Back to top

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.

BVT Stock Video

A kanadai Bee Vectoring Technology (BTV) cég állította elő a Vectorite nevű szerves gombaölő szert, amely a Clonostachys rosea nevű mikroorganizmust tartalmazza. Pozitív véleményt kapott a szer az Egyesült Államok Növény- és Környezetvédelmi Ügynökségétől (EPA), és jóváhagyták az eper, áfonya, paradicsom, alma és napraforgó növényekhez történő felhasználására a gombák, a szürkepenész és a rothadás elleni védelemben.

A kidolgozott új módszer szerint a méhek hordják fel a virágokra a növényvédő szert.

Egy adagoló tálcát telepítenek a kaptárba, amelyet megtöltenek a természetes és szerves gombaölő porral. Mielőtt a méhek távoznak a kaptárból, átmennek a vegyszeres poron, és a növényekre juttatják azt.

Amikor a méhek rászállnak a virágra, hogy nektárt vagy virágport vegyenek fel, a növényvédő szert a virágon hagyják.

A tálcákat úgy alakították ki, hogy a méhek ne tudják anélkül elhagyni a kaptárt, hogy ne érintkeznének a vegyszeres porral, ami könnyedén hozzátapad a szőrös lábakhoz és testhez, majd könnyedén lerakódik a virágon.

A Vectorite ártalmatlan a méhekre, olyan organikus összetevőkből áll, amelyek mindegyike megtalálható az amerikai (OMRI) és a kanadai (4A lista) biogazdálkodási listán.

A tálcák pedig egyszer használatosak a fertőzések elkerülése miatt. Amikor elfogy róla a vegyszer, egy újat tesznek a kaptárba. A Bee Vectoring Technology  együttműködik azokkal a méhészetekkel, akik gazdaságokat bérelnek a növények beporzására.

Ez a módszer nem fog minden növényi betegséget megakadályozni, viszont egy olyan megoldás, amely a legjobban megfelel azon betegségek ellen, amelyek a virágon keresztül érik a növényeket.

Előnye, hogy nem kell az egész növényt vegyszerrel permetezni. A kanadai Korbas-ban ezt a módszert már széles körben használják a repce védelmére, és tapasztalataik szerint nagyon hatékony a fehérpenészes rothadás ellen. A termék hamarosan elérhetővé válik Európában is.

 

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A biogazdálkodás fortélyai

Nem csak a vegyszerek szinte teljes kiiktatásától lesz "bio" egy gazdaság, hanem attól, hogy ellenőrzött körülmények között gazdálkodunk. Persze az előírások betartása mellett fontos, hogy valóban képviseljük mindazt, ami a biokertészkedést jelenti. Vagyis ügyelni kell az ökológiai egyensúlyra, a biológiai sokféleség fennmaradására.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.