésének. Ez a késői gyomosodás sok tekintetben próbára tette a gazdákat, mivel a parlagfű a gyomirtási szezon végén, illetve azt követően kelt tömegesen, ami a szántóföldi kultúrákban jelentősen csökkentette a védekezési lehetőségeket. A közterületeken, ruderáliákon is különös helyzet adódott, mivel épp a korai kaszálások juttatták fényhez a kelő parlagfű-növényeket.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.