Back to top

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.

BVT Stock Video

A kanadai Bee Vectoring Technology (BTV) cég állította elő a Vectorite nevű szerves gombaölő szert, amely a Clonostachys rosea nevű mikroorganizmust tartalmazza. Pozitív véleményt kapott a szer az Egyesült Államok Növény- és Környezetvédelmi Ügynökségétől (EPA), és jóváhagyták az eper, áfonya, paradicsom, alma és napraforgó növényekhez történő felhasználására a gombák, a szürkepenész és a rothadás elleni védelemben.

A kidolgozott új módszer szerint a méhek hordják fel a virágokra a növényvédő szert.

Egy adagoló tálcát telepítenek a kaptárba, amelyet megtöltenek a természetes és szerves gombaölő porral. Mielőtt a méhek távoznak a kaptárból, átmennek a vegyszeres poron, és a növényekre juttatják azt.

Amikor a méhek rászállnak a virágra, hogy nektárt vagy virágport vegyenek fel, a növényvédő szert a virágon hagyják.

A tálcákat úgy alakították ki, hogy a méhek ne tudják anélkül elhagyni a kaptárt, hogy ne érintkeznének a vegyszeres porral, ami könnyedén hozzátapad a szőrös lábakhoz és testhez, majd könnyedén lerakódik a virágon.

A Vectorite ártalmatlan a méhekre, olyan organikus összetevőkből áll, amelyek mindegyike megtalálható az amerikai (OMRI) és a kanadai (4A lista) biogazdálkodási listán.

A tálcák pedig egyszer használatosak a fertőzések elkerülése miatt. Amikor elfogy róla a vegyszer, egy újat tesznek a kaptárba. A Bee Vectoring Technology  együttműködik azokkal a méhészetekkel, akik gazdaságokat bérelnek a növények beporzására.

Ez a módszer nem fog minden növényi betegséget megakadályozni, viszont egy olyan megoldás, amely a legjobban megfelel azon betegségek ellen, amelyek a virágon keresztül érik a növényeket.

Előnye, hogy nem kell az egész növényt vegyszerrel permetezni. A kanadai Korbas-ban ezt a módszert már széles körben használják a repce védelmére, és tapasztalataik szerint nagyon hatékony a fehérpenészes rothadás ellen. A termék hamarosan elérhetővé válik Európában is.

 

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Alig volt tél, de már jön a pollenszezon

A kora tavasszal virágzó fák pollenjei mellett már megjelentek a fűpollenek is - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1-en.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Hogy növényeink "élénk talajéletet éljenek"

Sokféle talajbaktériumot és más mikrobákat tartalmazó készítmény kapható, amelyek a talajélet élénkítésén keresztül hatnak kedvezően a termesztett növényekre. A köztük való eligazodásban segített a növényorvosi kamara Pest megyei szervezete által rendezett tápanyag-gazdálkodási tanácskozás, ahol tizenöt előadás hangzott el a lombtrágyázás élettani alapjainak ismertetésétől a műtrágyák tárolásáig.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Magyarország több mint 40 millió euró értékben exportál halat

Magyarország évente több mint 40 millió euró értékben exportál édesvízi halat - írja szombati számában a Magyar Hírlap.