0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

Jelenleg az egyetlen esély a betegség elterjedésének korlátozására, ha a fertőzött fákat a lehető leggyorsabban megsemmisítik. A korai fölismerés tehát alapvető fontosságú, mivel a tünetek jó ideig szabad szemmel nem láthatóak.

Az ARS növényjárványtan-szakértője, Timothy R. Gottwald a floridai Fort Pierce-i amerikai kertészeti kutatólaboratóriummal együttműködve fölfedezte, hogy

a kiképzett kutyák több mint 99 százalékos pontossággal képesek kimutatni a betegséget okozó Candidatus Liberibacter asiaticus baktériumok jelenlétét. Sőt, a kutyák képesek voltak megkülönböztetni a célzott kórokozót számos más vírustól, gombától és spiroplazmától, beleértve a szorosan rokon Liberibacter-fajokat is.

A programban eddig 19, európai nemesítőktől beszerzett kutyát képeztek ki, a robbanóanyagokat kereső kutyákhoz hasonló eljárással.

Ezzel szemben az egyetlen, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) által jóváhagyott módszer a jelentős időt, pénzt és humán erőforrást igényelő DNS-alapú vizsgálat, a polimeráz láncreakció (PCR) teszt. Ezzel két hónapon belül a fertőzések kevesebb mint 3 százalékát fedezték föl, és 17 hónap múlva is harminc eset közül csak húszat találtak meg. A 2005-ben fölfedezett huanglongbing az elmúlt évtizedben több mint 70 százalékos kiesést okozott a lénarancs- és a frissgyümölcs-termelésben, főként Floridában, így a legnagyobb gazdasági fenyegetés a 3,35 milliárd dolláros amerikai citruságazat számára.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/phys.org/news