Back to top

Blockchain rendszer az élelmiszer-hamisítások ellen

A globális élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából.

A blockchain (blokklánc) tulajdonképpen egy folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista, amely segít ellenőrizni a termékek eredetét és hitelességét - írja a nak.hu. A tanulmány összegzése alapján a blockchain és az IoT (Internet of Things, dolgok internete) eszközök együttes alkalmazása az ellátási láncok racionalizálása, az élelmiszer-visszahívások és nyomonkövetési folyamatok hatékonyságának növelése révén csökkentheti a kereskedők költségeit.

Az IoT megoldások segítenek például a helymeghatározásban, a hőmérséklet és a páratartalom figyelésében, míg a blockchain digitális platformot biztosít ezen adatok biztonságos tárolására.

Mivel ezeket az adatokat nem lehet olyan könnyen megsemmisíteni, mint például a papíralapúakat, a vállalatok garantálni tudják a termőföldtől az asztalig a termék hitelességét és minőségét. Vagyis a blockchain és az IoT eszközök megosztott platformot biztosítanak az ellátási lánc minden szereplője számára a nyomon követéshez, az idő- és erőforráshatékony tevékenység megvalósításához, valamint az élelmiszer-hamisítások visszaszorításához.

A Dán Műszaki Egyetem idén olyan blockchain megoldások kidolgozását kezdte meg, amelyek a dán termékek jó hírnevét hivatottak megvédeni.

A rendszer segítségével kiszűrhetők leseznek azok az élelmiszerek, amelyeket alacsonyabb minőségű alapanyagokból állítanak elő, de prémiumként próbálják árusítani.
Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kenyérművészet: ötlet az otthon ülős Húsvétra

Ebben a kényszerű „otthonmaradós” időszakban a hobbipékek országa lettünk, hiszen rengetegen ütik el az időt házi kenyérsütéssel. Ezt igen kreatívan is lehet művelni, elég csak a „bread art” kifejezésre rákeresni az interneten…

Veszélyes rovarok világ körüli úton

Mérgező rovarok – például a közismert fekete özvegy pókok – akár az egész világot körbeutazhatják peszticiddel nem kezelt élelmiszerszállító konténerek belsejében.

A boxer, amely megoldja a borszállítást

Kreatív módon találta meg az utat a távolságtartási protokoll betartására a koronavírus krízis közepette egy Maryland-i pincészet. Soda-t, a boxert vetették be erre a célra.

A méhek pótlását is akadályozza a világjárvány

A kanadai méhészek hívták fel a figyelmet arra, hogy a lezárt határok miatt a méheket nehezebb pótolni, megvásárolni. Ez pedig jóval alacsonyabb hozamot eredményez majd.

Tindalláció a konyhában

Mit tegyünk, ha már nincs hely a fagyasztóban? Arra az esetre van egy régóta ismert, de ritkán alkalmazott módszer, amellyel megmenthetjük a felesleges húsételeket, hosszú távra tartósíthatjuk, és tehetünk az élelmiszer pazarlás ellen.

Élelmiszer kiszállítással pótolhatják jövedelmüket a taxisok

A taxisok munkáját is felül írja a koronavírus járvány. A személyfuvarozással foglalkozó Uber, az Egyesült Államokban étel- és gyógyszer kiszállítási lehetőséggel pótolja a sofőrök kieső jövedelmét.

Piacukat vesztő élelmiszer-előállítóknak segít a NAK

A koronavírus-járvány miatt hirtelen piacvesztést elszenvedő cégeket fogja segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új internetes oldala, a NAK Piactér. Várja az érintett vállalkozások jelentkezését az agrárkamara.

A krízishelyzetben is segítik a nélkülözőket

A koronavírus-járvány közepette a nélkülözők helyzete még bizonytalanabbá vált. Ez azt is jelenti, hogy különösen fontos szerepük van most az őket segítő szervezeteknek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 300 ezer nélkülöző ellátását segíti országszerte ezekben a hetekben is.

Gazdálkodás koronavírus idején

Távolságtartók lettünk. A koronavírus miatt ma mindenkinek minél távolabb kell maradnia azoktól, akikkel beszélget, akikkel elintéznivalója van. A távolságtartás korábban lenézett tulajdonságnak számított, de 2020 tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, mert muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről és modus vivendiről gazdasági vezetőket kérdeztünk.

Jelentős csökkenésre számítanak az édességgyártók

Több mint tíz százalékkal mérséklődhet a húsvéti üreges csokoládéfigurák forgalma, amely tavaly 5 milliárd forintot tett ki - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke szerdán online sajtótájékoztatón.