Back to top

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.

BVT Stock Video

A kanadai Bee Vectoring Technology (BTV) cég állította elő a Vectorite nevű szerves gombaölő szert, amely a Clonostachys rosea nevű mikroorganizmust tartalmazza. Pozitív véleményt kapott a szer az Egyesült Államok Növény- és Környezetvédelmi Ügynökségétől (EPA), és jóváhagyták az eper, áfonya, paradicsom, alma és napraforgó növényekhez történő felhasználására a gombák, a szürkepenész és a rothadás elleni védelemben.

A kidolgozott új módszer szerint a méhek hordják fel a virágokra a növényvédő szert.

Egy adagoló tálcát telepítenek a kaptárba, amelyet megtöltenek a természetes és szerves gombaölő porral. Mielőtt a méhek távoznak a kaptárból, átmennek a vegyszeres poron, és a növényekre juttatják azt.

Amikor a méhek rászállnak a virágra, hogy nektárt vagy virágport vegyenek fel, a növényvédő szert a virágon hagyják.

A tálcákat úgy alakították ki, hogy a méhek ne tudják anélkül elhagyni a kaptárt, hogy ne érintkeznének a vegyszeres porral, ami könnyedén hozzátapad a szőrös lábakhoz és testhez, majd könnyedén lerakódik a virágon.

A Vectorite ártalmatlan a méhekre, olyan organikus összetevőkből áll, amelyek mindegyike megtalálható az amerikai (OMRI) és a kanadai (4A lista) biogazdálkodási listán.

A tálcák pedig egyszer használatosak a fertőzések elkerülése miatt. Amikor elfogy róla a vegyszer, egy újat tesznek a kaptárba. A Bee Vectoring Technology  együttműködik azokkal a méhészetekkel, akik gazdaságokat bérelnek a növények beporzására.

Ez a módszer nem fog minden növényi betegséget megakadályozni, viszont egy olyan megoldás, amely a legjobban megfelel azon betegségek ellen, amelyek a virágon keresztül érik a növényeket.

Előnye, hogy nem kell az egész növényt vegyszerrel permetezni. A kanadai Korbas-ban ezt a módszert már széles körben használják a repce védelmére, és tapasztalataik szerint nagyon hatékony a fehérpenészes rothadás ellen. A termék hamarosan elérhetővé válik Európában is.

 

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az Eu-s szabályozásban.

Új, természetes kínai peszticidek

Az évszázadok során a hagyományos kínai orvoslásban a parazitafertőzések – például bélgiliszták és fejtetvek – ellen a Stemona sessilifolia növényt használták gyógyszerként. A kutatók magyarázatot találtak a növény hatékonyságára.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

Hatékony fegyver a varasodás ellen

Az idei szezontól egy újabb hatásos eszköz kerül az alma- és körtetermesztők kezébe, engedélyt kapott a Luna Care fungicid. A Bayer Hungária Kft. legújabb készítménye a varasodás és a lisztharmat ellen jelent ezentúl megbízható védelmet – hallhattuk a cég Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán.

Magyar vagy német pulykát válasszunk?

Bár még tart a tél, sokan gondolkodnak azon, hogy udvarukon valamilyen baromfifaj tartására vállalkozzanak, s a tavasz beköszöntével napos vagy előnevelt állatokat vásároljanak. Az elmúlt években a gyöngytyúk volt e téren talán a legkeresettebb, a pulyka méltatlanul háttérbe szorult. Pedig, ha könnyen tartható, ellenálló fajták egyedeire teszünk szert, sok örömünk telhet ennek tartásában is.

Miért kell Új-Zélandról hozni a hagymát?

Nagyon messze van Új-Zéland, mégis egyre több hagyma érkezik ebből a távoli országból Európába és Magyarországra is. Európában több hagymatermő nagyhatalom is van, például Spanyolország, Hollandia, de Lengyelországot és Németországot is ide sorolhatjuk. Mi történt a hagymával?

Egyelőre csak néhány megyében látványos mértékű a vaddisznógyérítés

Bár pontos adatok nincsenek, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megállítására elrendelt vaddisznógyérítés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint folyik, és a vadászok, valamint a házisertés-tartók kártalanítására már több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki.

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét

Az Európai Bizottság a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok megújításának elutasításáról döntött. Ennek értelmében 2020. február 16-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják a legnagyobb mennyiségben felhasznált rovarölő szer hatóanyag, a klórpirifosz, valamint a klórpirifosz-metil összes készítményét.

Rekord részvétel a bio-vásáron

Február 12-15. között rendezik meg minden korábbit meghaladó kiállítói érdeklődés mellett Nürnbergben a bio-élelmiszerek idei BioFach és a természetes kozmetikumok Vivaness szakkiállítását. A rendezvényt dr. Jane Goodall, neves brit magatartáskutató és környezetvédelmi aktivista nyitotta meg.