Back to top

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

2013 óta az európai termelőknek növekvő, főleg Kínából származó átlagosan 1,24 euró/kg alacsony áron behozott termékekkel kell szembenézniük, amelyekhez a méhészetek nem képesek alkalmazkodni. Az EU-ban az átlagos termelési költség 3,90 euró/kg körül mozgott 2018-ban.

Az ilyen nagy különbség egyetlen magyarázata az olcsó cukorszirup szisztematikus alkalmazása, amelyet nehéz felfedezni az EU határain végzett ellenőrzések során,

valamint az a tény, hogy a méz kínai minősítése és a minősítés módszere nem felel meg az európai előírásoknak.

Ha a piaci helyzet nem javul, akkor az európai méhészek, akiknek a jövedelme javarészt ebből a tevékenységből származik, már nem tudják folytatni a munkát, ami a közösség országaiban több mint 10 millió kaptárt érint. Ezen túlmenően a méhészetek biztosítják, hogy a növények beporzásra kerüljenek, ami az európai mezőgazdaság és kertészet működéséhez szükséges és nélkülözhetetlen. Így ez a helyzet nem csak a méhészeteket veszélyezteti.

A nehéz helyzet miatt a Copa-Cogeca, mint az európai gazdálkodók és szövetkezetek érdekképviseleti szervezetének "méz" munkacsoportja cselekvési tervet dolgozott ki. Az európai szervezet által előterjesztett rövid távú tervek között szerepel, hogy

az EU-nak biztosítania kell, hogy a harmadik országokból, elsősorban Kínából importált méz megfeleljen az EU-ban hatályos minőségi előírásoknak.

A szervezet támogatja a Mezőgazdasági és Halászati ​​Tanács január 27-i ülésén tett nyilatkozatát, miszerint kötelezik a mézkeverékeket előállítókat az eredet megjelölésére.

Ezenkívül az ellenőrzések szigorítása érdekében a Copa-Cogeca felhívja az Európai Bizottságot, hogy készítsen új ellenőrzési tervet a tagállamokkal együttműködve, amely középpontjában a 20 tonnát meghaladó méz-tételek harmadik országokból történő behozatala állna, és  hozzon létre egy, a mézre vonatkozó európai referencialaboratóriumot.

Forrás: 
okiemrolnika.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Nielsen: megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja

Megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja, ezt támasztja alá, hogy március 23. és 29. között a hiper-, szupermarketekben és drogériákban az élelmiszerek és vegyi áruk forgalma 39 milliárd forintot tett ki, ami csupán 4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nielsen piackutató kedden az MTI-vel.

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Méhészek figyelmébe: május végéig adható be a gyógyszer-cukor támogatás

A méhészek számára elérhető gyógyszer-cukor támogatás beadási határideje megváltozott, így a korábbi április eleji határidő május végére módosult.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Rekordok helyett stabil termés

Marosi Gábort, a Woodstock Kft. ügyvezetőjét a miniszterelnök javaslatára a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéssel tüntette ki március 15. alkalmából Áder János köztársasági elnök. Az indoklás szerint a magyar nemesítésű vetőmagok hazai és nemzetközi szintű elismertségének növelése érdekében végzett sikeres munkája elismeréseként.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

A húsellátás biztosított

A hirtelen felvásárlás miatt kialakult átmeneti tőkehúshiány kezelésére a logisztikai rendszerek képtelenek voltak, de mostanra sikerült stabilizálni a tőkehúsellátást és -beszállítást. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a hazai "húshelyzetről".