Back to top

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

A kiváló fajták és a technológiai fejlesztések ellenére kizárólag vegyszeres növényvédelmet alkalmazva vagy kizárólag biológiai módszerekkel lehetetlen versenyképesen termeszteni. Észszerű cél lehet inkább a szermaradéktól mentes hagyma termelését kitűzni. Ehhez a hagymatermesztésre is kidolgozott Aminoret® technológiáját ajánlja a ZFW Hortiservice Kft.

Az idén 10 éves ZFW Hortiservice Kft. Aminoret® technológiája növényi alapú készítményekre épül, amelyek használatával szinte elhagyható a kémiai növényvédelem. Az ajánlott készítményeknek nincs egészségügyi kockázatuk, a környezetet, a fogyasztókat és a felhasználókat, azaz a termelőket sem veszélyeztetik. Az úgynevezett bioracionális technológiában kiemelt szerepe van a megelőzésnek, valamint annak, hogy a növényeket jó kondícióban tartsuk, erősítsük az immunrendszerüket, hiszen így jobban ellenállnak a károsítók támadásának, mondta Rózsa Tamás szaktanácsadó a cég hagymatermesztési napján Kecskeméten.

Már a hagymatermesztésre is kidolgozták a szermaradékmentes technológiát
Már a hagymatermesztésre is kidolgozták a szermaradékmentes technológiát
A hagyma egyik gyakori és nagy kárt okozó gombás betegsége a peronoszpóra, ezért is jó hír, hogy az újabb hibridek között már vannak e kórokozóra kevésbé érzékenyek is (pl. Derek F1), a védekezés, megelőzés azonban nem elhanyagolható.

A gombaspórák fejlődésének kedvez a hűvös, csapadékos időjárás, a magas páratartalom, a védekezést pedig nehezíti, hogy a kórokozónak sok a gazdanövénye, és sokáig fennmaradhat az elhalt növényi részeken, árvakeléseken, növényi maradványokon.

Kezdeti foltszerű megjelenése után gyorsan terjed a széllel és a csapadékkal. A peronoszpórafertőzés csökkenti az asszimilációs felületet, így kisebb, rosszabbul tárolható fejek képződnek.

Megoszlik az energia

Japán és amerikai kutatók vizsgálatai is alátámasztották, hogy a növényen belül az abiotikus hatások, a patogénfertőzések és rovartámadások üzenetének átvitelében más hormonok játszanak szerepet, de a három rendszernek azonos az energiaforrása, tehát mindegyik védekezési rendszerét ugyanonnan üzemelteti a növény. A környezeti stressztől szenvedő növény tehát a betegségeknek, károsítóknak is jobban kitett, mert nincs már elegendő energiája az ezekkel kapcsolatos jelátvitelre. Az eredményes és szermaradékmentes növényvédelmi stratégiáknak a jövőben elsősorban arra kell alapozniuk, hogy kifogástalan legyen a növénykondíció, mert csak ebben az esetben képes a növény támogatni a védekezések hatékonyságát a saját rezisztenciarendszereinek üzemeltetésével. Az integrált, bioracionális szemlélet további erősítése azért is fontos, mert csak a megfelelő növénytáplálási, öntözési és mérési technológiákkal szavatolhatjuk a stresszmentes, ellenálló növények fejlődését.

A peronoszpóra fertőzése más betegségeknek, például az utóbbi időben mind gyakoribb sztemfíliumos feketerothadásnak is utat nyithat. Ez a gomba 20-25 °C-on, és a peronoszpórához hasonlóan, nedves, párás közegben fertőz, a lomb hosszan tartó vízborítottsága könnyíti a terjedését. Fertőzésekor kezdetben sárga, majd vörösesbarna foltok jelennek meg a hagyma levelén, később akár sűrű fekete penészgyepet is láthatunk. Leginkább a fejesedéskor fertőz és általában csak a leveleket betegíti, nem húzódik a nyakba, fejbe, de a fotoszintetizáló felület csökkentésével ugyancsak jelentős terméskiesést okozhat.

A gyengültségi kórokozó általában akkor jelenik meg a növényeken, ha azokat előzetesen már megtámadta egy másik kórokozó, vagy akár a tripsz, illetve ha másféle stressz érte őket. A jó erőnlétben lévő növények tehát ennek a betegségnek is ritkábban esnek áldozatul.

A kedvezőtlen körülményekből eredő, a károsítók miatti stresszt tompíthatjuk a megelőzésként kijuttatott aminosav-tartalmú készítményekkel.

A Trainer például enyhén vastagítja a sejtfalat, és ezzel fizikai gátat képez a károsítók előtt. További kedvező hatása, hogy gombaölőkkel kijuttatva növeli azok hatásfokát, mert csökkenti a permetlé kémhatását.

A gombabetegségek ellen bevethető kontakt rezek csak felületi védelmet nyújtanak, szükség esetén ezért célszerűbb olyan készítményt választani, amely fölszívódik a növénybe, ott fejti ki a hatását, ahol kell. Ilyen a 9 százalék aktív rezet tartalmazó Scudo. A benne lévő növényi aminosavak azonnal fölszívódnak és magukkal viszik a szállítószövetekbe a rezet is. Úgy védhetjük meg vele a hagymát, hogy a hektárra kijuttatott rézterhelés elenyésző.

Az erőnléten múlik

A hagyma egészségének megőrzéséhez a növények természetes védekezőképességét kell a legmagasabb szinten tartani, hangsúlyozta az amerikai Stoller vállalat termékeinek bevezetésén dolgozó Kelemen Péter is. A hazánkban még kevéssé ismert 45 éves cégnek 15 leányvállalata van világszerte, kb. ezer embert foglalkoztat, a forgalma pedig közel 500 milliárd dollár évenként. A vállalat élen jár a növénytáplálás kutatás-fejlesztésében, hazánkban csak a lombtrágyáit forgalmazzák, de műtrágya- és mikrobiológiai gyárat is üzemeltet. A 80-as évek óta az a fő kutatási irányuk, hogy a hormonok hogyan szabályozzák a növények fejlődését. Azt vizsgálják, hogy a citokinin, az auxin és a gibberellin, valamint a stresszhormonok, azaz az etilén és az abszcizinsav a különböző fejlődési fázisokban hogyan hatnak a növényekre, és hatásukat hogyan lehet szabályozni mezo- és mikroelemek segítségével. Ez a kutatási irány jól illik a szermaradékmentes technológiába, hiszen

a növényvédelem eredményessége a jövőben egyre inkább azon múlik, hogy mennyire tudjuk megelőzni a bajt, mondta a szakember.

Így azt is jórészt a növények erőnléte határozza meg, hogy a sztemfílium mennyire károsítja a hagymát. A kedvezőtlen körülmények miatti stresszhelyzetek átvészelésében már ismert az aminosavak szerepe, a Stoller azonban máshogy közelíti meg a kérdést, azzal foglalkozik, hogy stressz hatására milyen változások következnek be a növények hormonháztartásában.

A hazai hagymatermesztésben a hozamokat csökkentő egyik fő stresszfaktor a vegyszeres gyomirtás, valamint a kiegyensúlyozatlan vízellátás.

Erőteljes gyökérzet, tripsztoleráns lomb és mutatós fejek jellemzik a Darkstone F1 újdonságot
Erőteljes gyökérzet, tripsztoleráns lomb és mutatós fejek jellemzik a Darkstone F1 újdonságot

A stressz következtében a növényben a növekedési hormonokkal szemben az etilén kerül túlsúlyba, magyarázta a szakember. Az etilénnek alapvetően az érlelésre gyakorolt hatását aknázzuk ki. Az kevésbé ismert, hogy kedvezőtlen körülmények között a fennmaradásra törekedve a növény igyekszik meggyorsítani a fejlődését, mielőbb beérlelni a termést, ahhoz pedig sok etilént termel. A számottevően megnőtt etilénszint akadályozza a növekedési hormonokat szabályozó szerepükben. Az adagolt aminosavak ugyan gyorsan fölvehető energiaforrásként szolgálnak, a növények kiegyenlített fejlődése érdekében célszerű a fölösleges etiléntől is megszabadulni, valamint a stressz miatt megszaporodott szabadgyökök (sejtmérgek) mennyiségét csökkenteni, különben bezáródnak a sztómák és nem lélegzik a növény. Fontos, hogy ezen ismereteket a gazdálkodók beépítsék a mindennapi tevékenységükbe, mert csak aminosavak vagy egyéb anyagok adagolása nem minden esetben oldja meg a stressz miatti problémákat.

Prémiumkategóriás árut ad a késői érésű Derek F1
Prémiumkategóriás árut ad a késői érésű Derek F1
Gyors riasztás

Ugyancsak segítenek a szermaradékmentes termesztésben az indukált rezisztenciára (SAR) vonatkozó kutatások eredményei.

Bebizonyosodott, hogy a növényeknek van immunrendszerük, és képesek fölismerni a baktériumok, vírusok, gombák támadását, bár a válaszreakciójuk nem fajspecifikus.

Tudományosan igazolták, hogy a fertőzést a kórokozó bejutásánál lévő sejtek fölismerik, hatására szalicilsavat termelnek, és azt a floémen keresztül eljuttatják más növényi részekbe. Az üzenetre válaszul a távoli sejtek – ahol a fertőzés még nem lépett föl – olyan anyagokat választanak ki (jellemzően fehérjéket, terpéneket, illetve flavonoidokat), amelyek gátolhatják a kórokozó fejlődését. Sőt, mivel a szalicilsavat a növények képesek elpárologtatni, metil-szalicilátot választanak ki, ezzel a növények között is működik a riasztás.

Amit a piac keres

A késői érésű Focus F1 nagy, egyöntetű fejeket nevel
A késői érésű Focus F1 nagy, egyöntetű fejeket nevel
A hagymanemesítőknek nincs egyszerű dolguk, ahhoz ugyanis, hogy egy új hibrid forgalomba kerüljön, legalább 5-6 évre van szükség, miközben a fogyasztói igények változnak, és a klímaváltozás is újabb kihívásokat támaszt. A nemesítési irányok igen sokrétűek.

Termelői elvárás, hogy a fajta sokat teremjen, egyöntetűen érjen, és a betakarított fejek mérete, minősége is egységes legyen. A piacon az egyközepű, magas szárazanyag-tartalmú, mélyvörös vagy mélylila színű, erős héjú fejek keresettek.

A hagyma beltartalmi tulajdonságai közül a keménység, a cukortartalom és a csípősség a meghatározó. A termésbiztonság érdekében fontos, hogy a lehető legtöbb rezisztenciát beépítsék a fajtákba, a nemesítéskor főként a peronoszpórára, a fuzáriumra, a vörösgyökerűségre, feketepenészre és a tripszre összpontosítanak, utóbbinál elsősorban a vastag epidermisz mérsékelheti a károsítást. Mindemellett cél a hosszan tárolhatóság is.

A Hortiservice Kft. spanyol és olasz nemesítőcégek fajtáit kínálja, a választékot fokozatosan bővítik. A legújabb vöröshagyma-hibridjük a 130 napos, Piemontese típusú, késői érésű Darkstone F1. Erőteljes a gyökérzete, és a lombja tripsztoleráns. A fejeket 3-4 sötétbronz buroklevél fedi, géppel betakaríthatók. Megbízhatóan egyöntetű fejméret (5-7 cm átmérő) és magas szárazanyag-tartalom jellemzi a fajtát. 9-10 hónapig tárolható.

A Ciclope erős páncélú fejét 8-10 hónapig tárolhatjuk
A Ciclope erős páncélú fejét 8-10 hónapig tárolhatjuk
A Khroma F1 hibridet tavaly már nálunk is termesztették és jó visszajelzések érkeztek róla. Különlegessége, hogy a korai hibridbe sikerült a késői fajták előnyös tulajdonságait beépíteni, így például rövid tenyészideje ellenére a fejeket 2-3 rétegben fedik a mélybronz buroklevelek. További előnye, hogy jól lábon tartható, az ajánlottnál későbbi betakarítás esetén sem romlik a minősége. Hektáronként 80 tonnás hozamokat mértek, márciusi vetésből júliusi betakarításkor. Egyöntetű, kemény, gömbölyű hagymái 8-10 hónapig is tárolhatók.

A késői érésű Derek F1 jól bevált a hazai termesztők körében is. Az egységes méretű kemény fejek szárazanyag-tartalma magas, páncéljuk fényes, sötét bronzbarna.

A peronoszpórára kevéssé érzékeny, egységes kerek fejeket hoz. Géppel betakarítható, 10 hónapig tárolható.

A középkései Ciclope bár konstans fajta, fölveszi a versenyt a hibridekkel, jól viseli a stresszt, a neve is arra utal, hogy egyközepű, erős gyökérzet jellemzi.

A hosszúnappalos Focus F1 lilahagyma géppel betakarítható, a mélylila páncélú fejek magas szárazanyag-tartalmúak, és belső szerkezetük is mutatós. A Reddy lilahagyma konstans fajta, erős gyökérzetének köszönhetően jól viseli a stresszt.

A fehér héjú Venus F1 kései hibrid, kiemelkedően sokat terem. A nagy, gömbölyű fejek jól tárolhatók, a hibrid fuzáriumrezisztens.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomok: azaz növények rosszkor, rossz helyen

Gyomok: azaz növények épp rossz helyen... A gyom fogalma szubjektív, hiszen minden növény gyom, amelyik ott van, ahol nem kellene lennie. Egyesek kertészeti szempontból nem igazán tekinthetők károsnak, de akadnak olyanok is, melyek megjelenése és szaporodása súlyos problémát okozhat a kultúrnövényeinknek.

Paradicsomi pillanatok

Paradicsomot bármelyik étkezéshez fogyaszthatunk. A kedvelt zöldség sokoldalúságára Wim van den Berg, a DOOR Partners marketingmenedzsere meglepő kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet.

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Jónak ígérkezik a zöldség hozama

Eddig jó termést takaríthattak be a zöldségtermesztők. A jelentős tételnek számító hajtatott paradicsom és paprika, valamint a kígyóuborka termelői árai kissé a tavalyi alatt vannak – válaszolta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Ter­méktanács elnöke.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Zöldborsó öntözött körülmények között

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. összesen 1750 hektáron gazdálkodik. Ebből 1000 hektáron csak zöldborsóval és csemegekukoricával foglalkoznak, ami jól érzékelteti a két növényfaj szerepét és súlyát a gazdálkodásukban. A zöldborsót csakis öntözött körülmények között termesztik, és ez a másodvetésű csemegekukoricára feltétlenül érvényes. Az idei feltételekről beszélgettünk Erdélyi Zoltán elnök-igazgatóval.

Pajtamúzeumtól a helyi termékekig

Rezi önkormányzata „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című pályázat segítségével Pajtamúzeumot hozott létre a Laky Demeter Turistaház udvarán. A részletekről és a település agráriumáról Cserép Gábor polgármestert és Tafota Istvánnét, a turistaház vezetőjét kérdeztük.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.