Back to top

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

A kiváló fajták és a technológiai fejlesztések ellenére kizárólag vegyszeres növényvédelmet alkalmazva vagy kizárólag biológiai módszerekkel lehetetlen versenyképesen termeszteni. Észszerű cél lehet inkább a szermaradéktól mentes hagyma termelését kitűzni. Ehhez a hagymatermesztésre is kidolgozott Aminoret® technológiáját ajánlja a ZFW Hortiservice Kft.

Az idén 10 éves ZFW Hortiservice Kft. Aminoret® technológiája növényi alapú készítményekre épül, amelyek használatával szinte elhagyható a kémiai növényvédelem. Az ajánlott készítményeknek nincs egészségügyi kockázatuk, a környezetet, a fogyasztókat és a felhasználókat, azaz a termelőket sem veszélyeztetik. Az úgynevezett bioracionális technológiában kiemelt szerepe van a megelőzésnek, valamint annak, hogy a növényeket jó kondícióban tartsuk, erősítsük az immunrendszerüket, hiszen így jobban ellenállnak a károsítók támadásának, mondta Rózsa Tamás szaktanácsadó a cég hagymatermesztési napján Kecskeméten.

Már a hagymatermesztésre is kidolgozták a szermaradékmentes technológiát
Már a hagymatermesztésre is kidolgozták a szermaradékmentes technológiát
A hagyma egyik gyakori és nagy kárt okozó gombás betegsége a peronoszpóra, ezért is jó hír, hogy az újabb hibridek között már vannak e kórokozóra kevésbé érzékenyek is (pl. Derek F1), a védekezés, megelőzés azonban nem elhanyagolható.

A gombaspórák fejlődésének kedvez a hűvös, csapadékos időjárás, a magas páratartalom, a védekezést pedig nehezíti, hogy a kórokozónak sok a gazdanövénye, és sokáig fennmaradhat az elhalt növényi részeken, árvakeléseken, növényi maradványokon.

Kezdeti foltszerű megjelenése után gyorsan terjed a széllel és a csapadékkal. A peronoszpórafertőzés csökkenti az asszimilációs felületet, így kisebb, rosszabbul tárolható fejek képződnek.

Megoszlik az energia

Japán és amerikai kutatók vizsgálatai is alátámasztották, hogy a növényen belül az abiotikus hatások, a patogénfertőzések és rovartámadások üzenetének átvitelében más hormonok játszanak szerepet, de a három rendszernek azonos az energiaforrása, tehát mindegyik védekezési rendszerét ugyanonnan üzemelteti a növény. A környezeti stressztől szenvedő növény tehát a betegségeknek, károsítóknak is jobban kitett, mert nincs már elegendő energiája az ezekkel kapcsolatos jelátvitelre. Az eredményes és szermaradékmentes növényvédelmi stratégiáknak a jövőben elsősorban arra kell alapozniuk, hogy kifogástalan legyen a növénykondíció, mert csak ebben az esetben képes a növény támogatni a védekezések hatékonyságát a saját rezisztenciarendszereinek üzemeltetésével. Az integrált, bioracionális szemlélet további erősítése azért is fontos, mert csak a megfelelő növénytáplálási, öntözési és mérési technológiákkal szavatolhatjuk a stresszmentes, ellenálló növények fejlődését.

A peronoszpóra fertőzése más betegségeknek, például az utóbbi időben mind gyakoribb sztemfíliumos feketerothadásnak is utat nyithat. Ez a gomba 20-25 °C-on, és a peronoszpórához hasonlóan, nedves, párás közegben fertőz, a lomb hosszan tartó vízborítottsága könnyíti a terjedését. Fertőzésekor kezdetben sárga, majd vörösesbarna foltok jelennek meg a hagyma levelén, később akár sűrű fekete penészgyepet is láthatunk. Leginkább a fejesedéskor fertőz és általában csak a leveleket betegíti, nem húzódik a nyakba, fejbe, de a fotoszintetizáló felület csökkentésével ugyancsak jelentős terméskiesést okozhat.

A gyengültségi kórokozó általában akkor jelenik meg a növényeken, ha azokat előzetesen már megtámadta egy másik kórokozó, vagy akár a tripsz, illetve ha másféle stressz érte őket. A jó erőnlétben lévő növények tehát ennek a betegségnek is ritkábban esnek áldozatul.

A kedvezőtlen körülményekből eredő, a károsítók miatti stresszt tompíthatjuk a megelőzésként kijuttatott aminosav-tartalmú készítményekkel.

A Trainer például enyhén vastagítja a sejtfalat, és ezzel fizikai gátat képez a károsítók előtt. További kedvező hatása, hogy gombaölőkkel kijuttatva növeli azok hatásfokát, mert csökkenti a permetlé kémhatását.

A gombabetegségek ellen bevethető kontakt rezek csak felületi védelmet nyújtanak, szükség esetén ezért célszerűbb olyan készítményt választani, amely fölszívódik a növénybe, ott fejti ki a hatását, ahol kell. Ilyen a 9 százalék aktív rezet tartalmazó Scudo. A benne lévő növényi aminosavak azonnal fölszívódnak és magukkal viszik a szállítószövetekbe a rezet is. Úgy védhetjük meg vele a hagymát, hogy a hektárra kijuttatott rézterhelés elenyésző.

Az erőnléten múlik

A hagyma egészségének megőrzéséhez a növények természetes védekezőképességét kell a legmagasabb szinten tartani, hangsúlyozta az amerikai Stoller vállalat termékeinek bevezetésén dolgozó Kelemen Péter is. A hazánkban még kevéssé ismert 45 éves cégnek 15 leányvállalata van világszerte, kb. ezer embert foglalkoztat, a forgalma pedig közel 500 milliárd dollár évenként. A vállalat élen jár a növénytáplálás kutatás-fejlesztésében, hazánkban csak a lombtrágyáit forgalmazzák, de műtrágya- és mikrobiológiai gyárat is üzemeltet. A 80-as évek óta az a fő kutatási irányuk, hogy a hormonok hogyan szabályozzák a növények fejlődését. Azt vizsgálják, hogy a citokinin, az auxin és a gibberellin, valamint a stresszhormonok, azaz az etilén és az abszcizinsav a különböző fejlődési fázisokban hogyan hatnak a növényekre, és hatásukat hogyan lehet szabályozni mezo- és mikroelemek segítségével. Ez a kutatási irány jól illik a szermaradékmentes technológiába, hiszen

a növényvédelem eredményessége a jövőben egyre inkább azon múlik, hogy mennyire tudjuk megelőzni a bajt, mondta a szakember.

Így azt is jórészt a növények erőnléte határozza meg, hogy a sztemfílium mennyire károsítja a hagymát. A kedvezőtlen körülmények miatti stresszhelyzetek átvészelésében már ismert az aminosavak szerepe, a Stoller azonban máshogy közelíti meg a kérdést, azzal foglalkozik, hogy stressz hatására milyen változások következnek be a növények hormonháztartásában.

A hazai hagymatermesztésben a hozamokat csökkentő egyik fő stresszfaktor a vegyszeres gyomirtás, valamint a kiegyensúlyozatlan vízellátás.

Erőteljes gyökérzet, tripsztoleráns lomb és mutatós fejek jellemzik a Darkstone F1 újdonságot
Erőteljes gyökérzet, tripsztoleráns lomb és mutatós fejek jellemzik a Darkstone F1 újdonságot

A stressz következtében a növényben a növekedési hormonokkal szemben az etilén kerül túlsúlyba, magyarázta a szakember. Az etilénnek alapvetően az érlelésre gyakorolt hatását aknázzuk ki. Az kevésbé ismert, hogy kedvezőtlen körülmények között a fennmaradásra törekedve a növény igyekszik meggyorsítani a fejlődését, mielőbb beérlelni a termést, ahhoz pedig sok etilént termel. A számottevően megnőtt etilénszint akadályozza a növekedési hormonokat szabályozó szerepükben. Az adagolt aminosavak ugyan gyorsan fölvehető energiaforrásként szolgálnak, a növények kiegyenlített fejlődése érdekében célszerű a fölösleges etiléntől is megszabadulni, valamint a stressz miatt megszaporodott szabadgyökök (sejtmérgek) mennyiségét csökkenteni, különben bezáródnak a sztómák és nem lélegzik a növény. Fontos, hogy ezen ismereteket a gazdálkodók beépítsék a mindennapi tevékenységükbe, mert csak aminosavak vagy egyéb anyagok adagolása nem minden esetben oldja meg a stressz miatti problémákat.

Prémiumkategóriás árut ad a késői érésű Derek F1
Prémiumkategóriás árut ad a késői érésű Derek F1
Gyors riasztás

Ugyancsak segítenek a szermaradékmentes termesztésben az indukált rezisztenciára (SAR) vonatkozó kutatások eredményei.

Bebizonyosodott, hogy a növényeknek van immunrendszerük, és képesek fölismerni a baktériumok, vírusok, gombák támadását, bár a válaszreakciójuk nem fajspecifikus.

Tudományosan igazolták, hogy a fertőzést a kórokozó bejutásánál lévő sejtek fölismerik, hatására szalicilsavat termelnek, és azt a floémen keresztül eljuttatják más növényi részekbe. Az üzenetre válaszul a távoli sejtek – ahol a fertőzés még nem lépett föl – olyan anyagokat választanak ki (jellemzően fehérjéket, terpéneket, illetve flavonoidokat), amelyek gátolhatják a kórokozó fejlődését. Sőt, mivel a szalicilsavat a növények képesek elpárologtatni, metil-szalicilátot választanak ki, ezzel a növények között is működik a riasztás.

Amit a piac keres

A késői érésű Focus F1 nagy, egyöntetű fejeket nevel
A késői érésű Focus F1 nagy, egyöntetű fejeket nevel
A hagymanemesítőknek nincs egyszerű dolguk, ahhoz ugyanis, hogy egy új hibrid forgalomba kerüljön, legalább 5-6 évre van szükség, miközben a fogyasztói igények változnak, és a klímaváltozás is újabb kihívásokat támaszt. A nemesítési irányok igen sokrétűek.

Termelői elvárás, hogy a fajta sokat teremjen, egyöntetűen érjen, és a betakarított fejek mérete, minősége is egységes legyen. A piacon az egyközepű, magas szárazanyag-tartalmú, mélyvörös vagy mélylila színű, erős héjú fejek keresettek.

A hagyma beltartalmi tulajdonságai közül a keménység, a cukortartalom és a csípősség a meghatározó. A termésbiztonság érdekében fontos, hogy a lehető legtöbb rezisztenciát beépítsék a fajtákba, a nemesítéskor főként a peronoszpórára, a fuzáriumra, a vörösgyökerűségre, feketepenészre és a tripszre összpontosítanak, utóbbinál elsősorban a vastag epidermisz mérsékelheti a károsítást. Mindemellett cél a hosszan tárolhatóság is.

A Hortiservice Kft. spanyol és olasz nemesítőcégek fajtáit kínálja, a választékot fokozatosan bővítik. A legújabb vöröshagyma-hibridjük a 130 napos, Piemontese típusú, késői érésű Darkstone F1. Erőteljes a gyökérzete, és a lombja tripsztoleráns. A fejeket 3-4 sötétbronz buroklevél fedi, géppel betakaríthatók. Megbízhatóan egyöntetű fejméret (5-7 cm átmérő) és magas szárazanyag-tartalom jellemzi a fajtát. 9-10 hónapig tárolható.

A Ciclope erős páncélú fejét 8-10 hónapig tárolhatjuk
A Ciclope erős páncélú fejét 8-10 hónapig tárolhatjuk
A Khroma F1 hibridet tavaly már nálunk is termesztették és jó visszajelzések érkeztek róla. Különlegessége, hogy a korai hibridbe sikerült a késői fajták előnyös tulajdonságait beépíteni, így például rövid tenyészideje ellenére a fejeket 2-3 rétegben fedik a mélybronz buroklevelek. További előnye, hogy jól lábon tartható, az ajánlottnál későbbi betakarítás esetén sem romlik a minősége. Hektáronként 80 tonnás hozamokat mértek, márciusi vetésből júliusi betakarításkor. Egyöntetű, kemény, gömbölyű hagymái 8-10 hónapig is tárolhatók.

A késői érésű Derek F1 jól bevált a hazai termesztők körében is. Az egységes méretű kemény fejek szárazanyag-tartalma magas, páncéljuk fényes, sötét bronzbarna.

A peronoszpórára kevéssé érzékeny, egységes kerek fejeket hoz. Géppel betakarítható, 10 hónapig tárolható.

A középkései Ciclope bár konstans fajta, fölveszi a versenyt a hibridekkel, jól viseli a stresszt, a neve is arra utal, hogy egyközepű, erős gyökérzet jellemzi.

A hosszúnappalos Focus F1 lilahagyma géppel betakarítható, a mélylila páncélú fejek magas szárazanyag-tartalmúak, és belső szerkezetük is mutatós. A Reddy lilahagyma konstans fajta, erős gyökérzetének köszönhetően jól viseli a stresszt.

A fehér héjú Venus F1 kései hibrid, kiemelkedően sokat terem. A nagy, gömbölyű fejek jól tárolhatók, a hibrid fuzáriumrezisztens.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

Elmarad a milánói Myplant & Garden a koronavírus miatt

Sajtóközleményt adott ki a Milánóban február 26-28-ára tervezett nagyszabású dísznövényexpó, a Myplant & Garden a koronavírus miatt. Az Észak-Olaszországból érkező hírek miatt több nemzetközi kiállító visszamondta részvételét, ezért a szervezőbizottság úgy döntött, szeptemberre halasztják az eseményt.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Kell-e félnünk a madárinfluenzától? - Állatorvossal tisztázzuk a félreértéseket

A madárinfluenzát a híradásokból úgy ismerhetjük, mint a nagy tömegben tartott madárállományok betegségét. Sajnos azonban a kisgazdaságokban, vagy háztájiban tartott állatok ugyanúgy ki vannak téve a megbetegedésnek, mint nagyüzemekben tartott társaik.

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.