Back to top

Melegrekordok dőltek meg januárban

Az idei volt a legmelegebb január, amióta az emberiség méri a környezetének hőmérsékletét. Több melegrekord is megdőlt.

A Kopernikusz program a Föld megfigyelésének európai rendszere, amelyet az Európai Bizottság koordinál és kezel. A műholdas adatok megerősítették az éghajlattal foglalkozó tudósok elméletét, és bebizonyosodott, hogy az idei év januárja volt eddig a legmelegebb téli hónap amióta az emberiség a környezetének a hőmérsékletét méri.

Ezzel megdőlt az eddigi melegrekord, amelyet 2007-ben jegyeztek fel, az idei januári átlag hőmérsékletét ezt 0,2 Celsius-fokkal múlta felül. Az átlagos hőmérséklet pedig 3,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a korábbi években általában.

Különösen meleg volt Észak-Európában, és rekordok dőltek meg Norvégia és Oroszország egyes területein, ahol a hőmérséklet 6 Celsius-fokkal volt magasabb, mint általában januárban. Például január 2-án a norvég Sunndalsøra-ban rögzítették a város történetének legmelegebb januári napját, azaz 19 Celsius-fokot, ami 25 Celsius-fokkal haladja meg a térség januári átlag hőmérsékleteit. Többen döntöttek úgy, hogy úsznak egyet a fjordokban azon a napon.

A Kopernikusz program kutatói arról is beszámoltak, hogy

a Földön az elmúlt öt év volt a legmelegebb az ipari forradalom óta, azaz két évszázadra visszamenőleg.

A magas hőmérséklet hatására a gleccserek gyors ütemben olvadnak, például a Nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser, amit egyszerűen csak az ítéletnapi gleccsernek neveznek. Teljes elolvadása esetén az óceánok vízszintje megemelkedik és például New York városa is víz alá kerülhet. Az éghajlatkutatók szerint az antarktiszi gleccserek pusztulása világszerte a tengerparti övezetek lakhatatlanná válását vonja majd maga után. Sok világváros pedig ilyen területeken helyezkedik el.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Az élelmiszerlánc európai szereplőinek közleménye

A Copa-Cogeca, az FoodDrinkEurope és az EuroCommerce képviselik az európai élelmiszer-ellátási lánc legfontosabb szereplőit: mezőgazdasági termelőket és agrár-szövetkezeteket, élelmiszer- és italgyártókat, valamint a nagy- és kiskereskedelmi forgalmazókat. Az élelmiszerlánc európai szereplőinek közleményét közöljük.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.