0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel közölte, noha 2018-ban a fagykár jelentősen csökkentette a kajszibarack és az őszibarack termésmennyiségét, a többi fajnál nagy vagy egyes gyümölcsökből rekordot közelítő termést szüreteltek.

A nagy termésterhelés a nyári és őszi aszállyal társulva 2019 tavaszán közepes vagy egyes esetekben gyenge virágzást, így gyenge termést is eredményezett.

Az 2019. évi terméskilátásokat, illetve a terméseredményeket tovább rontotta, hogy tavasszal és nyáron minden lehetséges időjárási káresemény – fagy, sok csapadék és zivatar, heves jégverések, aszály – bekövetkezett, ami további jelentős mennyiségi és minőségi csökkenést okozott.

Az alelnök a FruitVeb adatai alapján közölte: kajszibarackból tavaly az azt megelőző évhez képest 27 ezer tonnával többet, mintegy 37 ezer tonnát szüreteltek. Őszibarackból mintegy 40 ezer tonna termett, jóval több az előző évi 25 ezer tonnánál. Tavaly 62 ezer tonnával – tíz év átlagában – közepes termést hozott a szilva, amely 2018-ben 65 ezer tonnát tett ki.

Gyenge volt az almatermés, 390 ezer tonna, a tavalyelőtti 855 ezer tonna után. Mintegy 53 ezer tonna termett meggyből, amelyből 2018-ban 84 ezer tonnát szüreteltek.

A körtetermés 27 ezer tonna volt, egy évvel korábban 36 ezer tonnát tett ki. Kifejezetten rossz évet zárt a cseresznye, amelynek termésmennyisége 10 ezer tonnára mérséklődött, a tavalyelőtti 17 ezer tonna után; dióból és szamócából is 7-7 ezer tonna termett, míg előbbi mennyisége az előző évhez képest nem változott, utóbbié 2 ezer tonnával csökkent – sorolta az alelnök.

Forrás: MTI