0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Miért kell Új-Zélandról hozni a hagymát?

Nagyon messze van Új-Zéland, mégis egyre több hagyma érkezik ebből a távoli országból Európába és Magyarországra is. Európában több hagymatermő nagyhatalom is van, például Spanyolország, Hollandia, de Lengyelországot és Németországot is ide sorolhatjuk. Mi történt a hagymával?

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy ha bort keresünk a vacsorához, akkor leemelhetünk a boltok polcairól többféle chilei, kaliforniai, ausztrál borfajtát. De lassan egy alapvető gasztronómiai alapanyag is a világ másik végéből érkezik hozzánk. A hagymáról van szó, amiből egyre többet hoznak Új-Zélandról Európába.

Ha Új-Zélandra akarunk utazni, akkor 38 órányi repüléssel, 2-3 transzferrel és közel milliós költséggel tehetjük meg. Hogyan éri meg, hogy ekkora távolságról érkezzen a hagyma? 

Az európai hagymapiacon pár éve olyan stagnálás tapasztalható, hogy az öreg kontinens sok országa kényszerül arra, hogy új-zélandi zöldséget vásároljon.

A nagybani importőrök, a német és holland kereskedők fantáziát látnak abban, hogy a tengeren túli beszerzéssel enyhítsék a gyenge európai kínálatot.

Hasonló a helyzet a

fokhagymával, aminek döntő többsége Kínából érkezik. A kínaiak néhány évvel ezelőtt jelentős pénzt és energiát invesztáltak ennek a zöldségnek a termesztésébe, és ma már mintegy 70 százalékban uralják a fokhagyma világpiacát.

A nagy ültetvények lehetővé teszik, hogy igazán alacsony áron értékesítsék a terményeiket. Bár nálunk sokan gyengébb minőségűnek tekintik a kínai fokhagymát, mint a hazait, valójában semmiben nem különbözik tőle. A fokhagyma színe, mérete és íze elsősorban a zöldség fajtájától, nem pedig a származási országától függ.

Tavaly Makón, a Hagyma Terméktanács székhelyén döbbenten fedezték fel, hogy a helyi boltokban is megjelent a Németországban csomagolt import vöröshagyma.

Az ingadozó és csökkenő termelés, a változóban lévő időjárási viszonyok és az ezeket kísérő növény betegségek labilissá tették az ellátási viszonyokat és feltornázták az árakat.  Ezért ne csodálkozzunk, ha a polcról levett hagyma csomagolásán Új-Zélandot jelölik meg származási helyként.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu